Hufvudstadsbladet

Jakten på speltid förde Kollanen och Pikkujämsä till Örebro

- Varför flyttade ni till Damallsven­skan och Örebro? JOHN ERIKSSON sport@hbl.fi

KIF Örebro är ingen toppklubb eller mästarkand­idat i Damallsven­skan, men de finländska landslagss­pelarna Elli Pikkujämsä och Heidi Kollanen ser ändå klubben som ett utmärkt ställe att utvecklas i. Men det är ännu oklart om de stannar kvar i klubben nästa säsong.

– Elli Pikkujämsä är en duktig spelare. Heidi Kollanen är också mycket bra. Det är synd att hon nu är skadad.

Det säger KIF Örebros sportchef Jonas Karlberg under en av lagets träningar i början av november.

21-åriga Elli Pikkujämsä från Åbo och Tammerfors­bördiga Heidi Kollanen, 23, spelar i KIF Örebro i Damallsven­skan. Örebroklub­ben tippades av fotbollsex­perter att sluta på en åttonde plats i tabellen, precis som förra säsongen.

Inför den sista omgången har de rödtröjade 26 poäng och placerar sig på en sjätte plats tätt skuggade av Växjö och Eskilstuna som har 24 respektive 23 poäng.

Pikkujämsä, som spelade i FC Honka förra säsongen, är ny i klubben för säsongen medan Kollanen har huserat i Örebro i ett och ett halvt år. Kollanen flyttade till Örebro från klubben Tavagnacco i Italien med vilken hon spelat i två år.

– Jag kände att jag ville ta mitt nästa steg i karriären. Damallsven­skan är en tuff liga och här finns inga lätta matcher, säger Pikkujämsä.

– KIF Örebro meddelade att de ville ha mig till laget. Jag ville, liksom Elli, mäta mig mot bra spelare, vilket det finns många av i Damallsven­skan, säger Kollanen.

Både Pikkujämsä och Kollanen tycker Damallsven­skan är en hårdare liga än finländska Nationella ligan. Kollanen tillägger att alla lag i Damallsven­skan kan vinna mot varandra. Det finns inget lag som är klart sämst.

– Bara för att vi möter ett lag från botten av tabellen innebär det inte att de är dåliga.

De tillägger att de hellre valde att spela i KIF Örebro framför spel i en större klubb i Damallsven­skan. Bakom beslutet ligger viljan att få spela så mycket som möjligt.

– Om vi skulle spela i en toppklubb kanske vi inte skulle få lika mycket speltid, säger Pikkujämsä och får medhåll av Kollanen.

Både Pikkujämsä och Kollanen har regelbunde­t figurerat i startelvan för KIF Örebro. Pikkujämsä har startat samtliga tjugo matcher för klubben. Kollanen å sin sida har också ofta inlett i startelvan, men stannar på 14 spelade matcher den här säsongen på grund av skadan.

Kollanen skadade sig i början av september mot Växsjö och är ur spel ännu sex–sju månader. Hon tror att det blir aktuellt med spel först närmare nästa sommar.

Mindre målskörd för Kollanen

Heidi Kollanen spelade i Ilves och PK-35 Vanda åren 2012–2018, med undantag av en kort sejour i Florida, USA. Under hennes tid i Finland gjorde hon massvis med mål och placerade sig oftast i toppen av skytteliga­n. Hon var med om att vinna skytteliga­n med 24 mål för Ilves 2015, då 18 år gammal.

I år har hon inte gjort närapå så många fullträffa­r.

– Jag har gjort två mål den här säsongen, men jag har också spelat på många olika positioner på planen.

Hennes mål den här säsongen har hon gjort mot Eskilstuna United och Djurgården IF. Kollanen säger att hon oftast spelar som anfallare men har den här säsongen även agerat på mittfältet och som wingback.

– Att spela som wingback är något nytt för mig.

Klubben har avancerat snabbt

KIF Örebro har på två år avancerat raskt framåt inom svensk fotboll. 2018 spelade klubben ännu i Elitettan, den näst högsta serienivån i Sverige, medan man förra året slutade på en åttonde plats i Damallsven­skan. Den här säsongen har Örebroklub­ben chans att sluta på en sjätte plats, men då måste man vinna över tabellnian Piteå IF i den sista matchen 15 november.

Kollanen tycker att lagets framgångar inte ska ses som en överraskni­ng.

– Vi är ett hårt kämpande lag och tar inget för givet. Nu på hösten har vi haft en liten svacka, men vi går trots allt in för att vinna varje match.

De beskriver KIF Örebros spelstil som just sådan, ett kämpande lag som inte ger upp fastän man möter starkare motstånd.

– Tränarna vill att vi ska satsa på kontringar, men vårt spel är mer varierande än så, säger Kollanen.

– Vi är starka på fasta situatione­r, både i det egna straffområ­det och i motståndar­nas, säger Pikkujämsä.

Vilka har varit de tuffaste motståndar­na? – FC Rosengård från Malmö helt klart. De har ett snabbt tempo och många spelare från det svenska landslaget, säger Kollanen.

Kommer ni att fortsätta i klubben nästa säsong? – Jag har inte tecknat ett kontrakt för nästa säsong, så för min del är situatione­n öppen, säger Elli Pikkujämsä.

– För min del är det även oklart. Min skada gör inte situatione­n lättare, säger Heidi Kollanen.

Jag kände att jag ville ta mitt nästa steg i karriären. Damallsven­skan är en tuff liga och här finns inga lätta matcher.

Elli Pikkujämsä

 ?? FOTO: ANDREAS HILLERGREN/TT-LEHTIKUVA ?? ■
Heidi Kollanen fick sin säsongsavs­lutning förstörd på grund av skada.
FOTO: ANDREAS HILLERGREN/TT-LEHTIKUVA ■ Heidi Kollanen fick sin säsongsavs­lutning förstörd på grund av skada.
 ?? FOTO: JOHN ERIKSSON ?? Varken Elli Pikkujämsä eller Heidi Kollanen har skrivit på ett kontrakt med KIF Örebro för nästa säsong ”Min skada gör inte situatione­n lättare”, säger Kollanen.
■
FOTO: JOHN ERIKSSON Varken Elli Pikkujämsä eller Heidi Kollanen har skrivit på ett kontrakt med KIF Örebro för nästa säsong ”Min skada gör inte situatione­n lättare”, säger Kollanen. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland