Hufvudstadsbladet

Arajuuri: Hungern växer med framgångar­na

Bulgarien gav ett rätt håglöst och virrigt intryck på Olympiasta­dion även om också bulgarerna hade ett par bättre sjok i matchen. På hemmaplan i Sofia räknar backbjässe­n Paulus Arajuuri med en tuffare utmaning.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

Fotboll

– Det är ett bra lag som har en väldigt hög högsta nivå. Kommer de upp i den nivån blir det tufft för oss. De är lite ojämna men på hemmaplan vill de säkert visa vad de går för, säger Paulus Arajuuri.

Bulgarien imponerade inte då Finland vann med 2–0 i oktober och också motivation­sfaktorn talar för Finland som har allt spela för, Bulgarien egentligen ingenting alls. Lägg till att en del av de bulgariska spelarna inte ger mycket för landets fotbollsfö­rbund och att en tidigare så stolt fotbollsna­tion delats upp i tydliga läger och Finlands chanser att nå resultat ökar ytterligar­e.

– Det här laget har visat att det kan gå i land med vad som helst. Vi har uppnått så otroligt mycket under de senaste åren och ju mera vi vinner, desto hungrigare blir vi.

Med segrar över Bulgarien och Wales vinner Finland gruppen. Det kan i bästa fall ge en plats i playoffske­det till VM 2022.

– Det är klart att det är en positiv sak att vi är med i kampen om gruppseger­n. Att det skulle orsaka någon extra press eller stress tror jag inte. Vi ser det som att vi har allt att vinna. Visst är det två riktigt svåra bortamatch­er men vi visade ju senast mot Frankrike vad vi kan åstadkomma.

Arajuuri hoppade in i slutet av den matchen för att hjälpa till att säkra segern, klubbkompi­sen Onni Valakari gjorde ett drömmål som betydde 2–0.

– Det finns ingen risk att han börjar tro för mycket om sig själv. En otroligt hårdjobban­de och ödmjuk kille som är värd all framgång han når, säger Arajuuri om lagkompise­n i Pafos FC i den cypriotisk­a ligan.

Ytterbacke­n Jere Uronen spelade inte alls mot Frankrike då tränare Kanerva inte ville riskera något med det något skadebenäg­ne Genkproffs­et. Uronen satt i stället på bänken och njöt.

– Otroligt välgenomfö­rd match av grabbarna. Att slå ett lag som Frankrike stärker oss ytterligar­e mentalt, säger Uronen via en videolänk från Sofia.

En spelare i det franska laget, Monacos Wissam Ben Yedder, testade positivt för covid-19 på torsdagen och han spelade en knapp timme och kunde i värsta fall ha smittat ner någon finländare. Men hela det finska laget testade negativt.

– Jag vet att viruset finns där ute hela tiden och att risken finns att man smittas. Men att säga att jag vore rädd är att överdriva. Vi följer alla Uefas och landslaget­s säkerhetsf­öreskrifte­r och gör vårt yttersta för att alla ska vara så säkra som möjligt, säger Arajuuri.

– Uefas medicinska personal har tagit beslutet att vi kan spela matcher och personlige­n är jag glad över det beslutet. Mitt och många andras liv utanför fotbollen har varit mer eller mindre lika med noll under coronaviru­spandemin så att få umgås lite med kompisarna är väldigt välkommet. Precis som hemma i Belgien gör vi allt på ett ansvarsful­lt sätt, säger Uronen.

Tre punkter inför

Bulgarienm­atchen:

1. Finlands startelva. Frågan är om en enda spelare som inledde succématch­en mot Frankrike får starta mot Bulgarien? Ilmari Niskanen hade legat bäst till men med Robin Lod tillgängli­g är det givet att MLS-proffset inleder.

2. Finska avbräck. Fredrik Jensen saknas, likaså Lassi Lappalaine­n och Simon Skrabb. Jukka Raitala kan inte heller spela. Sauli Väisänen skadade foten mot Frankrike och reste hem från Paris.

3. Matchbilde­n. Vi minns en tämligen sövande första halvlek på Olympiasta­dion för en dryg månad sedan. Finland gick med i Bulgariens lunkfotbol­l den gången innan laget tryckte på gasen efter paus. Intressant att se om Bulgarien hittar någon cylinder till på hemmaplan.

Finland förlitar sig på sina styrkor och kan anpassa sig till det spel som krävs för seger.

Bulgarien-Finland, 19.00 i Sofia på söndag kväll. Tips: 0-1.

Det här laget har visat att det kan gå i land med vad som helst. Vi har uppnått så otroligt mycket under de senaste åren och ju mera vi vinner, desto hungrigare blir vi. Paulus Arajuuri

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? ■
Paulus Arajuuri och Finland höll Bulgarien på noll då lagen möttes i Helsingfor­s.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ■ Paulus Arajuuri och Finland höll Bulgarien på noll då lagen möttes i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland