Hufvudstadsbladet

Debuten avklarad för Nilsson: ”Är ett rus”

Stina Nilssons debut som skidskytt är avklarad. Den förra längdstjär­nan gick i mål i sprinten i svenska Idre som elva efter två bom i liggande och ett i stående.

- MARIE CARLSSON/TT

Skidskytte­stjärnan Hanna Öberg vann efter felfritt skytte och stark åkning. Men det var Stina Nilssons debut som allt under Sverigepre­miären kretsade kring.

– Jag är väldigt nöjd, hade velat skjuta 0–0, men det har jag aldrig gjort tidigare – inte ens i en träningstä­vling. Så jag ger mig en trea i betyg, kanske 3,5, av fem, säger Nilsson, och förklarar känslan efter målgången.

– Det är som ett rus, jag är så glad att jag vågade göra det här i våras och att premiären är gjord. Nu kan jag utvärdera det här och får fortsätta att göra det här i många år.

Utmaningar på vallen

Och Nilsson fick också testa på flera av de moment som kan utmana vilken skidskytt som helst under en tävling. I liggande fick hon ”ta om” – hålla andan på nytt och sikta igen inför det sista skottet som därmed tog lång tid – men satt. I stående gjorde hon en slarvig omladdning, tappade ett skott och fick använda ett extraskott – som hon också satte.

– Det är imponerand­e, säger skytteträn­aren Jean-Marc Chabloz.

Själv säger hon: – Jag är så nöjd att jag lyckades lösa det, att jag gjorde det så automatise­rat. Det jag har tränat på funkade även på vallen.

– Det här är något helt nytt och det är något jag fallit för med skidskytte, det är så många moment.

Aldrig har väl en Sverigepre­miär i skidskytte varit mer bevakad än den här helgen i Idre. Webb-tv-teamen stod på rad och alla ville såklart prata med huvudperso­nen Nilsson.

Storstjärn­an Hanna Öberg vann efter felfritt skytte och ett snabbt slutvarv där hon knäckte tvåan Johanna Skottheim som också hon var felfri på vallen. Tjeckiskan Markéta Davidová kom trea.

Det här är något helt nytt och det är något jag fallit för med skidskytte, det är så många moment. Stina Nilsson

 ?? ■ Stina Nilsson. FOTO: ANDREAS HILLERGREN/LEHTIKUVA ??
■ Stina Nilsson. FOTO: ANDREAS HILLERGREN/LEHTIKUVA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland