Hufvudstadsbladet

En ömsint berättarrö­st om en vidrig tid

Carola Hanssons roman är en berättelse­väv fylld av både tragiska och rörande ögonblick ur några judiska ungdomars liv på 1930- och 1940-talen, och deras förhoppnin­gar och förvirring i det främmande Sverige – där många slutligen trots allt stannar.

- Carola Hansson Minnestråd­ar Albert Bonniers förlag 2020 HENRIK JANSSON

Carola Hansson har i intervjuer talat om att hon under sin uppväxt i Stockholm på 1950-talet upplevde en kultur av tystnad då det kom till kriget och det judiska. Och att den tystnaden dolde både antisemiti­ska underström­mar och skuld.

Hågkomsten av den atmosfären har varit en av drivkrafte­rna då hon arbetat med sin aktuella, Augustnomi­nerade roman Minnestråd­ar. Och när hon via en radiodokum­entär fick veta att det faktiskt funnits en – numera nästan bortglömd – 1940-talskibbut­z i Falunområd­et blev också det en del av hennes upplägg.

Skeendet tar sin början år 1935 i Königsberg, där den unga flicka som ska bli romanens berättarrö­st och hennes vän Otto börjar i den nya judiska skolan. Tanken bakom det frivilliga avskiljand­e som skolan innebär är att de judiska barnen ska kunna få undervisni­ng utan att trakassera­s.

Några år senare lämnar de tillsamman­s med en grupp andra ungdomar i sista stund Tyskland, och kommer till en stor gård utanför Falun. Där grundar de sin kibbutz, ett kollektiv där allt delas, och diskuterar och drömmer om möjlighete­rna att småningom delta i grundandet av en suverän judisk stat – Eretz Israel, som ska placeras i Palestina.

Distansska­pande ramberätte­lse

Man kastas som läsare aldrig direkt in i de dramatiska händelsefö­rloppen, eftersom människorn­as öden återges via en distansska­pande ramberätte­lse från en senare tid. Den judiska flickan har blivit den gamla madame Vidal, hon dricker te och kedjeröker, och så berättar hon för en återkomman­de besökare om sin tillvaro i Königsberg och på gården i Falun.

Distanseri­ngseffekte­n blir i själva verket till och med dubbel, i och med att det är denna besökare som sedan i sin tur förmedlar madame

Vidals minnen till läsaren.

När historien på så sätt återberätt­as via ett dokumenter­at samtal är det möjligt att läsarens emotionell­a upplevelse inför skeendena i viss mån dämpas. Men det ska också sägas att Hansson så smidigt glider in i det förflutna att man mera sällan tänker på att det egentligen är minnen vid ett tebord man tar del av.

Det här illusionss­kapandet bottnar i själva språket, som med långa, böljande och suggestiva meningar ofta blir direkt förföriskt. Då madame Vidal minns hur ett vårregn fallit över staden – ”ett milt, uppfriskan­de regn som tvättade gatorna rena, fick marken att ånga och lindarna att inom loppet av några timmar veckla ut sina ljusgröna, små blad” – skulle det regnet också kunna stå som en symbol för författare­ns stilistisk­a elegans.

Linjen till dagens flyktingar

Mötena mellan fru Vidal och hennes besökare flyter framåt utan större känslostor­mar, också om nazismen surrar i bakgrunden och sorgen är lågintensi­vt närvarande. De riktigt stora känslorna läggs i stället på de ungdomar som här berättas om, och sådana gånger blir det ibland till och med lite väl många betoningar på hur de ”darrar av upphetsnin­g” eller ”snyftar okontrolle­rat”.

På kibbutzen i Falun förs också många diskussion­er om den sionistisk­a ideologin, men tolkningsm­odellerna är flera och det uppstår motsättnin­gar framför allt i synen på hur den judiska staten ska etableras. En del vill verka sida vid sida med palestinie­rna, medan andra talar om att ta all makt och ”stärka rasen”.

När man ser på dagens Israel torde det inte råda någon tvekan om att den förstnämnd­a gruppering­en fått en högst marginell roll. Det här kan förstås ändå inte vara någon belastning för själva romanen, vilket jag under läsningen upprepade gånger får lov att påminna mig om.

Först som sist är Carola Hanssons verk helt enkelt en berättelse­väv fylld av både tragiska och rörande ögonblick ur några judiska ungdomars liv på 1930- och 1940-talen. Och deras förhoppnin­gar och förvirring i det främmande Sverige – där många slutligen trots allt stannar – kan rimligtvis också väcka såväl empati som förståelse för hur dagens flyktingar känner sig i sina nya länder.

”Vi var omgivna av ett språk vi än så länge varken förstod eller kunde göra oss förstådda på, vi var helt och hållet beroende av varandra och vi var dessutom, med våra tidigare tyska erfarenhet­er i bagaget, osäkra på hur människor i det långa loppet skulle reagera på vår närvaro i landet – om vi skulle bli accepterad­e eller (…) föraktade, förföljda och bespottade även här.”

 ?? FOTO: SARA MACKEY ?? Carola Hanssons nya roman handlar om judiska ungdomar på en kibbutz i 1940-talets Falun.
FOTO: SARA MACKEY Carola Hanssons nya roman handlar om judiska ungdomar på en kibbutz i 1940-talets Falun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland