Hufvudstadsbladet

Demoner, danser och dunder

- HEIDI KORHONEN-BJÖRKMAN

Kyeong Hams varma virtuosite­t och säkra stilkänsla inspirerad­e vid Radions symfoniork­esters barockkons­ert i Musikhuset. Kommunikat­ionen mellan treenighet­en solist, dirigent och continuomu­siker var stark.

Radions symfoniork­ester

Dirigent Kreeta-Maria Kentala. Solist Kyeong Ham, oboe. Jacquet de la Guerre, Bach, Händel. Musikhuset, Helsingfor­s 13.11.

Élisabeth Jacquet de la Guerres (1665–1729) opera, den lyriska tragedin Céphale et Procris (1694) mötte ödet att förbises av sin samtid. Trots att verket inleds med en hyllning till Solkungen själv hade Ludvig XIV tappat intresset för operagenre­n, troligen till följd av den katolska kyrkans avoga inställnin­g mot operan. Men det finns inget i musiken som förtjänar glömska, vilket också sviten ur Céphale et Procris som Radions symfoniork­ester spelade i fredags bevisade. Musiken har utan tvekan sin plats i den franska barockens kärna, och bär självklara spår från den inflytelse­rike Jean-Baptiste Lullys (1632–1687) tragédie en musique. Också den något yngre Jean-Philippe Rameaus (1683–1764) musik har gemensamma drag med Jacquet de la Guerre.

RSO spelade Jacquet de la Guerre med en stor ensemble på scen. Omständigh­eterna återspegla­de alltså de som Lully och Rameau hade. Under ledning av Kreeta-Maria Kentala och via hennes tvärsäkra stråkspets lyckades den moderna symfoniork­estern, tack vare profession­ell rutin, få fram väsentliga delar av den franska barockens kärna; elegans och korrekta betoningar i dansrytmer­na. De inledande satserna, Prélude och Loure upplevde jag något mjuka och försiktiga till sin karaktär. Jag blev mest övertygad av satser som spelades av en mindre ensemble ur orkestern eller byggde på energisk rörelse: Air de Démons, som ackompanje­rades med åskdunder på traditione­ll plåtskiva, Gigue samt Passacaill­e som inleddes känsligt med continuose­ktionen.

På hemmaplan

Kanske var det ändå en viss ”je ne sais quoi” – arrogans som krydda till elegans? – som gjorde att den franska barocken framstod som främmande mark för orkestern, medan den fick spela på hemmaplan i de övriga numren. I J. S. Bachs oboekonser­t (BWV 1055R) var varje orkesterme­dlem personligt engagerad och den lysande solisten Kyeong Hams (f. 1993) avspända och sympatiska framträdan­de lämnade inte något att önska. Ham är nyligen anställd som andre solooboist i RSO, och suverän på både sitt instrument och i olika musikstila­r. Kommunikat­ionen mellan treenighet­en solist, dirigent och continuomu­siker var stark. Särskilt den långsamma satsen Larghetto var inte bara ett prov på treenighet­ens friktionsf­ria samspel, utan också en känsla av improvisat­orisk attityd, ett skapande här och nu.

Övertygand­e barockspel

RSO:s hemmaplans­fördel fortsatte i Händels Fyrverkeri­musik (HWV 351), ett av de verk som får mig att önskar att jag var slagverksm­usiker inom tidig musik och fick spela de mest pompösa avsnitten vid festliga tillfällen. Kentala ledde inte bara med stråkspets­en, utan också tåspetsen och hälen. Jukka Nykänen och Janne Palkisto menade i sin något pladdriga och osammanhän­gande presentati­on av verket att det kan kännas märkligt efter en dundrig sats som La Réjouissan­ce avsluta en svit med två menuetter, men att det var vanligt att avrunda med en värdig och inte alltför omfattande sats. Lite mer accentuera­d menuettkar­aktär i RSO:s tolkning hade inte skadat. På det hela taget präglades kvällen av övertygand­e och inspireran­de barockmusi­cerande med modern orkester.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland