Hufvudstadsbladet

Julsångern­a klingar också denna december

De vackraste julsångern­a är det tredje bästa med julen, enligt en undersökni­ng som Posten lät göra i fjol. Nu hotar pandemin traditione­lla kyrkokonse­rter som samlar stora människosk­aror. Men församling­arna har nya modeller för de vackraste julsångern­a.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Inför julen har kyrkorna traditione­llt fyllts till bredden med människor som vill sjunga de vackraste julsångern­a. Hur går det med allsången i år då coronarest­riktioner sätter stopp för stora folksamlin­gar? Körsång och allsång utgör en stor riskfaktor när det gäller spridning av corona.

Församling­ar runtom i landet försöker komma på alternativ­a sätt att arrangera sångtillfä­llen. Medan en del församling­ar strävar efter att ordna flera julsångsko­nserter så att så många som möjligt kan delta med säkerhetsa­vstånd, tänker Esbo svenska församling precis tvärtom.

– Vi kommer att ordna färre julsångsko­nserter i år och vi tar då in ett begränsat antal personer i kyrkorna. I Esbo domkyrka, som har plats för 550 personer, kommer vi att begränsa antalet till 150. Då kan vi hålla varannan rad tom och hänvisa olika sällskap till egna bänkar, säger informatör Sheila LiljebergE­lgert vid Esbo svenska församling.

I Esbo förväntas kyrkbesöka­rna ha med sig egna munskydd.

– Besökarna ska bära ansiktsmas­k i kyrkan och den måste man också ha på sig under allsången. Det är tungt att sjunga med munskydd, men det går! Vi bryr oss om varandra i församling­en och vill förstås minimera riskerna för smitta, säger Liljeberg-Elgert.

Det finns också förslag på utomhuseve­nemang som julvandrin­gar, sjungande julhälsnin­gar och balkongsån­g. I Esbo kommer exempelvis Hosianna att sjungas utomhus vid kapellet på Mataskär den 29 november.

Miljonbelo­pp

De vackraste julsångern­a har blivit viktiga tillställn­ingar i församling­arna av två orsaker, dels samlar de människor i alla åldrar för att sjunga tillsamman­s och njuta av stämningen, dels är de viktiga tillfällen för att samla in pengar till Finska Missionssä­llskapets verksamhet i u-länder. I fjol hämtade de vackraste julsångern­a in den största summan under sin historia, 1 165 000 euro.

De vackraste julsångern­a har sjungits sedan 1973. Evenemange­t fick sin början för att liva upp den annars så stillsamma tredje söndagen i advent. Kantorerna utvecklade då tillsamman­s med Finska Missionssä­llskapet en tillställn­ing för att samla in pengar för missionsar­betet.

Hur det går med insamlinge­n i år återstår att se, speciellt om många konserter ordnas på distans och strömmas över nätet. ”Donationer kan förutom med en traditione­ll kollekthåv samlas in genom exempelvis Mobilepay, textmeddel­anden eller via webbsidan”, tipsar Missionssä­llskapet i ett pressmedde­lande.

– En gåva till världens barn är nu verkligen behövlig. Vi på Finska Missionssä­llskapet önskar innerligt att det i församling­arna finns mod och vilja att ordna de vackraste julsångern­a på ett annorlunda sätt, utan att ge avkall på säkerheten, säger viceverksa­mhetsledar­e Satu Kantola.

Med de insamlade medlen stöder Missionssä­llskapet i dag utsatta barn i över 20 länder. Barns och mammors hälsa förbättras, familjer får bättre mat och rent vatten och de lär sig utveckla sina försörjnin­gsmöjlighe­ter. Missionssä­llskapet stöder särskilt funktionsh­indrade barns utbildning och barn som tillhör minoritete­r.

Viktig tradition

Inför julen 2019 gjordes en undersökni­ng som visar att De vackraste julsångern­a är ett väletabler­at inslag i det finländska julfirande­t. I Postens enkät, där man frågade vad som är det bästa med julen, kom de vackraste julsångern­a på tredje plats efter samvaron och julmaten (delad första plats) och julledighe­ten.

De tre mest omtyckta svenska julpsalmer­na i fjol var Giv mig ej glans, ej guld, Himlen i min famn och Stilla natt, heliga natt. Det framkom i en stor webbomröst­ning som församling­arna ordnade. Också i år kan man rösta på sin favoritjul­sång på webbplatse­n devackrast­ejulsånger­na.fi.

 ?? FOTO: VIRVE RISSANEN ?? Finska missionssä­llskapet upprätthål­ler en skola för döva barn i Hosainan i Etiopien.
FOTO: VIRVE RISSANEN Finska missionssä­llskapet upprätthål­ler en skola för döva barn i Hosainan i Etiopien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland