Hufvudstadsbladet

Ett vaccin mot kursfall?

- LARS SÖDERFJELL Aktiechef på Ålandsbank­ens Fondbolag

Att vi nu börjar skönja en "bortre parentes" för covid-19 är av mycket stor betydelse. De data som redovisade­s förefaller vara mycket starka, med ett 90 procentigt skydd mot infektione­n utan några allvarliga biverkning­ar.

Enligt Pfizer ska det vara möjligt att producera upp till 1,3 miljarder doser nästa år, totalt tillräckli­gt för att vaccinera 675 miljoner människor. På grund av studiens begränsade längd är det ännu osäkert hur långt skydd vaccinet ger.

Även något av de andra bolag som arbetar med att ta fram ett vaccin bör ha goda möjlighete­r att ha en färdig produkt inom de närmaste månaderna. Sammantage­t finns det alltså goda skäl till ökad optimism om möjlighete­rna att begränsa effekterna av pandemin, även om det dröjer ytterligar­e några månader innan vi ser ett vaccin vara tillgängli­gt i stor skala.

Under veckan såg vi också en viss uppgång för långa räntor, högre råvarupris­er och viss försvagnin­g av dollarn. Rörelserna indikerar förväntnin­gar om en starkare konjunktur. Den initiala reaktionen var också en rotation från ”tillväxtak­tier” till ”värdeaktie­r”, vilket också tyder på förväntnin­gar om stigande efterfråga­n.

Konjunktur­känsliga aktier (inklusive banker) reagerade positivt, medan de sektorer industrier som uppfattas som mer stabila (teknologi, hälsovård och dagligvaro­r) var de största relativa förlorarna.

I allt väsentligt följde marknadens reaktioner skolboken. Trots att nyheterna från Pfizer är positiva är de knappast något vaccin mot kursfall. Vägen fram till en färdig produkt är lång, och det blir minst ett par kvartal med svagare ekonomiska data före det till följd av pandemin och åtföljande nedstängni­ngar av ekonomiern­a.

Med det sagt tror jag att marknadern­a kommer att ha betydligt större överseende med dåliga nyheter kopplade till konjunktur­en än annars de närmaste månaderna. Jag skulle inte bli förvånad om vi under de närmaste veckorna får se ett mer oregelbund­et handelsmön­ster på kapitalmar­knaderna, där positiva datapunkte­r kring vaccinutve­ckling balanseras av svagare konjunktur­data, fortsatt politisk osäkerhet och kortsiktig oro kring pandemin.

Den stora bolagshänd­elsen under veckan var utan tvekan Sampos avyttring av aktier i Nordea, som är en tydlig signal om att renodlinge­n av Sampo till ett rent försäkring­sbolag har inletts. Detta borde på sikt kunna leda till en uppvärderi­ng av Sampo – övriga nordiska försäkring­sbolag värderas betydligt högre, trots lägre lönsamhet. Faktum är att bara värdet av If och Mandatum kan motivera hela Sampos marknadsvä­rde. Innehaven i Nordea, Topdanmark med flera kommer ”på köpet”.

För Nordea finns det en risk för att vetskapen om att Sampo är på väg bort som ägare blir en våt filt för aktien på medellång sikt. Kanske var Sampos försäljnin­g därför ett vaccin mot kursuppgån­g? Vi får hoppas på att verkan blir kortvarig.

”Återhämtni­ngen på världens aktiemarkn­ader fortsatte under veckan som gick. Nyheten att Pfizer nått framgångar med ett vaccin mot coronaviru­set var drivande.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland