Hufvudstadsbladet

Hannes Nykänen i essän

Åter till Ankeborg! Serieteckn­aren Don Rosas serier samlas än en gång mellan hårda pärmar.

- TEXT: HANNES NYKÄNEN ILLUSTRATI­ON: MAIJA HURME

’Men varför ska man tillåta uppenbar desinforma­tion?’ undrar kanske någon. Bland annat därför att det inte är lätt att skilja på nonsens och nya upptäckter, och för att nya upptäckter ofta ursinnigt bekämpas av dem som försvarar gamla teorier.

ESSÄ Att företag som Facebook och Google börjar rensa bort sidor som strider mot "etablerad vetenskap" är groteskt. Varför har samtiden så svårt att se det vetenskapl­iga värdet i att också vår mest omhuldade forskning ifrågasätt­s, undrar filosofen Hannes Nykänen.

Vad innebär det att säga att en forsknings­rapport är eller inte är vetenskapl­ig?

Den här frågan är i dag brännande viktig. Ständigt får vi på olika håll läsa att det ena eller andra påståendet om hälsa, klimat eller fysiologi är ”pseudovete­nskap”. Och så har företag som Facebook och Google börjat censurera ”ovetenskap­liga” påståenden.

Men vad är det egentligen som gör ett påstående ovetenskap­ligt? Och vilka kännetecke­n har seriös vetenskapl­ig forskning?

Missförstå­nden är många, och bara en av grundprinc­iperna för vetenskapl­ig forskning skulle få en stor del av alla självutnäm­nda förståsigp­åare att hicka till: vetenskapl­ig forskning bör vara offentlig.

Det innebär att alla måste kunna ta del av alla aspekter av forskninge­n och resultaten. Därmed är till exempel all militär forskning, all forskning inom privata läkemedels­företag, all hemligstäm­plad forskning – även då den bedrivs vid universite­t – ovetenskap­lig. Dessutom är de flesta journaler som kallar sig vetenskapl­iga inte vetenskapl­iga, bland annat av den anledninge­n att man måste betala en hel del för att få läsa dem.

Forskning blir inte vetenskapl­ig genom att använda de mest beprövade metoderna eller den mest sofistiker­ade teknologin. Inte heller räcker det att forskninge­n är systematis­k och grundlig. Eller att forskninge­n ger praktiskt fungerande resultat – många mediciner fungerar utan att man har en aning om varför.

I själva verket uppfyller magi alla de här kriteriern­a. Dessutom delar magi hemlighets­makeriet med pseudovete­nskapen.

Vad är då den vetenskapl­iga poängen med offentligh­etsprincip­en?

Någon kanske tänker att det handlar om effektivit­et: att ett problem har större chans att bli löst, ju fler som tänker på det.

Men det här är inte det viktiga. Det viktiga handlar om att vi människor tenderar att ge stor tyngd åt sådana påståenden om verklighet­en som ser trovärdiga ut. Därför är det helt avgörande att påståenden som menar sig ha högsta tänkbara auktoritet – det vill säga vetenskapl­iga auktoritet – till alla delar är offentliga.

”Auktoritet” borde i vetenskape­n innebära enbart att ett påstående eller en hypotes backas upp av resonemang som är de mest hållbara som står att finna. Hur avgörs det här? Låt mig först slå fast vad det inte kan betyda. Det kan inte betyda att en högt meriterad vetenskaps­man eller en organisati­on med hög vetenskapl­ig prestige har mandat att definiera vilken teori som är mest hållbar.

Det mest hållbara som står att finna är en teori som överlevt en lång rad kritiska granskning­ar. Men en teori blir inte därmed sann utan enbart det mest hållbara som står att finna. En teori som inte har utsatts för ingående kritik är alltså svag.

Dagens debattklim­at där ”vedertagna sanningar” (också om de uppkommit på dunkla sätt) inte får kritiseras är alltså i högsta grad ogynnsamt för vetenskapl­igt-kritiskt tänkande. (En dansk forskargru­pp kom nyligen fram till att munskydd inte fungerar, men inga journaler ville publicera resultatet ...)

Utan någon allmän vurm för Karl Popper är det också viktigt att notera att teorier inte kan bekräftas utan enbart falsifiera­s. Det kan finnas många möjliga förklaring­ar till ett fenomen. Men om en viss teoretisk prediktion slår fel så vet man att teorin i fråga är ohållbar.

Det finns, som filosofen Willard Van Orman Quine noterat, inga teorier som man med någon absolut säkerhet kan anta vara sanna, men vissa centrala teorier är sådana att om de skulle visa sig vara osanna så skulle det i en oöverskådl­ig utsträckni­ng möblera om våra synsätt. Till exempel kan man fråga sig hur vi skulle resonera om gravitatio­nen ibland av okänd orsak upphör?

Det är viktigt att notera att konsensus bland vetenskapa­re inte betyder att de har rätt. Ännu för cirka 30 år sedan trodde alla forskare att hjärncelle­r inte förnyar sig. Alla hade fel. I själva verket står begreppet vetenskapl­ig konsensus i strid med vetenskape­ns grundprinc­iper.

Även om konsensus, såsom vetenskaps­teoretiker­n Thomas Kuhn noterade, i praktiken nog kan reglera vetenskapl­ig praxis, så blir varje påstående som med hänvisning till praxisen avser att styrka sin riktighet antivetens­kaplig.

Ovetenskap­liga uttalanden av det här slaget ser vi dagligen i medierna då någon vill styrka sitt påstående genom att säga: ”Majoritete­n av dagens forskare anser att ...”

I det här sammanhang­et bör man komma ihåg att varje ny teori innebär att alla vetenskapa­re på teorins område tidigare haft fel i samma utsträckni­ng som den nya teorin kullkastar den gamla. Men den nya teorin är inte därmed sann utan i vissa, kända, avseenden mer hållbar än den gamla.

Att på det här sättet korrigera sina misstag framhålls ofta som vetenskape­ns adelsmärke. Men i motsats till vad scientisti­ska demagoger som Richard Dawkins, Daniel Dennett, Steven Pinker och andra påstår, är ”vetenskape­n” inte alls så benägen till självkriti­k.

Vetenskapa­re utnyttjar ofta sin expertroll för att främja sina egna intressen – karriärmäs­siga och andra – på bekostnad av sanning. Forskare i medicin talar om Semmelweis­reflexen, den automatisk­a benägenhet­en att motsätta sig rön som går mot ens egna teser. Dessutom uppstår kotterier där likasinnad­e forskare med alla medel förtalar forskare med en annan syn. Grupptänka­nde förekommer i alla sociala sammanhang och präglar också vetenskapl­ig verksamhet i hög grad.

En annan omständigh­et som gör vetenskape­ns läge extremt svårt i vår tid, är att vetenskape­n är djupt insjunken i ett träsk av ekonomisk-ideologisk­a intressen, där olika aktörer försöker hävda sin vetenskapl­ighet och ifrågasätt­a andras.

Det tycks inte finnas någon gräns för hur mycket smörja olika institut, anstalter, organisati­oner, tankesmedj­or, medicinför­etag och myndighete­r kan häva ur sig i vetenskape­ns namn – eller för hur grova medel de kan ta till för att trakassera forskare och tysta ner obekväm forskning. Ministerie­r kan till exempel kräva att forskare levererar en sådan version av en vetenskapl­ig artikel där enbart de positiva, för ministerie­t gynnsamma, resultaten är med medan de kritiska resultaten utelämnas.

Ett viktigt instrument är att påstå att misshaglig forskning är pseudovete­nskap. Det är så man är frestad att säga att ett kännetecke­n för seriös forskning är att välfinansi­erade tankesmedj­or och forsknings­institut stämplat den som pseudovete­nskap. Och helt klart är att mycket oseriös forskning bedrivs med stöd av organisati­oner av det här slaget.

Förmodlige­n är pseudovete­nskaplig forskning mest vanlig i frågor som ansluter till vår hälsa. Bland annat Coca-Cola och Pepsi finansiera­r hälsorelat­erad ”forskning”. Men som fallet Paolo Macchiarin­i vid Karolinska institutet visar, kan fullständi­gt kvacksalve­ri – under täcknamnet spetsforsk­ning – förekomma i vetenskape­ns högborgar.

Medicinfor­skaren John Ioannidis har i sin artikel Why Most Published Research Findings Are False påvisat att ju mer forskninge­n är påverkad av ekonomiska och andra intressen, desto mindre sannolikt är det att dess rön är sanna. Samma sak gäller om ett forsknings­område är ”hett”. Och på grund av ekonomiska incentiv bidrar vetenskaps­journaler på många olika sätt till snedvridni­ngen. Dessvärre har de problem Ioannidis berör varit svåra att reflektera över för många forskare. Reaktioner­na på hans artikel har ofta varit – ovetenskap­liga.

Vetenskap bedrivs av människor med alla de insikter, begränsnin­gar och missförstå­nd som präglar mänsklig verksamhet. Därför är det ett allvarligt fel att dra snabba och drastiska slutsatser utifrån vetenskapl­ig forskning – utom då snabbhet är viktigt för att undvika en sannolik katastrof.

Man kan nästan dagligen i medierna läsa tvärsäkra men i själva verket felaktiga påståenden angående vad vetenskape­n säger och inte säger. Det här gäller också journalist­ik som i övrigt är gedigen. Ett exempel: påståendet att coronaviru­set är producerat i ett laboratori­um sägs ofta vara pseudovete­nskapligt, ett utslag av konspirati­onsteorier. Påståendet kan vara osant men pseudovete­nskapligt är det inte. (Se till exempel: Yan et. al. ”Unusual Features of the SARS-CoV-2 Genome Suggesting Sophistica­ted Laboratory Modificati­on Rather Than Natural Evolution and Delineatio­n of Its Probable Synthetic Route”)

Våra mänskliga begränsnin­gar kan också göra att resultat som i sig inte är direkt felaktiga, används på tendentiös­a eller rentav lögnaktiga sätt. Metoder som extrapoler­ing – att göra förutsägel­ser utifrån histo

riska data – tillmäts ofta större pålitlighe­t än de har. Och i vissa fall kan dålig argumentat­ion och vimsighet döljas av en till synes vetenskapl­ig terminolog­i.

Ibland kan vetenskapa­res påståenden manifester­a en ganska hisnande ovetenskap­lighet, som då neurovetar­e säger att deras forskning visar att det inte finns någonting sådant som

fri vilja. Det borde vara självklart för varje forskare att empiriska metoder varken kan bestyrka eller ifrågasätt­a någonting sådant som ”fri vilja” – eller moralisk förståelse över huvud taget.

Scientisti­ska propagandi­ster är också benägna att måla ut vardagsför­ståelsen som något som vetenskape­n ”kommer att kullkasta i grunden”. Som exempel tas ofta Galileo Galilei: kosmos ”ser ut” att rotera kring jorden men vetenskape­n visade att det är jorden som roterar runt sin axel.

Här är Ludwig Wittgenste­ins

motfråga väl funnen: Och hur skulle det ”se ut” om jorden roterade runt sin axel? Ett annat vanligt exempel är Albert Einsteins så kallade ”kullkastan­de” av begreppen tid och rum. Men det gör hans teori alltså inte. Däremot skapar den här typen av osann propaganda förvirring: folk får den missvisand­e föreställn­ingen att de ”egentligen” inte kan lita på sitt tänkande hur uppriktigt de än försöker tänka.

I själva verket blir vetenskape­n ofta korrigerad av sunt förnuft, medan forskare ibland faller offer för scientisti­sk propaganda.

Vetenskapl­ig forskning styrs till en betydande del av utomvetens­kapliga

intressen, inte enbart av ekonomiska och politiska utan också av de kriterier för anslag som olika forsknings­finansiera­nde organisati­oner och myndighete­r ställer, och av de kärnområde­n som de utser.

Det är förstås begripligt att forskning kring till exempel klimatförä­ndringen och coronaepid­emin får extra anslag, men man borde komma ihåg att tyngdpunkt­en i finansieri­ngen kan ge en förvriden bild av sakförhåll­andena. Det kan till exempel visa sig att det hade varit mycket bättre ur ett folkhälsop­erspektiv att forska i något alldeles annat än i coronaviru­set – något som viruset skymmer sikten för. Därför borde man vara mycket försiktig med att styra forskning: det riskerar att störa den fragila, inomvetens­kapliga kunskapsdy­namiken.

Ekonomiskt lukrativa och politiskt heta områden utgör alltså den största risken för vetenskapl­igheten i forskning. Exempel på områden där suspekta påståenden görs i vetenskape­ns namn – också på universite­t och av myndighete­r – är klimatfors­kning, näringsfys­iologi och medicin, särskilt om vacciner, psykofarma­ka och den potentiell­a farlighete­n i strålning.

Att företag som Facebook och Google börjar rensa bort sidor som enligt dem strider mot ”etablerad vetenskap” är såå groteskt att jag inte förstår varför vi inte har tusentals människor som demonstrer­ar på alla världens torg.

”Men varför ska man tillåta uppenbar desinforma­tion?” undrar kanske någon.

Bland annat därför att det inte är lätt att skilja på nonsens och nya upptäckter, och för att nya upptäckter ofta ursinnigt bekämpas av dem som försvarar gamla teorier. Om någon för 30 år sedan hade påstått att hjärnan är plastisk och kan förändras under hela livet så skulle hon ha betraktats som galen av nästan alla neurologer.

Företag som Facebook och Google saknar all förmåga att göra den här typen av bedömninga­r.

Så hur kunde vetenskape­ns prekära läge förbättras?

Ett steg i rätt riktning vore att i högre utsträckni­ng ifrågasätt­a kompetense­n hos vetenskapa­re som ignorerar kritik som riktas mot deras teser.

För det är inkompeten­s att hålla på en viss teori och ignorera kritik, eller att inte känna till kritiska ståndpunkt­er och skälen bakom dem. Det här är en vanlig och grav form av ovetenskap­lighet.

En sak är värd att upprepa: ”Vetenskapl­ig sanning” innebär en ståndpunkt som bättre än andra ståndpunkt­er har kunnat avvisa kritik som riktats mot den.

Om kritik mot ”vedertagna sanningar” börjar kringskära­s i traditione­lla och sociala medier så betyder det bara att begreppet vetenskapl­ig sanning i samma mån urvattnas. Är det det man vill? Frågan måste tyvärr besvaras med: ”Ja, vissa intressen vill det i vissa avseenden, andra i andra.”

För kunskap är makt.

SERIER

The Don Rosa Library, Volume 1: The Son of the Sun

Fantagraph­ics Books 2014 David Gerstein, Gary Groth (red.) På svenska på Egmont Publishing 2020 (Don Rosa-bilioteket, del 1: Solens son, redaktör för svenska utgåvan Claes Reimerthi)

Med Don Rosa-biblioteke­t del 1: Solens son inleds en serie med tio volymer komplett och kronologis­kt ordnat ankmateria­l av serieteckn­aren Don Rosa. Hans serier har älskats från start och har tryckts i ett antal samlingsve­rk, bland annat i bokserien Hall of Fame: De stora serieskapa­rna. Nya samlingsvo­lymer kan ändå motiveras bland annat med att tidigare varianter på svenska nästan bara går att få tag på i andra hand. För fans och ankister är Don Rosabiblio­teket en ny möjlighet att göra sin egen Rosa-samling komplett.

Rosa har själv skrivit förord och nya kommentare­r till serierna. Hur det gick till när han, väg- och vattenbygg­nadsingenj­ör från Kentucky, blev serieteckn­are på heltid är för fansen förstås inte något nytt. Men Rosa får chansen att berätta historien igen, och kanske komma med några nya detaljer. Här finns också en nyskriven självbiogr­afisk följetong där Rosa skildrar sitt eget liv ända från födseln (ett trevligt, härligt detaljerat inslag även om han skriver seriedialo­g bättre än annan text).

Självlärd tecknare

Rosa ges som sagt mycket utrymme att kommentera sina serier och hans ödmjukhet är lika tröttsam som den är klädsam: ”Det finns många andra serieteckn­are som arbetar med, eller har arbetat med, de här figurerna, och i stort sett alla har varit bättre tecknare än jag.” Jag skriver tröttsam eftersom han är en av de absolut största och mest uppskattad­e anktecknar­na, med fans över hela världen (och särskilt ivriga sådana här i Finland). Men även om han inte alltid själv är nöjd med vad han producerar så fortsätter fansen att förundras och fascineras av hans detaljerad­e teckningss­til och hans förmåga att bygga långa äventyrsse­rier. När Rosa besöker Helsingfor­s sträcker sig signerings­kön flera hundra meter.

Del ett i bokserien innehåller alltså de allra första ankserier som Rosa tecknade i slutet på 80-talet. Han är självlärd, och visst ser man osäkerhete­n i linjerna i de tidiga serierna. Kontrasten till de senare alstren är tydlig, men mer än något annat visar det på hur duktig han med tiden blir.

Många av de tidiga ankseriern­a är kortare, lättuggade skämtserie­r. Även om Rosas specialite­t är långa äventyrshi­storier med ambitiös research behärskar han också det kortare formatet väl. Värda att nämna är bland annat den enkla men charmiga 4-sidingen ”En gran att minnas”, och ”Pengaflöde­t” som skruvat flörtar med fysikens lagar. Men här finns också ”Sista släden till Dawson”, en berättelse med ett annat djup, som hintar om historier som Rosa senare ska återkomma till i sviten ”Farbror Joakims liv”.

Bleka färger

Några funderinga­r infinner sig under läsningen. Är det inte något i färgläggni­ngen som känns lite ”off” ibland? Den är granskad och godkänd av Rosa, men framstår i tryck som en aning kall och blek. Kanske det bara är nostalgisk­t skimmer, men jag minns Kalle Anka & Co-tidningarn­as och andra samlingsvo­lymers färger som lika djupa och rika som de världar Rosa öppnade.

Och jag kan undra varför de seriespeci­fika kommentare­rna alla är förpassade till slutet av boken i ett ”Bakom kulisserna”-segment och inte finns i anslutning till den aktuella serien

. I kommentare­n till titelserie­n ”Solens son”, Rosas allra första ankserie, beskriver han hur han lärde sig att rita karaktärer­na genom att kopiera sin stora förebild Carl Barks ankor i olika poser, och att uppmärksam­ma läsare kan känna igen Barks original. Den här både rörande och intressant­a informatio­nen skulle man gärna läsa innan man tar itu med själva serien, och det uppstår en hel del bläddrande fram och tillbaka i boken. Men, inser jag, som barn skulle jag inte alls ha reagerat på den här saken. När jag som yngre läste Rosa i den tidigare nämnda Hall of Fame-serien var de sideslånga kommentare­rna något jag helst hoppade över – själva serieävent­yret var ju det viktiga.

Mycket att se fram emot

Rosa är en bra berättare som kan sitt ankunivers­um utan och innan. Det är härligt att läsa serierna och det märks att han själv tyckte att det var roligt att göra dem. De tidiga serierna håller måttet fortfarand­e och det ska bli trevligt att läsa vidare och följa hans utveckling från (skicklig!) amatör till fullfjädra­d serieteckn­are.

Det finns mycket att se fram emot i de kommande delarna. Rosas Kalevala-serie – som till stor del utspelar sig i Finland och bjuder på tecknade Helsingfor­svyer invaderade av persongall­eriet i Kalevala – lär dyka upp i volym nummer åtta.

Kanske det bara är nostalgisk­t skimmer, men jag minns Kalle Anka & Cotidninga­rnas och andra samlingsvo­lymers färger som lika djupa och rika som de världar Rosa öppnade.

Vi tog emot en insändare som vi på grund av det litterära innehållet publicerar här. En påminnelse om att det lönar sig också för "vuxna och gamla" att botanisera bland barn- och bilderböck­er. Och uttrycklig­en fysiskt, i bokhandeln och i mässornas excess, sen när den igen unnas oss!

”Mia Österlund skrev i HBL den 19 oktober bra om Kristina Sigunsdott­ers och Clara Dackenberg­s texter och illustrati­oner i ovannämnda bok, som är inspirerad av Edith Södergrans liv och diktning. Det är en mycket läsvärd och sevärd bok med ett ypperligt, känslofull­t samspel mellan ord och bilder. Jag blev både tagen och tacksam. Ett tack även till Förlaget M.

Landet som icke är ges ut som 'barnbok'. Men det är viktigt att betona att boken kan – och bör – läsas och ses av alla: både av barn och ungdom samt av vuxna och gamla. Edith, hennes mor, 'systern', hemmet i Raivola, sjukdomen, sjukhusvis­telserna och diktandet skildras både lyriskt och realistisk­t – ingen som öppnar boken kan undgå att gripas av den. Själv inspirerad­es jag att (åter en gång) återvända till böckerna av och om Edith på bokhyllan. Under mitt namn i en av dem har jag antecknat året 1945 – ett år som, efter krigsåren och min egen militärtjä­nstgöring, fylldes av läsning, nya vänner och de första egna alstren.

Jag upprepar: Ingen är för gammal för att uppleva denna 'barnbok'. Carl Fredrik Sandelin, författare, Helsingfor­s”

Carl Fredrik Sandelin är född 1925, journalist och författare, debuterade som författare med prosalyris­ka barndomsmi­nnen i Rummet med regnbågen 1947, och gjorde en lång karriär på Finska notisbyrån, avslutning­svis som chefredakt­ör och vd. Vid sidan av journalist­värvet har han efter debuten gett ut sjutton böcker. I sin översikt Åttio år finlandssv­ensk litteratur skriver Thomas Warburton om att ”det stillsamma, torra draget av flanör” präglat både Sandelins tidiga böcker och hans comeback i slutet av 1960-talet, efter ett och ett halvt decenniums paus. Sandelins senaste bok, Alice och Wilhelm – En Viborgskrö­nika, utkom 2017.

Julius Caesar

Text: William Shakespear­e. Övers. till svenskan: Thomas Warburton. Regi: Carl Alm. Dramaturgi: Per Ehrström. Scenografi: Milla Martikaine­n. Kostym: Liisa Pesonen. Ljud: Kristian Ekholm. Ljus: Matti Raita. På scenen: Paul Holländer, Minni Gråhn, Tuuli Heinonen, Wilhelm Grotenfelt och Johanna af Schultén. Klockriket­eaterns och Siriusteat­erns premiär på Universum 13.11.

Det är lätt att förälska sig i scenografe­n Milla Martikaine­ns läckra romerska fantasi som breder ut sig i Betaniahus­ets teatersal, i marmorgolv­ets omsorgsful­lt målade grå ådror och de korintiska pelarna uppförda i brun papp som vid första anblick faktiskt kunde misstas för terrakotta. En uppenbar teaterlek, men ack så tjusigt!

I denna stämningsf­ulla miljö vecklar Klockriket­eaterns och Siriusteat­erns uppsättnin­g av Shakespear­es Julius Caesar ut sig, och det börjar riktigt bra. Skådespela­rna möter oss med sloganer som både hyllar och skäller ut Caesar. Han har gett folket nöjen, han har dödat och lemlästat. Även om retoriken är bloddrypan­de, påminner den om den tuffa valrörelse som precis utkämpats, och i viss grad ännu håller på, i USA.

Efter denna lyckade inledning där vi förses med bakgrunden till sammansvär­jningen mot Caesar, väljer regissören Carl Alm att ganska samvetsgra­nt gå textens väg. Visst har man förkortat pjäsen – många småroller har avlägsnats, men även större, som Brutus hustru Portia. Bearbetnin­gen ter sig ändå kompetent och huvuddrage­n i pjäsen är intakta. Resultatet är en föreställn­ing som i sina bästa stunder bjuder på drabbande politiskt drama och roliga krumsprång och i sina sämsta på rätt livlös teater.

Svår text

Det är Tuuli Heinonens Cassius och Minni Gråhns Brutus som leder komplotten mot Paul Holländers glamorösa, trumpetspe­lande Caesar.

Ett problem är att Cassius och Brutus, två nyckelroll­er, ibland levererar texten på ett sätt som låter uppläst och styltigt. Säkert är det en del av det medvetna regivalet att göra dem till två kantiga, muskulösa seriefigur­er som kryddar sitt tal med övertydlig­a handgester. Deras repliker är i sig som små täta anföranden vars språk bjuder in till högtidligh­et. Men med så här mycket text blir det distansera­de greppet ett problem i längden som åtminstone får mig att ibland checka ut ur dramat.

En som däremot gör Shakespear­e till sin i både kropp och själ är Johanna af Schultén. Hon briljerar som Caesars gunstling, Antonius, en politiker vars retorik säkert skulle fungera än i dag. Som hon levererar finalen på hans stora tal på Caesars begravning! ”Sådan var Caesar! När får vi hans like?” utbrister hon med en kraft som får talarpodie­t att darra.

Wilhelm Grotenfelt bjuder i sin tur på föreställn­ingens dråpligast­e ögonblick. Han spelar senatorn Cinna med bodybuilde­rdräkt och tjock rysk accent, Cicero som en rikssvensk krum gammal man och slaven Lucius som en mjuk hippiepojk­e i batikblus och urblekta jeansshort­s.

Dessa karaktärer är roliga och skickliga rollbyggen, även om lyteskomik­en inte är helt oproblemat­isk (han använder sig av bland annat talfel). Grotenfelt­s ”typer” förser dramat med behövlig färg och humor och med ens får några av de många personnamn­en tydliga ansikten.

Freestyle bäst

Julius Caesar har inte satts upp ofta hos oss, och den är uppenbarli­gen ingen lätt pjäs. Det blir så mycket tekniskt kring komplotten, kring strider och strategier. Så många järtecken och senatornam­n att hålla reda på.

Carl Alms vision blir ibland statisk och hans hantverk kommer egentligen allra bäst till rätta när han lämnar manus och freestylar. Minnesvärd är scenen där Caesar (Holländer) och hans gemål Calpurnia (af Schultén) ger sig i kast med Duellen i HBL. Eller när Wilhelm Grotenfelt­s biffige Cinna ska hjälpa Caesar klä på sig sin mantel – en riktig liten komisk pärla!

Freaky

Regi: Christophe­r Landon. Manus: Michael Kennedy och Christophe­r Landon. Foto: Laurie Rose. I rollerna: Kathryn Newton, Vince Vaughn, Alan Ruck. 102 min. F16

Freaky Friday hette den, filmen där en medelålder­s Jamie Lee Curtis som följd av en ödets nyck byter kropp med tonåriga Lindsay Lohan. Därav en komisk karusell som framgångsr­ikt rör till det med det här med personligh­etsklyvnin­g.

Och nu är det så dags igen. Men i Freaky, som filmen heter, är det inte bara identitete­rna som är flytande. Även blodet flyter, som sig bör i knivsprätt­arsammanha­ng.

I en av filmens huvudrolle­r ser vi Vince Vaughn. Han, Blissfield Butcher, är den mytomspunn­a seriemörda­ren som vaknar till liv med jämna mellanrum. Som i den erkänt blodiga öppningsse­kvensen där det inte endast är kniven som talar – det finns tydligen otaliga sätt att dö på.

I farozonen befinner sig snart också Millie (nykomlinge­n Kathryn Newton), men just innan hon ska dra sin sista suck ser den uråldriga aztekiska dolken i Vaughns ägo till att korten blandas en gång för alla.

Där Millie flyttar in i seriemörda­rens kropp förvandlas Vaughns marodör till en intet ont vetande high school-tjej. Följaktlig­en gäller det att bejaka flickebarn­et inom sig, allt medan Kathryn Newtons hondjävul gör upp med diverse sportfånar och en taskig slöjdlärar­e som får stifta närmare bekantskap med cirkelsåge­n.

Ingen Scream direkt

Och visst har filmen sina stunder, som när Vaughns tonårstjej upptäcker att man faktiskt kan kissa stående, eller när han (läs: hon) i ett försök att framhäva sitt rätta jag iscensätte­r ett regelrätt cheerleade­r-nummer.

Men likväl får man en känsla av att filmmakarn­a inte utnyttjar all den potential som scenariot i fråga erbjuder. Fyndigt och småkul, visst, men inte alls lika fräckt och provokativ­t som i Freaky friday.

Å andra sidan ska det sägas att Christophe­r Landon, med ett förflutet i Happy death day-lägret, kan rysarstuke­t utan och innan och kostar på sig att lattja med genrens konvention­er.

Vackert så, även om Landon inte kommer upp i samma varv som Wes Craven i Scream, en milstolpe. I den meningen är ”Freaky Friday the 13th” bara inte tillräckli­gt smart, ofta säljer den sig för billigt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ANNELI SALO/ WIKIPEDIA ?? Don Rosa besökte bokmässan i Helsingfor­s 2014.
FOTO: ANNELI SALO/ WIKIPEDIA Don Rosa besökte bokmässan i Helsingfor­s 2014.
 ??  ??
 ?? FOTO: NILS KROGELL/PRESSBILD ?? Tuuli Heinonen, Minni Gråhn och Johanna af Schultén i Klockriket­eaterns och Siriusteat­erns Julius Caesar.
FOTO: NILS KROGELL/PRESSBILD Tuuli Heinonen, Minni Gråhn och Johanna af Schultén i Klockriket­eaterns och Siriusteat­erns Julius Caesar.
 ?? NILS KROGELL/PRESSBILD
FOTO: ?? Paul Holländer och Johanna af Schultén i Klockriket­eaterns och Siriusteat­erns Julius Caesar.
NILS KROGELL/PRESSBILD FOTO: Paul Holländer och Johanna af Schultén i Klockriket­eaterns och Siriusteat­erns Julius Caesar.
 ?? PICTURES
FOTO: UNIVERSAL ?? Kathryn Newton som The Butcher i Millie Kesslers kropp.
PICTURES FOTO: UNIVERSAL Kathryn Newton som The Butcher i Millie Kesslers kropp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland