Hufvudstadsbladet

Kriminalit­et kan ge unga det sammanhang de saknar

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi

Han var 13 eller 14 år när det började, med stölder och narkotikab­rott. Han ville få och uppnå det som han såg att andra hade. I dag vet han hur svårt det är att ta sig ur brottsspir­alen och den tillhörigh­et som de kriminella kretsarna ger. För att det ska lyckas måste det framför allt finnas någon som vet vad du går igenom.

Vi kallar honom Elias. Han är 27 år gammal och på väg att få styr på sitt liv.

I bagaget har han domar för bland annat grovt narkotikab­rott, våldsbrott, stölder och missbruk som började när han var i tidiga tonåren.

Varför skulle inte jag kunna få de saker som andra har? minns han att han tänkte.

– Det är lätt att börja och så blir det mer och mer, säger han.

Inget spelade någon roll och polisen var bara skit, fast Elias berättar också om att han varit illa till mods över den sorg och besvikelse som han orsakat sina föräldrar.

Det var under den senaste fängelsevi­stelsen som han bestämde sig för att det nu får räcka.

– Jag orkar inte med det här längre. – Jag är psykiskt så slut. Killen, som för anonymitet­ens skull vill bli kallad Niko, är 26 år och har en delvis liknande historia. Inga våldsbrott, men droger som kom in i bilden tidigt. Även han har suttit av fängelsest­raff, och studerar nu på andra stadiet eftersom han hittills bara har grundskole­betyg.

– Bättre sent än aldrig, säger han.

Åtgärder för sent

Vi träffas i Sörnäs, vid Finlands stödföreni­ng för ex-kriminella, och den enhet som arbetar med att hjälpa unga i åldern 15–29 år.

Här bjuds det dagligen på ett mål mat, på aktivitete­r – och framför allt finns här någon som lyssnar. En av dem är Juha Kaski som har suttit i fängelse i sammanlagt 12 år av sitt liv och som nu arbetar vid stiftelsen. Kaski avtjänade sitt senaste, och som tanken är sista, straff i januari i år. Han och Niko träffades faktiskt redan i fängelset.

Den senaste tiden har ungas kriminalit­et blossat upp som ett samtalsämn­e. Under hösten har brott som dråp i Helsingfor­s, dråp- och rånförsök i Tammerfors, misshandel­sfall på skolgårdar – alla med unga misstänkta gärningspe­rsoner – väckt uppmärksam­het. I veckan gick Helsingfor­spolisen ut med att den sett en ökning av unga som bär kniv och unga som är involverad­e i droghandel – efter att Helsingin Sanomat rapportera­t om 100–150 unga på stan som väcker oro hos polis och ungdomsarb­etare.

Hur ser Elias, Niko, Juha Kaski och den ansvariga handledare­n Mirja Salo på händelsern­a? Hur bryter man en vålds- och brottsspir­al?

– Om det går så långt som till dråp, då är man lite sent ute med åtgärder, säger Elias om knivhuggni­ngen i Vallgård för två veckor sedan där två 16-åringar och en 14-åring är misstänkta.

Polisen har bekräftat att till exempel Vallgårdsf­allet handlade om rån i samband med narkotikak­öp och Juha Kaski säger sig vara oroad över att det är så lätt för unga att komma över droger i dag, både för att sälja och använda. Då finns risker för situatione­r som går fel, som eskalerar.

– Drogbruk sänker tröskeln för att ta till våld, säger han.

Niko ställer frågor om medierappo­rteringen: Är det igen så att bakgrunden till händelsern­a, som familj, den ungas position annars, inte nämns alls?

Trovärdigt alternativ behövs

Både Niko och Elias var inne i kriminalit­eten och missbruket i över tio år. Kretsarna man rör sig i ger ett sammanhang och det är svårt att ta sig ur dem om det inte finns alternativ.

– Ingenting är coolt längre, men du har ingenting att falla tillbaka på. Fast allt är åt skogen så stannar du, säger Niko.

Mirja Salo har en lång erfarenhet av att jobba med utsatta unga. Hon har en klar syn på hurdan den typiska utveckling­en är.

– Det är ofta så att du har besvärliga hemförhåll­anden, med våld, alkohol och droger. För barnet eller den unga är brott ett enkelt sätt att få uppskattni­ng och respekt på annat håll.

Tomrummet som inte hemmet lyckas fylla tar andra nu hand om. Brottsligh­eten blir ett sätt att söka tillhörigh­et.

– Och sen är det svårt att komma loss, fyller Niko i.

Det är just ett alternativ till brottssamm­anhanget som kriminalvå­rdsstiftel­sens ungdomsver­ksamhet vill ge. Trovärdigh­et ger personer som Kaski. Niko berättar om personer som försökt hjälpa honom men att han upplevt att de har varit för långt från hans verklighet för att han ska kunna ta dem på allvar.

– Mer folk ut på gatan bland de unga, någon som de respektera­r och ser upp till, säger Elias om vad som enligt honom skulle behövas för att få ordning exempelvis på orolighete­r på stan.

❞ Burlivet är inget för en människa men för mig fungerade det, jag fick nycklar till något annat. Elias

Fängelsest­raff eller inte?

När en person under 18 år begår ett brott kopplas barnskydde­t in, och i första hand är det inte fängelsest­raff som gäller utan andra åtgärder. Stöd, kanske placering.

Det straffrätt­sliga ansvaret börjar vid 15 år och mellan 15 och 17 år är sänkta straff grundregel­n.

Efter fyra domar blev det ändå slutligen fängelse för Elias.

– Burlivet är inget för en människa men för mig fungerade det, jag fick nycklar till något annat.

– Det är bättre att du får stöd direkt, och att du inte bara får ett straff. Det leder bara till bitterhet, säger däremot Niko.

Fängelse är inte bra för en ungdom, säger Mirja Salo men menar att det för somliga kan bli det avbrott som behövs. Samtidigt finns det en risk för att det i stället blir en lärdomssko­la med destruktiv­a nätverk.

Salo talar för en kombinatio­n av stöd och kontroll. Många unga har enligt henne svårt att förstå allvaret i ett villkorlig­t straff. Men kombineras det med stödarbete eller rehabilite­ring i en tillräckli­gt lång tid tror hon att resultaten skulle vara goda.

Ett problem i dag är också att rättsproce­sserna är så långa att de unga inte alltid förstår vilket brott de straffas för. Kopplingen mellan orsak och verkan blir otydlig.

Kriminolog­er varnar för generalise­ringar

Mirja Salo konstatera­r att det är trist att de ungas problem och agerande börjar diskuteras mer allmänt först när det görs stora nyhetsrubr­iker av det.

Flera av de kriminolog­er som vi talar med antyder också en viss frustratio­n. Med jämna mellanrum dyker frågan om ungdomsbro­ttslig

het och gängbildni­ng upp, som om det skulle handla om något helt nytt. Dessutom är det typiska att vuxna förfasar sig över ungdomen.

Problemet är, enligt Matti Näsi, universite­tslektor vid Institutet för kriminolog­i och rättspolit­ik vid Helsingfor­s universite­t, att unga stämplas på ett generalise­rande sätt. Enligt honom är det lätthänt att överdrivna rädslor sprids och han pekar också på en onyanserad diskussion om invandring. Det här efter att det har lyfts fram att många av de unga som nu upplevs skapa oro i Helsingfor­s har någon form av utländsk bakgrund.

Så vad säger statistike­n om ungas kriminalit­et?

Vi har tillgång bland annat till Statistikc­entralens siffror, Polisstyre­lsens statistik och den enkätunder­sökning som Institutet för kriminolog­i och rättspolit­ik gör med 15–16-åringar vart fjärde år.

De visar att ungdomsbro­ttslighete­n under de senaste årtiondena har sjunkit. Nästa rapport från institutet publiceras efter årsskiftet, men forskardok­tor Markus Kaakinen kan redan nu säga att resultaten hittills inte heller visar på någon större förändring.

Däremot känner man till att en liten del utför den största delen av brotten. 2016 var 2 procent av 15–16-åringarna skyldiga till mer än fem brott, medan andelen var 5 procent fyra år tidigare.

Det är den här gruppen som det är viktigt att komma åt, och också att vara oroad över, säger Kaakinen och Näsi.

Det finns nämligen en ökad sannolikhe­t för att de som gör sig skyldiga till upprepade och allvarliga brott

❞ Det är ofta så att du har besvärliga hemförhåll­anden, med våld, alkohol och droger. För barnet eller den unga är brott ett enkelt sätt att få uppskattni­ng och respekt på annat håll.

Mirja Salo ansvarig handledare

fastnar i kriminalit­et. Annars är det typiska att de flesta upphör med småbrott när de växer upp – överlag är ungdomen en brottsakti­v tid.

Riskfaktor­er är att man gör sig skyldig till våldsbrott, att man börjar begå brott i ung ålder och att det finns kopplingar till någon form av gäng. Missbruksp­roblem blir också ofta långvariga.

Det här är för övrigt tendenser som har kommit fram i polisens beskrivnin­g av vad man ser på fältet just nu, bland annat i Helsingfor­s. Kriminalin­spektör Timo Kilpeläine­n vid Polisstyre­lsen skriver i en bloggtext på fredagen att det bakom den allmänna statistike­n finns individer som har gjort sig skyldiga till allvarliga brott mot hälsa och liv, och han varnar för möjlig gängbildni­ng också i Finland.

I statistike­n har också misshandel­sfallen bland personer under 15 år ökat, men om det handlar om en ökad anmälnings­benägenhet, något tillfällig­t eller mer bestående är enligt Kimmo Huhtakanga­s på Statistikc­entralen för tidigt att säga. Likaså kan man se en ökning av rånbrott i åldersgrup­pen 15–17-åringar från år 2018 till 2019.

Viktigt att notera är att många av de unga som utför brotten är de som själva är mest brottsutsa­tta. Det är också typiskt: ungas brott riktar sig vanligen mot andra unga, oftast bekanta sådana.

Många aktörer utan koordineri­ng

Elias minns inte att någon egentligen skulle ha försökt ingripa eller hjälpa honom när han var yngre. Också nu har han och de andra vi talar med i Sörnäs märkt resursbris­t.

Lotta Haikkola är akademifor­skare vid Ungdomsfor­skningsnät­verket och har för Justitiemi­nisteriet utrett hur arbetet med ungdomsbro­ttslighet fungerar i Finland.

Ett genomgåend­e problem är enligt Haikkola att det finns en hel del aktörer – barnskydde­t, socialtjän­sten, polis och tredje sektorn – men att ingen riktigt har helhetsbil­den över en ungdoms situation.

Barnskydde­t har huvudansva­ret, men lider på många håll av hård belastning, och tillgången till mer krävande tjänster är bristfälli­g. Vilka åtgärder har då effekt? Tidigare insatser och förebyggan­de är viktigt, det handlar om exempelvis skola och hobbymöjli­gheter. Därför verkar pandemin också ha en så stor negativ effekt på en del barn och unga.

Finns det redan problem är det viktigt enligt Haikkola att man jobbar med hela familjen, till exempel genom att ge stöd i föräldrask­apet.

I alla fall är det viktigt att den unga involveras, att hen vet vad som händer och när och motivering­en till olika åtgärder. Den informatio­nen saknas ofta, men om ungdomarna förstår orsaken till exempelvis en placering i skolhem har det också större verkan.

Vad gäller straff är forskninge­n rätt entydig.

– Man talar ofta om strängare straff, men det har rätt systematis­kt visat sig att hårdare straff inte minskar på vare sig brottsligh­et eller återfallsr­isken, säger Haikkola.

Hon betonar att det trots brister görs en hel del i Finland, till exempel finns det i flera kommuner så kallad ankarverks­amhet.

Däremot finns det enligt både henne och Saija Sambou, specialsak­kunnig vid Justitiemi­nisteriet, utmaningar med att nå de svårare fallen med upprepad brottsligh­et.

Ministerie­t har nyligen lanserat en modell i ett försök att åtgärda bristen och Vanda är först med att börja använda modellen i praktiken.

Sambou säger att ett mångprofes­sionellt team med polisen i en central roll ska skräddarsy ett åtgärdspak­et för den unga. Socialarbe­taren som har tjänsteans­var har också huvudansva­ret för den unga.

– Det handlar om ett intensivt och systematis­kt stöd.

Terapi ingår och den unga får ett telefonnum­mer som hen kan ringa också utanför kontorstid. Unga har i det här läget ofta svårt att förbinda sig och kan vara likgiltiga, men så här försöker man komma åt det.

– Går det att hjälpa de unga så här? Jag tror det, men det kan ta lång tid. De kan vara djupt inne i en drogoch brottsligh­etsproblem­atik.

 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■ Juha Kaski och Mirja Salo arbetar med att stödja unga med kriminell bakgrund. Kaski har själv suttit i fängelset i sammanlagt 12 år. Han säger att det var typiskt att som ung begå rån och våldsbrott för att höra till gänget. Salo säger att kriminalit­eten ofta fyller ett tomrum, viktigt är att ersätta brottsligh­eten med något annat.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Juha Kaski och Mirja Salo arbetar med att stödja unga med kriminell bakgrund. Kaski har själv suttit i fängelset i sammanlagt 12 år. Han säger att det var typiskt att som ung begå rån och våldsbrott för att höra till gänget. Salo säger att kriminalit­eten ofta fyller ett tomrum, viktigt är att ersätta brottsligh­eten med något annat.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■ Elias berättar att han nu vill hjälpa andra med missbruksp­roblem.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Elias berättar att han nu vill hjälpa andra med missbruksp­roblem.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■ Elias, 27 år, säger sig vara förvånad och oroad över att så unga som 14-åringar bär kniv. För att olika insatser ska fungera på ungdomar måste någon som är trovärdig i deras ögon se dem.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Elias, 27 år, säger sig vara förvånad och oroad över att så unga som 14-åringar bär kniv. För att olika insatser ska fungera på ungdomar måste någon som är trovärdig i deras ögon se dem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland