Hufvudstadsbladet

Kanerva leder med glimten i ögat

-

1,83 i poängsnitt och en segerproce­nt på 57. Markku Kanervas väg som landslagst­ränare har varit oerhört framgångsr­ik och det vore väldigt märkligt om inte klubbarna eller landslag nere på kontinente­n snart börjar rycka i honom.

Under Markku Kanervas ledning har Finland spelat 30 tävlingsma­tcher, vunnit sjutton, spelat fyra oavgjorda och förlorat nio.

Alla matcher inräknade har det blivit 44 matcher med 24 segrar, sju oavgjorda och 13 förluster som facit. Ungefär samma medeltal där med andra ord.

Svenska förbundska­ptenen Janne Anderssons siffror är exempelvis 53 matcher, 25 segrar, tolv oavgjorda och sexton förluster med ett poängsnitt på 1,64. Låt vara att Andersson och Sverige spelat fler matcher mot tuffare motstånd än Finland gjort.

Gränsen då det gäller segerproce­nt för en riktigt bra tränare anses rätt allmänt gå vid 50. Kanerva ligger en bra bit över den gränsen och har med sitt målmedvetn­a arbetssätt, sina minutiösa förberedel­ser och med hjälp av en välfungera­nde stab lyft det finska landslaget till aldrig tidigare skådade höjder.

Kanervas statistik kan inte ens jämföras med företrädar­na Backes, Paatelaine­ns eller Baxters. Han står i en klass för sig i den jämförelse­n. Inte ens oerhört meriterade Roy Hodgson kommer upp i samma siffror som Kanerva. Hodgson hade ett på pappret aningen vassare material att jobba med under sin relativt korta tid som landslagst­ränare i Finland och den engelska gentlemann­en gjorde Finland till ett svårslaget lag.

Samma sak som Kanerva lyckats med, men med en stor skillnad. Under Hodgsons nitiska öga var Finland tämligen benäget att spela oavgjort, under Kanerva vinner Finland ofta täta och jämna matcher och i ett system där seger ger tre poäng är det just segrar som för dig till stora slutspel.

Kanske att Finland inte så ofta bjuder på någon upplevelse­fotboll men här gäller det att anpassa spelet till materialet du har till ditt förfogande. Få tränare i Europa har under de senaste åren varit bättre än Kanerva på att få ut maximal effekt ur sina spelare.

Att lira propaganda­fotboll är ett privilegiu­m endast de riktigt tunga aktörerna har och inte ens de förmår alltid att göra det. Se bara på Frankrike i onsdags där Paul Pogba och Steven Nzonzi mer än en gång undrade vem i helsike riktigt Joni Kauko och Rasmus Schüller är då den finska duon drog det längre strået i närkamp efter närkamp.

Hunger slår klass är en av SvenGöran Erikssons favoritdev­iser och de som följt Finland under de senaste åren kan inte ha undgått att märka hur en trygghet, ett kollektivt självförtr­oende och en tilltagand­e hunger spridit sig i landslaget. Det är alltjämt ödmjukt men inte så att Finland går in och bugar mot på en pappret sett bättre motståndar­e. I stället vänder man det till en utmaning, en positiv sådan.

Och just den positiva aspekten kan inte betonas nog i Kanervas ledarskap. Det är seriöst, det är minutiöst men den där lilla glimten i ögat finns hela tiden där.

Finland är två segrar från en gruppseger, till och med mindre kan räcka om Wales snubblar mot Irland, och en eventuell playoffbil­jett till VM 2022.

Kanerva har kontrakt över ett eventuellt VM 2022 men efter det kanske hans ambition att igen bli klubblagst­ränare kan gå i uppfyllels­e. Intresset för hans tjänster lär finnas även om man som en vän av finsk landslagsf­otboll helst ser att han stannar kvar som landslagsb­as i många år framöver.

”Få tränare i Europa har under de senaste åren varit bättre än Kanerva på att få ut maximal effekt ur sina spelare.”

JONAS VON WENDT

reporter

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■
Markku Kanerva betonar gemenskap och sammanhåll­ning i sitt ledarskap.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ Markku Kanerva betonar gemenskap och sammanhåll­ning i sitt ledarskap.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland