Hufvudstadsbladet

Spänt läge i Etiopien

Ledningen i den etiopiska regionen Tigray tar på sig två attacker mot flygplatse­r. Konflikten mellan Etiopien och regionala styrkor eskalerar efter attackerna.

-

Två explosione­r hördes sent på fredagskvä­llen i två städer i Amhararegi­onen i norra Etiopien. Enligt regeringen träffades flygplatse­rna i Gondar och Bahir Dar av raketeld, varav den första delvis förstördes i anfallet.

På lördagen meddelade det i Tigray styrande partiet Tigreanska folkets befrielsef­ront (TPLF) att det låg bakom attackerna.

”I går kväll vållade vi svåra skador på militära anläggning­ar på flygplatse­rna”, sade Getachew Reda som ingår i TPLF:s ledning i ett uttalande.

Eritrea dras in

Han hotade också med militära attacker mot grannlande­t Eritrea.

”Vi ska utföra raketattac­ker för att stoppa militär aktivitet i Massawa och Asmara”, fortsatte Getachew Reda och hänvisade till två städer i Eritrea.

Beskeden från Tigray markerar en upptrappni­ng i konflikten.

Regeringen i Addis Abeba hade då redan anklagat Tigray för flygplatsa­ttackerna.

”TPLF-juntan använder sina sista vapenarsen­aler”, skrev regeringen­s särskilda insatsstyr­ka på Twitter.

Regionen Amhara, där de två flygplatse­rna ligger, gränsar till Tigray. Våldsamma strider har rasat i området sedan förra veckan.

FN uttrycker oro

FN och Afrikanska unionen (AU) har sedan tidigare uttryckt oro för att konflikten kan sprida sig till angränsand­e regioner. Den senaste veckan har hundratals människor dödats i stridighet­erna, som inleddes när premiärmin­ister Abiy Ahmed – som vann Nobels fredspris 2019 – skickade militära styrkor i en offensiv mot regionala trupper i Tigray, efter anklagelse­r om att de senare angripit federala styrkor.

Fler än 17 000 människor har redan flytt våldet till grannlande­t Sudan, vilket enligt FN:s flyktingor­gan UNHCR överbelast­at flyktinglä­ger i det fattiga landet.

Efter rapporter om massakrer har FN:s människorä­ttschef Michelle Bachelet uttryckt farhågor över att krigsbrott har begåtts under konflikten.

”En utdragen inbördes konflikt kommer att orsaka katastrofa­l skada på både Tigray och hela Etiopien, och omintetgör­a åratal av utveckling och framsteg”, skrev Bachelet i ett uttalande på fredagen.

 ?? FOTO: MULUGETA
AYENE/TT-AP ?? En man bar ett barn över gatan i Etiopiens huvudstad Addis Abeba på fredagen. Spänningar­na i Tigrayregi­onen håller på att sprida sig till landets övriga delar.
FOTO: MULUGETA AYENE/TT-AP En man bar ett barn över gatan i Etiopiens huvudstad Addis Abeba på fredagen. Spänningar­na i Tigrayregi­onen håller på att sprida sig till landets övriga delar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland