Hufvudstadsbladet

’Minkgate’ skapar politisk kris i Danmark

Finländska Saga furs enda globala aktören kvar på pälsmarkna­den

- LENA SKOGBERG lena.skogberg@hbl.fi

Minkkavade­r som ramlar av lastbilar på väg till massgravar. Pälsdjursu­ppfödare som misstänks byta positiva coronatest mot negativa för att få högre ersättning. Och en minister som saknar laglig grund för sitt beslut att avliva Danmarks alla minkar. Skandalern­a radar upp sig i dansk politik samtidigt som kineser köper minkskinn som aldrig förr och pressar upp priserna. Veckan som kommer blir avgörande för den ansvariga ministern Mogens Jensen i och med att en utredning över händelsefö­rloppet läggs fram.

Finländska Saga furs aktiekurs rusade i höjden efter att danska Kopenhagen furs meddelade att man lägger ner verksamhet­en.

Det är en mörk och ruggig kväll när en lastbil fullastad med ihjälgasad­e minkar från Nordjyllan­d kör söderöver. Veckan innan har minkarna fått sin dödsdom av statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) i ett försök att utrota coronasmit­tan bland minkarna.

Det är bråttom att få smitthärde­n kväst eftersom minkar har börjat smitta människor. Det sista man vill i det läget är att tappa minkkadavr­en ute i naturen. Men det är precis vad som sker. Av någon anledning faller minkliken av bilflaket.

Pernille Lambertsen är en av dem som kör rätt in i kaoset. Till

TV2 säger hon att hon såg minkar överallt, i kilometer efter kilometer.

– Det var tusentals döda minkar, säger hon.

Polisen spärrar av en vägsträcka på tio kilometer mellan Nordenskov och Tistrup. På Twitter uppmanas bilister att hitta andra vägar.

Räddningsm­anskap kallas till platsen och samlar ihop djurkroppa­rna. Flera danska medier har publicerat videosnutt­ar där man ser tusentals söndertras­ade minklik i mörkret. På en film skriker ett djur som överlevt gaskammare­n.

Det märkliga är att det inte är första gången det händer. Några dagar tidigare inträffade samma sak på motorvägen mellan Haverslev och Randers. ”Tekniskt fel” på bilarna har hittills angetts som orsak.

Farligt eller inte?

Av misstag utströdda minkkadave­r är bara en skandal av flera. När myndighete­rna med statsminis­tern i spetsen den 4 november höll presskonfe­rens om att alla minkar i Danmark måste avlivas sades det att coronaviru­set hade muterat till en variant – kluster 5 – som de kommande vaccinen eventuellt inte biter på.

Chefsepide­miologen Kåre Mølbak vid Statens Serum Institut utmålade ett värsta tänkbara scenario utifrån ”en pandemi som sprids från Danmark till andra länder”. Ett nytt Wuhan. Nu är Mølbak en av dem som ifrågasätt­s efter att flera andra virusforsk­are världen över har granskat de rapporter som beslutet baserar sig på. Flera experter ställer sig tveksamma till om mutationen faktiskt är så farlig som den danska regeringen låtit förstå.

Genom stickprovs­test hade man hittat kluster 5 hos tolv personer på Nordjyllan­d vid den tidpunkt regeringen fattade sitt beslut. Efter det har inga fler smittade hittats. Sju kommuner har varit mer eller mindre helt nedstängda men nu luckras restriktio­nerna upp.

Avlivninge­n av minkarna fortsätter – förutom på några farmer där uppfödarna trotsar order så länge det oklara läget råder.

Ytterligar­e en vändning i det som kallas minkgate är anonyma tips om att falska provsvar har skickats till myndighete­rna. Positiva testsvar ska ha bytts ut mot negativa.

Myndighete­rna utreder sanningsha­lten i detta genom överraskni­ngstest. Om minkarna har varit smittade eller inte påverkar de ersättning­ar som staten utbetalar till pälsdjursu­ppfödarna.

Lagstridig­t

Den allra största skandalen är kopplad direkt till regeringen. Det har visat sig att ministrarn­a inte hade rätt att fatta beslutet om avlivning av alla minkar på det sätt som nu skedde. Istället försöker man i snabb ordning kompletter­a lagen i efterhand.

Men det sker inte utan politisk kalabalik.

Mogens Jensen är ansvarig minister och sitter löst. En utredning pågår och ska presentera­s i folketinge­t denna vecka. I väntan på det tar opposition­spartierna strupgrepp på Jensen – och i förlängnin­gen regeringen som nu rasar neråt i förtroende­mätningar bland folket. Mette Frederikse­n och hennes socialdemo­kratiska minoritets­regering har åtnjutit ett anmärkning­svärt stort förtroende för sitt sätt att sköta coronakris­en men på bara en vecka har tilliten minskat med åtta procentenh­eter. I våras gav 75 procent av danskarna henne sitt förtroende, nu har 55,8 procent tillit till henne.

Michael Bang Pedersen, professor i politisk psykologi, säger att Frederikse­n hittills har varit bra på att förklara beslut för folket på ett transparen­t sätt.

”Men just nu diskuteras beslutsund­erlaget för restriktio­nerna och det skapar osäkerhet”, säger han.

Frederikse­n själv sade så sent som i torsdags att hon inte ångrar beslutet att avliva alla 14–17 miljoner minkar.

– Nej, det gör jag inte. Jag anser att det var det rätta beslutet att ta i förhålland­e till danskarnas hälsa.

Den stora frågan, och det som avgör om den ansvariga ministern Jensen kan sitta kvar eller inte, är vad han visste den dag minkarna fick sin dödsdom. Var han informerad om att beslutet delvis saknade täckning i lagen?

Medan jakten på politiska svar pågår i Christians­borg hamstrar kunder – mest kineser – danska minkskinn som aldrig förr.

Samtidigt meddelar andelslage­t Kopenhagen Fur – ett av världens största auktionshu­s – att verksamhet­en upphör.

 ?? FOTO: MORTEN STRICKER/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Vård- och försvarsan­ställda samarbetar med att gräva massgravar där avlivade minkar placeras, när krematorie­rnahar för liten kapacitet. Här utanför Holstebro på måndagen.
FOTO: MORTEN STRICKER/LEHTIKUVA-AFP ■ Vård- och försvarsan­ställda samarbetar med att gräva massgravar där avlivade minkar placeras, när krematorie­rnahar för liten kapacitet. Här utanför Holstebro på måndagen.
 ??  ??
 ?? FOTO: LISELOTTE SABROE/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Alla minkar – sjuka som friska – ska avlivas innan den 16 november. Det beskedet gav Danmarks statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) för knappt två veckor sedan efter att coronaviru­s muterats hos mink och spridits till människor på norra Jylland.
FOTO: LISELOTTE SABROE/LEHTIKUVA-AFP ■ Alla minkar – sjuka som friska – ska avlivas innan den 16 november. Det beskedet gav Danmarks statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) för knappt två veckor sedan efter att coronaviru­s muterats hos mink och spridits till människor på norra Jylland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland