Hufvudstadsbladet

Seger över Bulgarien

Markku Kanervas Finland har en plats i A-divisionen på gaffeln inför den avslutande matchen mot Wales på onsdag. 2-1 mot Bulgarien höll hoppet om en plats i A-divisionen vid liv.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

Teemu Pukki gjorde slut på sin måltorka i landslaget då han efter fint förarbete av Joel Pohjanpalo och Robert Taylor iskallt placerade in 1–0 i den sjunde matchminut­en.

Pukki var på hugget och har återfått sitt vassa steg. Självförtr­oendet har vuxit efter att han börjat hitta rätt i klubblaget Norwich efter en svår period.

– Rätt enkelt mål. Passningen var bra av Taylor och jag hade gott om tid på mig, säger Pukki till Viaplay.

Pukki låg bakom också 0–2 då hans skott gav en retur som Robin Lod, med efter en lång paus, förvaltade på stopptid i första halvlek.

– Härligt att vara med igen Det har varit frustreran­de att kolla på matcherna på tv. Ett härligt gäng som det alltid är skoj att ansluta till, säger Lod.

Där borde matchen ha varit punkterad men Finland, som var mer eller mindre felfritt i första halvlek, tappade lite positioner och kom för lågt ner i banan efter paus och Bulgarien kunde trumma på.

En straff tog Lukas Hradecky men då Bulgarien fick chansen en gång till från elva meter kunde inte ens Leverkusen­stjärnan tänja sig till ett stordåd.

Tim Sparv drog på sig ett gult kort vid den första straffen och det innebär att kaptenen missar den avgörande bortamatch­en mot Wales på onsdag. Sparv utgick halvvägs i andra halvlek med skadekänni­ng. Rasmus Schüller ersatte och HJK-spelaren lär inleda mot Wales.

En annan spelare som sannolikt inte kan medverka mot Wales är anfallaren Joel Pohjanpalo. Den skadeförfö­ljde Union Berlin-stjärnan vred till vristen i en duell och byttes ut i 35:e minuten. I bästa fall var det bara en stukning, i värsta fall kan Pohjanpalo­s sjukjourna­l få ett dystert kapitel till.

– Vi är betydligt klokare på måndag. Vi hoppas på det bästa, säger landslagst­ränaren Markku Kanerva.

Också Paulus Arajuuris spelform är ett litet frågetecke­n på onsdag. Backbjässe­n hade ont i ljumsken mot slutet av matchen.

Finland gjorde en klockren första halvlek och hade järnkoll på händelsern­a. Bulgarien hade en målchans före paus, annars var det Finland för hela slanten. 0–3 var närmare än 1–2 och Markku Kanerva såg med all rätt tämligen nöjd ut vid sidlinjen.

I andra halvlek hittade Bulgarien en växel till, Finland hade vissa problem i spelet med boll och då hemmalaget fick in en reducering med 25 minuter kvar att spela blev det nerv i matchen.

– Inte alls överraskan­de att Bulgarien spelade upp sig jämfört med matchen i Helsingfor­s. De pressade högre och rörde sig bättre. Starkt av oss att vinna på bortaplan, säger Kanerva.

– Det här var nog vår svagaste match på ett tag men det säger en del om oss att vi kan vinna också då spelet inte stämmer fullt ut, säger Pukki.

Finland visade upp ett föredömlig­t lugn efter baklängesm­ålet och höll bulgarerna borta från de farligaste ytorna. Ingen panik alls i Finlands led.

Wales slog samtidigt Irland och det betyder att det krävs seger för Finlands del i Cardiff på onsdag för att laget ska vinna gruppen.

– Klart vi åker dit för att vinna, säger Pukki.

?? FOTO: NIKOLAY DOYCHINOV/LEHTIKUVA-AFP ??
 ?? FOTO: NIKOLAY DOYCHINOV/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Teemu Pukki hörde till de tongivande spelarna då Finland vann i Sofia.
 ?? FOTO: NIKOLAY DOYCHINOV/LEHTIKUVA–AFP ?? ■
Robin Lod var tillbaka i landslaget efter en lång paus och Minnesotas­pelaren gjorde segermålet.