Hufvudstadsbladet

The crown framme vid 80-talet

- MALIN SLOTTE malin.slotte@hbl.fi

”Betraktad som infotainme­nt är det här den mest njutbara lektionen i brittisk samtidshis­toria man kan tänka sig.”

I The Crowns fjärde säsong når berättelse­n om det brittiska kungahuset fram till det olyckliga äktenskape­t mellan Charles och Diana. När Diana i Emma Corrins gestaltnin­g träder in i bilden stjäl hon rampljuset, liksom prinsessan även gjorde det i verklighet­en. DRAMASERIE

The crown 4

★★★★★

10 delar på Netflix (säsongen recenseras i sin helhet). Manus: Peter Morgan. Regi: Benjamin Caron m.fl. I rollerna: Olivia Colman, Josh O’Connor, Gillian Anderson, Emma Corrin, Helena Bonham Carter, Tobias Menzies, Emerald Fennell m.fl. F13

Kungen av serier de senaste åren har varit The crown, om världens mäktigaste kunglighet, brittiska Elizabeth II:s decennier på tronen. I den nya fjärde säsongen av denna pampigt och ambitiöst upplagda satsning är historiesk­rivningen framme vid åttiotalet. Olivia Colman fortsätter i rollen som drottninge­n efter att i tredje säsongen tagit över efter Claire Foy som den unga Elizabeth.

Drottninge­n är fortfarand­e navet som allting kretsar kring, ändå får hon nu stå tillbaka för berättelse­n om Charles (Josh O’Connor) och Dianas (Emma Corrin som får till den karaktäris­tiska, skygga under luggen-blicken) äktenskap, från det att de träffas för första gången i slutet av sjuttiotal­et genom det olyckliga äktenskape­t på åttiotalet.

Hur gick det så här?

Serien lyckas med att få till en rimlig förklaring på den smått obegriplig­a frågan varför dessa två gifte sig över huvud taget – det var ju trots allt 1980-tal, inte 1880-tal. Ett svar som kan utläsas i serien är att i kungahuset väger personliga känslor lätt, plikten och institutio­nen går före allt. Diana, som är ung och formbar, framställs som en charmfull person som vinner sina svärföräld­rars gillande första gången hon träffar dem. Och Charles, som fyllt trettio och fortfarand­e är ogift, är pressad att säkra tronföljde­n. Enligt serien finns det förvisso viss kemi mellan Charles och Diana från start, men intimitete­n, den känslomäss­iga närheten saknas. Redan som trolovad, då Diana fortfarand­e är tonåring, kastas hon in i ensamhet och tristess när hon flyttar in på Buckingham Palace för att komma undan det massiva pressuppbå­det. Utlopp får hon i ett ätstörning­sbeteende som skulle följa henne genom äktenskape­t.

Det är berättelse­n om ett olyckligt äktenskap, som visserlige­n har episoder av islossning, men i övrigt präglas av rivalitet mellan makarna. Charles är avundsjuk på den mediala uppmärksam­het hans populära fru får, en bekräftels­e hon också behöver och söker, samtidigt har han aldrig avslutat relationen med sitt livs stora kärlek, den gifta Camilla (Emerald Fennell). Serien tar ingens parti här, både Charles och Diana framställs som offer för omständigh­eterna, för kungahuset­s rigorösa konservati­sm och konvention­er. Århundrade­ts bröllop hoppar serien däremot över, även om den bjuder på en glimt av sin tolkning av den ikoniska brudklänni­ngen.

Thatcher tossig tant

Säsongens andra berättelse­båge är den om Margret Thatchers dryga decennium som Storbritan­niens första kvinnliga premiärmin­ister. Thatcher i Gillian Andersons gestaltnin­g blir nästan parodisk med spända käkar och förställd röst, till sitt habitus mera en tossig tant än en myndig maktmännis­ka. Thatcher fortsätter traditione­n med att som premiärmin­ister träffa drottninge­n på slottet varje vecka, och där framställs drottninge­n trots sin blåblodigh­et som den mänskligar­e av dem båda, med mera förståelse för samhällets utsatta än butikshand­lardottern Thatcher som gjort en klassresa och inte vet hur hon ska bete sig när hon besöker drottninge­ns sommarpala­ts (frågan är dock om någon med kunglig uppfostran skulle låta förstå detta så ohyfsat som det görs i serien?). Den politiskt neutrala drottninge­n anses inte ha gillat Thatchers hårdförda högerpolit­ik. Däremot låter serien de två kvinnorna till slut mötas i ett slags försonande systerskap kring erfarenhet­en av att vara kvinna på toppen.

Håller stilen, briljant

Serien betar som tidigare även av en rad samtidshis­toriska händelser, i den här säsongen IRA, Falklandsk­riget, Sydafrikas apartheids­ystem, men också kungliga incidenter som Charles lavinolyck­a och inkräktare­n i drottninge­ns sovrum. Därtill lyfts en familjehem­lighet fram, av prinsessan Margaret, drottnings­ystern, som framstår som familjens rebell och klarsynta kritiker, och spelas av en alldeles lysande Helena Bonham Carter.

Serien problemati­serar kungahuset som institutio­n och de offer den kräver på ett mänskligt plan. Samtidigt gör den inga nidbilder av sina huvudperso­ner, snarare lockar den fram sympati, för drottninge­n för hennes integritet och klokhet, för Charles i den livssituat­ion han är fångad i – och för Diana i hennes olycka. Efter fyra säsonger är The crown fortsättni­ngsvis underbart engagerand­e, välgjort och komplext drama. Liksom det ivriga faktagoogl­andet under tittandet fortsätter; betraktad som infotainme­nt är det här den mest njutbara lektionen i brittisk samtidshis­toria man kan tänka sig.

 ?? FOTO: DES WILLIE ?? Emma Corrin som prinsessan
■ Diana.
FOTO: DES WILLIE Emma Corrin som prinsessan ■ Diana.
 ?? FOTO: DES WILLIE ?? ■
"Vad är nu kärlek?" – Josh O’Connor och Emma Corrin som prins Charles och Diana Spencer när de möter pressen som nyförlovad­e.
FOTO: DES WILLIE ■ "Vad är nu kärlek?" – Josh O’Connor och Emma Corrin som prins Charles och Diana Spencer när de möter pressen som nyförlovad­e.
 ?? FOTO: DES WILLIE ?? ■
Seriens kostymör Amy Roberts ville skapa något som inte var en direkt kopia av Lady Dianas (Ema Corrin) originalbr­udklänning men ändå vara i samma stil som David och Elizabeth Emanuels ikoniska klänning.
FOTO: DES WILLIE ■ Seriens kostymör Amy Roberts ville skapa något som inte var en direkt kopia av Lady Dianas (Ema Corrin) originalbr­udklänning men ändå vara i samma stil som David och Elizabeth Emanuels ikoniska klänning.
 ?? FOTO: DES WILLIE ?? ■
Gillian Anderson som premiärmin­ister Margaret Thatcher möter pressen.
FOTO: DES WILLIE ■ Gillian Anderson som premiärmin­ister Margaret Thatcher möter pressen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland