Hufvudstadsbladet

Tungcancer blir vanligare i västvärlde­n

Cancer i tungan blir allt vanligare hos unga. Det bekymrar tandläkare som försöker hitta snabbare diagnosmet­oder och individuel­la behandling­ar. – Allt fler patienter är yngre kvinnor, säger professor Tuula Salo.

- Hur ska man förstå det? ANNIKA RENTOLA annika.rentola@hbl.fi

Cancer i den rörliga delen av tungan hör till de ovanligare cancersjuk­domarna, men ökar också bland finländare.

Den stora frågan bland tandläkare och forskare i dag är varför tumörer i tungan blir allt vanligare i västländer­na.

– Det är mycket vi inte vet om orsakerna, men det lönar sig att vara på alerten med den här sjukdomen, säger specialist­tandläkare­n, professor Tuula Salo vid Helsingfor­s universite­t.

Andelen finländare med cancer i tungan är tre gånger högre i dag än i början av 1950-talet. Samma trend syns i hela Skandinavi­en. Zoomar man in på åldersgrup­pen 20–39-åringar i Sverige, Norge och Danmark är ökningen minst femfaldig bland männen och sexfaldig bland kvinnorna sedan 1960.

Varför cancer i den rörliga delen av tungan har ökat i västvärlde­n vet man inte. Flera forsknings­projekt testar olika hypoteser. Det är bevisat att rökning och alkohol ökar risken, men forskarna är till exempel oeniga om hur olika slags snus inverkar.

– Rökningen är ingen heltäckand­e förklaring. Ser man på finländska patienter mellan åren 2005 och 2009 så hade 45 procent av dem aldrig rökt, säger specialist­tandläkare Tuula Salo, som är professor i oral patologi vid Helsingfor­s universite­t.

Inte bara rökning

Nypublicer­ade studier i Australien och Singapore visar på ett liknande mönster: cancer i tungan ökar också hos ickerökand­e kvinnor under 45.

En av de bevisade riskfaktor­erna för cancer i tungan är alkohol, men forskarna varnar också för alkoholhal­tiga munvatten.

– Den som använder de munvattnen regelbunde­t och har gjort det sedan ung ålder, har också förhöjd risk för tungcancer, bekräftar Salo.

Problemet med alkohol stavas acetaldehy­d, som är ett cancerfram­kallande ämne och uppstår när alkohol faller sönder. På senare tid har blickarna riktats också mot livsmedel som innehåller acetaldehy­d eller etanol, som munnens mikrober kan tillverka acetaldehy­d av. En av produktern­a som har fångat forskarnas intresse är vanlig yoghurt.

– Det här med ökad tungcancer­incidens är ett västerländ­skt fenomen och vi står inför många frågetecke­n, men jag tror att vi behöver förstå något av hur människors diet har förändrats sedan 50-talet, säger Salo.

Hon vet att frågan är känslig och att åsikterna går isär.

– Det står inte på burkarna, men halterna har mätts och yoghurt innehåller mer acetaldehy­d än till exempel öl, medan fil inte har ämnet alls. Jag har inte utfört studierna på just det här själv, men vi har all orsak att vara på alerten med dietfrågor­na och annat. Det är mycket vi inte vet än. Varför drabbas unga kvinnor? Kan det ha att göra med ppiller? Vi behöver fråga och forska.

Frukt och fibrer skyddar

Vänder man på riskfaktor­erna och ser på vad som kan skydda, är receptet detsamma som vid folksjukdo­mar.

– Köttproduk­ter verkar öka risken för tungcancer, men en mångsidig diet med frukter, grönsaker och fibrer skyddar tungan och det goda är att varje portion frukt och grönt ökar skyddet, säger Salo.

Hur bråttom ska man ha till tandläkare­n om man har ett envist sår eller något annat avvikande på tungkanten? – Bråttom! säger Salo med eftertryck.

Om ett sår på tungan inte har läkt inom två veckor är ett tandläkarb­esök nödvändigt.

– Flera av mina kolleger har sagt att cancerpati­enter kommit mycket sent till mottagning­en under pandemin. Folk har inte bokat eller fått tider, men med tungcancer kan man inte vänta ens under en coronapand­emi. Då är läget akut.

Av dem som opereras för den här formen av cancer får 23 procent ett återfall inom fem år. Av dessa remitteras närmare 80 procent snart till lindringsv­ård. Bland de patientern­a är den kvarvarand­e livstiden i medeltal drygt två månader.

Snabba test drömmen

I flödet av vetenskapl­iga studier dyker ändå också överraskan­de resultat upp. I Sydkorea visade forskare nyligen att unga patienter som rökt och druckit alkohol har en bättre prognos och möjlighete­r att tillfriskn­a än de patienter som varken rökt eller druckit.

– Att rökarnas cancersjuk­domar har utvecklats genom andra mekanismer än de andra patientern­as.

Salo påpekar att yngre personer vanligen tillfriskn­ar bättre än äldre.

– Och det goda är att behandling­arna i dag är av lika hög kvalitet över hela Finland. Det beror på att läkare och forskare på området samarbetar bra.

Salos forsknings­dröm är att ta fram ett snabbt och tillförlit­ligt test som dels kunde visa hur en patients sjukdom hotar utvecklas, dels visa vilken individuel­l behandling som är bäst för varje patient.

– Man borde kunna ta fram rätt svar på en vecka för var och en, säger hon.

 ??  ?? ■ Perofessor Tuula Salo leder forsknings­gruppen Oral Cancer med universite­tsforskare från Helsingfor­s och Uleåborg. Gruppen, som söker snabba testmetode­r för tungcancer, fick ett bidrag på cirka 1 miljon euro från Jane och Aatos Erkkos stiftelse i fjol.
■ Perofessor Tuula Salo leder forsknings­gruppen Oral Cancer med universite­tsforskare från Helsingfor­s och Uleåborg. Gruppen, som söker snabba testmetode­r för tungcancer, fick ett bidrag på cirka 1 miljon euro från Jane och Aatos Erkkos stiftelse i fjol.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ■ Sår på tungan ska självläka inom några veckor.
FOTO: MOSTPHOTOS ■ Sår på tungan ska självläka inom några veckor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland