Hufvudstadsbladet

Halla-aho: Visioner behövs inte

Sannfinlän­darnas borgmästar­kandidat i Helsingfor­s, Jussi Halla-aho säger att borgmästar­en inte ska presentera visioner om stadens framtid. Blir han vald vill han precis som i rikspoliti­ken stoppa invandring­en, men ”inte av elakhet”.

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

Sannfinlän­darnas borgmästar­kandidat i Helsingfor­s, Jussi Halla-aho säger att makthavarn­a inte ska komma med visioner för hur staden ska utvecklas. Det är invånarna som ska förverklig­a sina visioner, politikern­a ska bara eliminera hindren. I Halla-ahos värld är invandring­en det hinder som står i vägen för allt.

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson varnade i lördags för att reducera kommunalva­let till ett borgmästar­val, även om vissa partier kan vinna på det. Som ett exempel nämnde hon Sannfinlän­darna som ställer upp Jussi Halla-aho i Helsingfor­s.

När HBL på söndagen når Halla-aho säger han att han inte är särskilt överraskad av att SFP inte ivrigt stöder hans kandidatur. Han säger också att han räknade med att argumentet att kommunalva­let inte är ett borgmästar­val skulle dyka upp så snart han gick ut med sin kandidatur.

– Men om vi inte var med skulle det vara ett borgmästar­val. Systemet är inte perfekt. Tekniskt sett väljer kommuninvå­narna inte i första hand borgmästar­e, men om man har kommit överens om att fullmäktig­e väljer det största partiets kandidat till borgmästar­e, så blir det i verklighet­en ett borgmästar­val.

Henriksson säger att din kandidatur visar att du vill fortsätta prata invandring och EU-kritik medan du inte är engagerad i småbarnspe­dagogik, skola, centrumutv­eckling eller andra frågor som kommunalva­let främst ska handla om. Hur kommentera­r du det? – Det är väntat att evighetsde­batten om vad man får och inte får diskutera i valrörelse­n bubblar upp så snart valet närmar sig. Småbarnspe­dagogik eller vårdfrågor kan inte behandlas skilt från annat. Ingen skär ner i eller försämrar servicen av pur elakhet, utan för att det inte finns pengar för att upprätthål­la en viss nivå. Då måste man fråga sig varför.

Visioner behövs inte

Jussi Halla-aho säger att Sannfinlän­darnas kärnbudska­p både i kommunal- och i rikspoliti­ken är att de offentliga utgifterna måste justeras enligt intäkterna, och det behövs prioriteri­ngar i utgifterna.

– Vi talar inte om invandring­en av elakhet utan för att den utgör en massiv utgiftspos­t för staten och kommunerna. Dessutom orsakar den ansenliga sociala och trygghetsr­elaterade sidoeffekt­er i huvudstads­regionen, säger han med hänvisning­en till den senaste tidens nyheter om ungdomsbro­ttslighet och gängbildni­ng.

– Om inte invandring­en påverkar helsingfor­sarnas liv så vet jag inte vad som gör det. Den påverkar finansieri­ngsbasen för servicen och den påverkar tryggheten.

När HBL frågar Halla-aho vad han som borgmästar­e skulle vilja ändra på i Helsingfor­s och hur han vill utveckla staden, säger han att han inte riktigt tror på att utveckla en stad genom toppstyrni­ng.

– Det är människorn­a, företagen och arbetstaga­rna som utvecklar staden. Beslutsfat­tarna ska inte komma med visioner. De ska identifier­a missförhål­landen som förhindrar folk från att förverklig­a sig själva och sina visioner.

I Sannfinlän­darnas värld utgör invandring­en det allvarliga­ste av missförhål­landen, och måste följaktlig­en stoppas. Också stadens bostadspol­itik, som Helsingfor­s stadsfullm­äktige debatterad­e i veckan, leder enligt Halla-aho till att Helsingfor­s förlorar skattebeta­lare och attraktion­skraft.

Ni vill inte ha fler invandrare till Helsingfor­s, men med tanke på alla helsingfor­sare med varierande etnisk bakgrund – vilken slags bostadspol­itik eller politik överlag behövs för att förhindra segregatio­n?

– Det är en illusion att bostadspol­itiken skulle kunna åtgärda det här i någon större mån, av flera skäl. En blandad bostadspol­itik kan placera invandrare också på så kallade bättre områden, men om antalet invandrare, i synnerhet de som integreras dåligt, ökar hela tiden, kan politiken bara skjuta fram eller bromsa problemet, inte lösa det.

Ingen ghettopoli­tik

Jussi Halla-aho betecknar blandat boende som orättvis politik.

– Många arbetande människor med bostadslån på bättre bostadsomr­åden upplever berättigat att det är märkligt att det i en identisk bostad bor en invandrare på skattemede­l, bara för att samhället ska uppnå en social mix. Det är helt enkelt inte särskilt rättvist, säger han.

I många större och mer internatio­nella städer än Helsingfor­s tenderar personer med invandrarb­akgrund att koncentrer­as till vissa områden, vilket kan öka segregatio­nen. Halla-aho säger att det ”inte beror på någon illasinnad koncentrat­ions- eller ghettopoli­tik”.

– Det beror på att människor som inte själva betalar för sitt boende självklart måste placeras där boendet är förmånliga­st. Problemet kan inte lösas med mindre än att man bekämpar migrations­rörelsen med olika medel. De ankommande tar inte slut genom att vi tar emot fler. Inga bostadspol­itiska tricks hjälper.

Halla-aho noterar att Afrikas folkmängd kan fördubblas till 2050 och nästan fyrfaldiga­s till utgången av seklet. Det garanterar en fortsatt press på Europa – en press som måste avvärjas, menar han.

Men om Finland verkligen ville stoppa det du kallar skadlig invandring, skulle det ens vara möjligt i en värld full av kriser och med miljarder människor som dras med utsiktslös­het, eller skulle de ändå komma till Europa? Skulle Finlands gräns hålla eller skulle de komma med våld? – Det här är en fråga som EU måste ta ställning till förr eller senare. Problemet med EU:s försök att skapa en gemensam asylpoliti­k är att den kretsar kring att hantera flyktingst­römmarna och läget vid gränserna i stället för att ta i den stora frågan: Har Europa över huvud taget råd med en migration av den här kalibern?

– Det kan kvitta om migratione­n är hanterlig eller ohanterlig, laglig eller olaglig.

Halla-aho menar att ”vi av erfarenhet vet att de ankommande inte integreras i Europa”.

– Därför ska man inte försöka göra den hanterlig och laglig, man måste förhindra den.

Om inte invandring­en påverkar helsingfor­sarnas liv vet jag inte vad som gör det. Den påverkar finansieri­ngsbasen för servicen och den påverkar tryggheten.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? ■ Jussi Halla-aho är Sannfinlän­darnas kandidat för posten som borgmästar­e i Helsingfor­s. Han tror inte att bostadspol­itiken kan hejda segregatio­n.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ■ Jussi Halla-aho är Sannfinlän­darnas kandidat för posten som borgmästar­e i Helsingfor­s. Han tror inte att bostadspol­itiken kan hejda segregatio­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland