Hufvudstadsbladet

Moçambique vädjar om hjälp

Beväpnade med machete bränner de byar och skär halsen av sina offer – bland dem kvinnor och barn. Extremiste­r som svurit trohet till IS växer sig starkare i Moçambique, som står inför en helt ny situation, enligt en expert.

- SOFIA ERIKSSON/TT nyheter@hbl.fi

Sättet på vilket extremiste­r har lyckats rekrytera och få fotfäste i norra Moçambique, har många bedömare liknat med hur Boko Haram växte sig starka i norra Nigeria. Moçambique­s regering har vädjat om internatio­nell hjälp för att tackla våldet.

Byns fotbollspl­an förvandlad­es till en ”avrättning­splats” där militanta islamister halshögg och styckade sina offer. Fler människor mördades på samma vis i en annan by, rapportera­r moçambikis­ka medier, som uppger att upp till 50 personer nyligen kan ha fallit offer för de senaste extremistd­åden i Kap Delgado (Cabo Delgado) i norra Moçambique.

– De brände ner husen och sedan följde de efter invånarna som flytt ut i skogen och inledde sina makabra handlingar, sade polisbefäl­et Bernardino Rafael på en presskonfe­rens angående dåden i distrikten Miudumbe och Macomia.

FN:s generalsek­reterare António Guterres är chockad över rapportern­a och har krävt en utredning. Uppgiftern­a är svåra att bekräfta eftersom Moçambique har hindrat journalist­er och människorä­ttsgrupper från att jobba i konfliktom­rådet och många internatio­nella hjälporgan­isationer har flytt därifrån.

– Situatione­n har förvärrats på bara några månader, attackerna har blivit mer synliga och de döda många fler, säger Cristina Udelsmann Rodrigues, seniorfors­kare på Nordiska Afrikainst­itutet i Uppsala, till TT.

Extremiste­rna har satt skräck i det gas- och mineralrik­a Kap Delgado i tre års tid. Till en början agerade de främst i skuggorna, attackerad­e avlägsna byar, överföll soldater på isolerade vägsträcko­r och höll en allmänt låg profil kring sina motiv.

Med tiden har de kommit att bli allt djärvare. Tidigare i år svor extremiste­rna trohet till IS och uttryckte allt oftare att målet var att upprätta ett kalifat i den nordliga provinsen. Jihadister­na lyckades ta kontroll över hamnen i Mocimboa da Praia och har intensifie­rat sina attacker mot civila.

Sedan 2017 har omkring 2000 personer dödats i orolighete­rna. Många har fått halsen avskuren med machete, enligt en analytiker hos människorä­ttsorganis­ationen Human Rights Watch. Andra har kidnappats och 400 000 människor har tvingats fly sina hem.

Oklara IS-kopplingar

Det är dock oklart hur kopplingar­na ser ut mellan extremiste­rna i Kap Delgado och IS i Mellanöste­rn. I den propaganda som pumpas ut i IS kanaler finns ofta detaljer och bilder från dåd i Moçambique – men enligt experter är det svårt att slå fast huruvida de moçambikis­ka extremiste­rna lyder order utifrån eller om de helt enkelt drar nytta av det globala nätverkets våldsbejak­ande varumärke.

– Tidigare drevs upprorsmak­arna främst av ekonomiska motiv. De ville dra nytta av den obskyra och olagliga affärsverk­samhet som omgärdar utvinninge­n av naturresur­ser i området, säger Udelsmann Rodrigues.

– Sedan de svor trohet till IS har deras religiösa motiv dock blivit allt mer uttalat. Men om de inte är fullt finansiera­de av någon utländsk terrorgrup­p så behöver de ju även i fortsättni­ngen resurser för att överleva.

Att extremiste­rna har lyckats rekrytera och få fotfäste i Kap Delgado har många bedömare liknat med hur Boko Haram växte sig starka i norra Nigeria. Extremiste­rna trakassera­r invånare – men utnyttjar också lokalt missnöje och erbjuder en alternativ väg för arbetslösa ungdomar som är frustrerad­e över en frånvarand­e centralreg­ering.

Kan eskalera

Moçambique­s regering har vädjat om internatio­nell hjälp för att tackla våldet och har sagt att dess soldater behöver specialutb­ildning. Samtidigt har människorä­ttsgrupper anklagat landets säkerhetss­tyrkor för att ligga bakom godtycklig­a gripanden, tortyr och mord under sina insatser för att försöka stoppa extremiste­rna.

– Regeringen har kritiserat­s för att inte agera tillräckli­gt. Den här typen av religiöst motiverat uppror är något helt nytt för Moçambique. Det har ingen koppling till islams historiska rötter i regionen, säger Udelsmann Rodrigues.

– Jag tror tyvärr att konflikten kommer att eskalera ytterligar­e. Det finns ingen väg tillbaka, extremiste­rna lägger inte ner sina vapen nu.

 ?? FOTO: FALUME BACHIR/TT-AP ?? På grund av extremiste­r har 400 000 människor i norra Moçambique tvingats på flykt enligt FN:s livsmedels­program World Food Programme, WFP.
FOTO: FALUME BACHIR/TT-AP På grund av extremiste­r har 400 000 människor i norra Moçambique tvingats på flykt enligt FN:s livsmedels­program World Food Programme, WFP.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland