Hufvudstadsbladet

"Jag bjuder, tar det på firman"

Prismedvet­na konsumente­r kan snart drabbas av en smärre chock: högre priser och smalare sortiment. Detta ifall Centern utför en kupp inom livsmedels­kedjan.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

Konceptet med handelns egna lågprisvar­umärken uppfanns av franska Carrefour på 1970-talet och infördes snart nog i Finland. Numera står private label-varor för 24 procent av omsättning­en i snitt, jämfört med en andel på 10 procent år 2010. Den prismedvet­ne konsumente­n väljer allt oftare Pirkka, KMenu, Kotimaista, Rainbow eller Eldorado – för att inte tala om merparten av Lidls sortiment. Konsumente­n vinner på att livsmedel har relativt svagt produktsky­dd. Det går ofta enkelt att kopiera rivalen och åka snålskjuts på andra producente­rs produktutv­eckling och marknadsfö­ring. Generiska produkter som knäckebröd eller tonfiskkon­server har helt enkelt lågt förädlings­värde.

Redan i tre regeringsp­erioder har jord- och skogsbruks­minister Jari Leppä (C) gnisslat tänder över hur livsmedels­handeln tagit nacksving på producente­rna och industrin. Partiet lyckades inympa en skrivning i regeringsp­rogrammet om att lagstiftni­ngsvägen försvaga dagligvaru­handels dominanta förhandlin­gsposition, ”bland annat i fråga om private label-produkter”.

Med halvstum ilska har jordbrukar­e och övriga primärprod­ucenter levt i en trängd situation. Producente­r och handel drabbade samman för ett antal år sedan då butikskedj­orna startade kampanjer med sänkta priser. Rent generellt är fördelning­en av pris och risk inom livsmedels­kedjan snedvriden till handelns favör, på bekostnad av tidigare led. Därför ger regeringen den nye livsmedels­ombudsmann­en befogenhet­er att ”ingripa i de osunda handelsmet­oderna” från och med november 2021. Men ett gott syfte överskugga­s av metoder som missar målet beträffand­e just private label-produkter. Än en gång saknas konsumentp­erspektive­t.

Centern – agrarlobby­n – värnar om en ”livskrafti­g och lönsam” livsmedels­ekonomi. Det är ingen vild gissning att partiet helst skulle förbjuda lågprispro­dukter – men tack och lov är Finland ingen socialisti­sk planekonom­i. De egentliga problemen är oligopolet, de facto duopolet, inom dagligvaru­handeln, i tilllägg till obefintlig konkurrens på grossistsi­dan. Därtill är Finland en liten och glest befolkad marknad med långa avstånd.

Med stöd av sin överlägsna förhandlin­gsposition pressar dagligvaru­handeln ner produktion­skostnader­na för egna lågprispro­dukter och hyvlar marginaler­na av livsmedels­industrin som tillverkar märkesvaro­r. Det gynnar kunden.

Det är sunt att nya produktlan­seringar snabbt får sällskap av motsvarand­e lågprisvar­or på hyllorna – det kallas för fri konkurrens. Ironiskt nog framställs private labelprodu­kterna ofta sida vid sida med de dyrare märkesvaro­rna, rentav hos samma tillverkar­e. Å andra sidan får dagligvaru­handeln på förhand nys om nylanserin­gar, inklusive sammansätt­ning. Ingrediens­erna, om än inte recepten, hos private label-produkter är snarlika. Ibland påminner även produktnam­nen, logotypern­a och etikettern­a om varandra till färg och form. Även en amatör i grafisk design kan enkelt spåra de finländska produktför­ebilderna då man vandrar bland hyllorna hos en viss tysk kedja. Men igen: prispress är ett sunt fenomen, som Finland har på tok för lite av. Vi ska också minnas att en betydande andel av råvarorna och produktern­a i private label-sortimente­t är utländska. Därtill inkluderar lågpriskat­egorin annat än livsmedel.

Visst skriker det anemiska konkurrens­läget inom livsmedel efter en vitamininj­ektion. Butikskedj­orna borde snarast öppna upp tillgången till data som de samlar in via stamkundsp­rogram och erbjuda dem till tredje part. Samma princip tillämpas redan inom bankverksa­mhet. Insikter i ett skiftande kundbeteen­de är rena rama guldet.

Livsmedels­industrin behöver ruskas om, men producente­rna gör klokast i att lägga in stöten vid produktutv­eckling, eftersträv­a förhöjt förädlings­värde och större export. Önskar bonden mer smör på det egna brödet bör man resonera i nya termer – inte gå neråt i hackordnin­gen, strypa konkurrens­en och försöka mjölka slutkunden.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland