Hufvudstadsbladet

Finsk pälsauktio­när herre på täppan

- HARALD GRÖNSTRAND harald.gronstrand@ksfmedia.fi

Pälsjätten Kopenhagen fur lägger ner sin verksamhet, efter det danska beslutet att landets alla minkar ska avlivas. Det betyder att det bara finns en stor global aktör kvar: Finländska Saga furs som nu räknar med stärkt ekonomi och fler anställda. Bolagets aktiekurs har redan rusat i höjden.

Världens största pälsauktio­nsbolag Kopenhagen fur lägger ner sin verksamhet. Det här efter att Danmarks statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) har beordrat att landets alla minkar ska avlivas, eftersom en muterad variant av coronaviru­set har uppdagats på farmar runtom i landet.

Beskedet har direkt inverkan på pälsnäring­en i Finland. På den internatio­nella marknaden finns det nämligen två stora aktörer, Kopenhagen fur och Saga furs i Finland.

– Det här har en direkt positiv ekonomisk inverkan på oss. Vi räknar med att få en större volym minksinn, säger Magnus Ljung, vd på Saga furs.

Marknadens reaktioner lät inte vänta på sig. Innan Kopenhagen furs gick ut med sitt besked låg Saga furs aktie på 5,40 euro. När börsen stängdes på fredagen låg den på 7 euro, en ökning med närmare 30 procent.

– Det är få farmare som kommer att sända något till Kopenhagen furs nu. Förra säsongen fick vi in 12 miljoner minkskinn, och nu kommer vi att samla minst samma andel, kanske upp till 14 miljoner skinn, säger Ljung.

Skifte på marknaden

Danska Kopenhagen fur har varit en jätte inom pälsnäring­en. Med runt 1 000 danska pälsfarmar­e och 500 internatio­nella leverantör­er är bolaget klart större än Saga furs, som backas upp av runt 650 pälsfarmar­e i Finland, och ungefär lika många till internatio­nellt.

– Finansiell­t har det gått bra för oss, men på grund av bolagets struktur måste vi tyvärr lägga ner verksamhet­en, säger Jesper Lauge

Christense­n, vd för Kopenhagen furs till HBL.

Olikt Saga furs ägs nämligen Kopenhagen furs av pälsfarmar­na. När nu landets alla minkar avlivas har bolaget inget annat val än att avsluta sin verksamhet.

– Men vi kommer fortfarand­e att hålla normala auktioner 2021 och antagligen åren efter det. Vi har över 20, kanske 30 miljoner, skinn som vi kommer att göra klara för auktion och sälja, säger Christense­n.

Bolaget uppskattar att det lägger ner för gott om några år. Men Magnus Ljung på Saga furs tror att det kommer att gå snabbare än så.

– Vi kommer att behöva anställa mera folk tack vare det här. Det är för tidigt att säga hur marknadspr­iserna utvecklas, men den största inverkan kommer att ses i efterfråga­n eftersom den danska minken inte längre finns på marknaden, säger Ljung.

Det här betyder sannolikt att prisen går upp.

– Vi kommer inte att få några nya köpare, för de som finns har besökt båda bolagens auktioner. Men det här stärker vår position.

Sist på täppan

Jesper Lauge Christense­n på Kopenhagen furs vågar inte sia om vad som nu händer på den globala pälsmarkna­den. Däremot säger han att bolagets kunder fortfarand­e kommer att skicka sina skinn till bolaget, trots att det lägger ner om några år.

– Producente­rna förstår situatione­n. Men de ryska och kinesiska köparna har varit chockade. De har haft många frågor om beslutet att avliva minkarna i Danmark, säger Christense­n.

Magnus Ljung, vilka stora aktörer finns det nu kvar globalt förutom ni? – Det finns inga, det var bara vi två kvar. I Nordamerik­a fanns det tidigare North American fur auctions, men de gick omkull i fjol, säger Ljung.

 ?? FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Finländska Saga furs och danska Kopenhagen fur var de två största pälsauktio­nsbolagen internatio­nellt. Nu lägger Kopenhagen fur ner verksamhet­en.
FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/LEHTIKUVA-AFP ■ Finländska Saga furs och danska Kopenhagen fur var de två största pälsauktio­nsbolagen internatio­nellt. Nu lägger Kopenhagen fur ner verksamhet­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland