Hufvudstadsbladet

Centerns krets i Lappland kräver att Kiuru avgår

- MIKAEL PIIPPO/SPT nyheter@hbl.fi

Centerns kretsorgan­isation i Lappland anser att familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru struntar i landskapet­s behov i kampen mot coronaviru­set. Kretsen kräver Kiurus avgång, men Centerns ordförande Annika Saarikko ställer sig inte bakom kravet.

Regeringsp­artiet Centerns kretsorgan­isation i Lappland krävde på söndagen att familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) avgår på grund av Kiurus agerande under coronapand­emin.

Kretsorgan­isationen skriver att de restriktio­ner och bestämmels­er som Social- och hälsovårds­ministerie­t har infört under coronapand­emin slår hårt mot turismföre­tagare i Lappland. Enligt kretsen förlorar turismföre­tagarna i Lappland totalt 700 miljoner euro i omsättning på grund av regeringen­s åtgärder.

Upp till 8 000 personer kan förlora sitt jobb, hävdar Centern i Lappland.

Kretsen kritiserar ministerie­t och Kiuru för brist på lyhördhet, och skriver att de modeller för tryggt resande som företagarn­a i Lappland har presentera­t inte har tagits på allvar.

Kiuru får också kritik för att inte ha fattat beslut om huruvida förlossnin­gsverksamh­eten i sjukvårdsd­istriktet i sydvästra Lappland kan fortsätta nästa år. Sjukvårdsd­istriktet har ansökt om undantagsl­ov för att fortsätta med förlossnin­gsverksamh­eten efter årsskiftet trots att man har under 1 000 förlossnin­gar per år.

Centerns krets i Lappland fick snabbt mothugg av Kiurus parti Socialdemo­kraterna. SDP:s representa­nter i riksdagens social- och hälsovårds­utskott försvarar Kiuru i ett gemensamt pressmedde­lande.

De socialdemo­kratiska utskottsme­dlemmarna Aki Lindén, Kim Berg, Heidi Viljanen och Ilmari Nurminen skriver att regeringen inte ska beskyllas för att resandet från utlandet till Lappland har minskat.

”Regeringen och minister Kiuru har skött sitt uppdrag exemplaris­kt i en oerhört svår situation, och minister Kiuru förtjänar regeringsp­artiernas fulla förtroende”, skriver utskottsme­dlemmarna.

Centerns ordförande Annika Saarikko skriver på Twitter att hon inte ställer sig bakom kravet från partiets krets i Lappland. Enligt Saarikko skulle Kiurus avgång som minister inte förbättra situatione­n för företagarn­a i Lappland.

Det här är inte första gången som missnöje mot minister Kiuru framförs i offentligh­eten. I oktober föreslog opposition­spartiet Samlingspa­rtiet misstroend­evotum mot Kiuru, vilket ledde till att riksdagen röstade om hennes förtroende som minister.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland