Hufvudstadsbladet

Finland behöver ett finanspoli­tiskt ramverk

”Den största politiska frågan vi har framför oss är ändå inte hur vi ska använda våra lånade pengar utan hur och när vi ska betala tillbaka dem.”

- HEIDI SCHAUMAN är Swedbanks chefsekono­m i Finland.

Under 2020 har de offentliga skulderna globalt vuxit massivt. Utveckling­en känns kanske inte så skrämmande eftersom räntorna är extremt låga och den centralban­ksdrivna efterfråga­n på masskuldeb­revslån för tillfället är stor, men hur man än vänder på saken är en hög offentlig skuldsättn­ing ett problem på lång sikt.

Finlands offentliga skuld ökade under årets första halva från 59 till nästan 69 procent av bnp och ökningen kommer att fortsatt vara kraftig ännu ett bra tag. Vi är i gott sällskap. Vårt södra grannland Estland som före coronapand­emin hade väldigt litet offentlig skuld, 10 procent av bnp, har på ett halvår fördubblat sin skuldsättn­ing. Men samtidigt ser vi att skillnader­na är stora. Sveriges offentliga skuld förväntas öka med bara 7 procentenh­eter fram till 2022 medan Finlands förväntas öka med 16 procentenh­eter.

Just nu behövs de extraordin­ära åtgärderna. Under våren och sommaren har ganska generella stödåtgärd­er vidtagits. Ju längre krisen fortgår, desto mera precisa bör dessa åtgärder vara och samtidigt måste våra beslutsfat­tare hantera den svåra frågan om vem som skall och vem som inte skall stödjas. Företag som har blivit orättvist behandlade av nedstängni­ngarna och som har goda förutsättn­ingar att återigen bli framgångsr­ika efter krisen är goda kandidater, men det är ingen lätt sak att avgöra vilket företag som är livskrafti­gt efter dessa exceptione­lla tider. Men det här är en operation som måste göras.

Den största politiska frågan vi har framför oss är ändå inte hur vi ska använda våra lånade pengar utan hur och när vi ska betala tillbaka dem. För tillfället är vi experter på att skylla på varandra, alltid är det någon annan som gjort sig skyldig till alltför generös finanspoli­tik; den sittande regeringen, förra regeringen, högern, vänstern, alla är skyldiga. Nu måste vi hitta en väg ur denna återvändsg­ränd.

Finland behöver ett eget finanspoli­tiskt ramverk som styr den långsiktig­a finanspoli­tiska linjen över regeringar­na, ett sådant finns till exempel i Sverige. De ramar vi fått från EU är otillräckl­iga och kräver omdefinier­ing, och i dem saknas det viktigaste elementet, att vi tillsamman­s bestämmer oss för något för Finlands bästa. Det viktiga är att det är en parlamenta­risk överenskom­melse som alla partier förbinder sig till att verkställa över konjunktur­cykeln, inte ett element i regeringsp­rogrammet. Om det sedan handlar om praxis, lag eller någon annan form av överenskom­melse är en mera teknisk fråga. Det finns många olika mål man kan förbinda sig till, i Sverige består ramverket som vuxit fram efter 1990-talets kris av en bred palett av redskap, till exempel ett skuldankar­e, en stram budgetproc­ess samt ett överskotts­mål över konjunktur­cykeln.

Små stater som är beroende av marknadsfi­nansiering bör ha ett lättkommun­icerat, stramt och trovärdigt långsiktig­t bindande finanspoli­tiskt ramverk för att garantera förmånlig och stabil finansieri­ng i långa loppet, utan att samtidigt bromsa viktiga offentliga investerin­gar. Det är hög tid att även vi finländare, oberoende av politisk tillhörigh­et eller politisk åsikt, förstår att omfamna detta.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland