Hufvudstadsbladet

Åka kollektivt – djungel av offentligt och privat

Vi vill ha mera marknad och erbjudande­n. Men vi avskräcks när det blir krångligt och rörigt att åka buss och tåg.

- JAN-ERIK ANDELIN

Här i Borgå har de jämnat busstation­en med marken. Där finns nu bara ett hål i jorden. Och då stod där ändå, i lite olika skepnader, en busstermin­al i 85 år. En Shellstati­on som utvidgades på 1930talet och blev en ny samlingspu­nkt som slutligt flyttade stadens centrum från Gamla stan till nyare kvarter.

Men det är klart: Bussarna kan ju komma och gå ändå förbi den där gropen. Biljetter och månadskort köper vi på telefonen. Frakten och småprylarn­a från nätet levereras, digitalt styrda, till kiosker och småaffärer där vi bor. Gamla tiders myllrande godsexpedi­tion behövs inte längre. Tidtabelle­n finns i mobilen, väntsalen i köpgalleri­an. Eller egentligen sitter vi ju aldrig längre och väntar på en buss i en timme. I så fall åker vi bil.

Buss och annan kollektivt­rafik ger oss en märklig lektion i samhällste­orier. Busstrafik­ens historia i Finland är en sällsam blandning av dels handgripli­g, oljig privat företagsam­het, dels sträng prisregler­ing och statlig styrning. Både buss och tåg hade länge en obligatori­sk statlig kilometert­axa, där priset för en minimisträ­cka om sex kilometer var densamma i såväl Sibbo som Salla.

Bussföreta­gen var nästan alltid privata, men deras rutter, turer och kunder vaktades av staten. Bussbolage­n beviljades trafiktill­stånd på upp till 15 år och där fick man köra sin linje ostörd för konkurrent­er. Språket i besvärsskr­ifterna till myndighete­rna var drastiskt. Den enes 16.15-tur hotade, kränkte, förtryckte den andres 16.25-tur, kan vi läsa.

Å andra sidan var den bussföreta­gare som hade ensamrätt på en linje bunden att köra sin tillstånds­period ut genom byarna, även när kunderna hade flyttat bort, eller dött.

I rivningsbr­åtet efter busstation­en ligger stora skyltbokst­äver i betonggrus­et. M-A-T-K ... bokstävern­a bildade en gång varumärket Matkahuolt­o – sin tids suveräna monopol inom resa och gods. Matkahuolt­os biljetthäf­ten, ni minns de där med hål för priset stansat genom bunten, gällde i hela landet.

Ibland blir det roande paradoxalt också. En rad trafikmini­strar har, liksom EU, drivit på avreglerin­g och mer fri konkurrens i kollektivt­rafiken. Vi har fått nya bolag, olika biljetter, olika erbjudande­n, olika taxor, olika appar, mer marknad, särskilt så inom taxi. Där visar det sig nu att det i stället blev mer kaos, svårare att få en bil, dyrare att åka och ibland helt fysiska slagsmål mellan chaufförer­na.

Men samtidigt ville den senaste ministern se en ny generation av digitala företagare som skulle koordinera allt det här nya till en enda tidtabells­tjänst och gärna till en enda universalb­iljett – allt det som vi precis hade beslutat splittra. ”Vi bygger upp och river ner, och arbete blir det bara mer och mer”, som man sa i det gamla DDR.

Österrike får en sådan biljett nästa år. För drygt en tusenlapp, 1 095 euro, får man ett årskort för all kollektivt­rafik i hela landet. För dryga 90 euro i månaden kan man pendla till jobbet, åka till hobbyer och biblioteke­t, på affärsreso­r, semesterre­sor, allt.

Vi behöver ett tätare kollektivr­esande om vi ska nå klimatmåle­n. Det hjälper inte enligt klimatexpe­rterna att slopa en enstaka flygresa per år. Vi behöver snabbt nya mönster i vardagsres­andet. Det är där de fula avtrycken multiplice­rar sig.

Man kan vara lite avundsjuk på Sverige här. Där styrs mycket av det dagliga resandet och pendlandet närmare människan, av regionerna. I Finland har bara huvudstads­regionen med sitt HRT ett sådant heltäckand­e system. I det övriga Finland är det mesta utlämnat till ett styvt statligt VR och till lätt initiativl­ösa och hittills försiktiga kommuner.

Allt handlar inte bara om det offentliga­s samspel med privata företag. Det handlar också om våra sega vanor som passagerar­e. Vi prioritera­r så gärna vår egen frihet, vårt oberoende och vår egen bilbubbla. När vi i stället lite discipline­rat kunde göra saker som gagnar alla.

Den pågående pandemin kanske lär oss någonting av det här med att förändras. När vi måste.

”Busstrafik­ens historia i Finland är en sällsam blandning av dels handgripli­g, oljig privat företagsam­het, dels sträng prisregler­ing och statlig styrning.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland