Hufvudstadsbladet

Hamilton skrev historia i Turkiet

Lewis Hamilton har gått på som den berömda ångvälten i flera år. Nu är han världsmäst­are för sjunde gången och har lika många titlar som Michael Schumacher

- FREDRIK AF PETERSENS

Glädjetåra­rna när han satt i bilen efter de 58 varven är helt förståelig­a. Med slutkörda däck kunde engelsmann­en Lewis Hamilton köra i mål som segrare.

Det fanns inget mönster kvar på bakdäcken, som rullat i 48 varv och inte minst då visade Hamilton hur mästerlig han är.

Hur gick det till? På träningen var både Hamilton och Valtteri Bottas långt efter och hade i kvalet inte en chans att köra om pole position. I loppet kom engelsmann­en igen.

De första två dagarna i Turkiet regnade det och enligt Hamilton är hans bil som bäst då det är varmt och torrt. För Hamilton hade en plats bland de tio bästa räckt för att säkra titeln men engelsmann­en kör bara för seger.

Kompisen Sebastian Vettel var den förste att gratulera. – Han är otroligt bra,. Banan var blöt och det låg pölar överallt när loppet startade.

Men inget regn. Det fanns torra spår på banan och dem prickade Hamilton.

– Att vinna både loppet och titeln när man inte är som starkast känns synnerlige­n bra. Vad jag lärde mig i dag var att min magkänsla är den riktiga och det första valet jag gör är det rätta.

– Jag har drömt om det här sedan jag var liten. Jag minns att jag såg Michael vinna de här mästerskap­en. Att vinna en, två eller tre titlar är svårt. Sju är ofattbart, säger Hamilton.

Tvåa blev Sergio Perez, Racing Point. För mexikanare­n var den platsen otroligt viktig och en moralisk seger. Han har ju fått sparken från teamet och kör för att hitta ett nytt för 2021.

– De sista varven var svåra för jag var smått övertygad om att efter ett par varv till så hade åtminstone ett däck exploderat. Det här var ett av mina bästa lopp.

En tredje ”vinnare” var utan tvekan Vettel, som blev trea. Och det var en välförtjän­t plats efter all otur som han haft den här säsongen plus de felaktiga beslut som de ansvariga på kommandobr­yggan tagit.

Det var första gången som stallchefe­n Mattia Binotto inte var med på depån. Det var bestämt att han skulle stanna hemma för att se hur allt fungerade utan honom. Han har sagt att han nästa år inte kommer att vara på plats utan i stället koncentrer­a sig mer på arbetet hemma i fabriken i Maranello. Hans plats på kommandobr­yggan togs över av Laurent Mekies, som är Scuderias Sporting Director.

Och vad händer? Ferrari ser plötsligt ut som ett toppstall.

Turkiets GP var det sista i Europa den här säsongen. Om två veckor körs det första av två lopp i Bahrain och finalen i Abu Dhabi den 13 december.

Valtteri Bottas körde in på fjortonde plats, Kimi Räikkönen var femtonde.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA ?? ■
Lewis Hamilton tog steget upp i samma kategori som Michaela Schumacher.
FOTO: LEHTIKUVA ■ Lewis Hamilton tog steget upp i samma kategori som Michaela Schumacher.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland