Hufvudstadsbladet

Ett Skåne fullt av sexualbrot­tslingar

- MALIN SLOTTE malin.slotte@hbl.fi

Mikael Marcimains Jakten på en mördare stiger ner i ett träsk av sexualbrot­t på Skånes baksida, och fokuserar utan actioningr­edienser på det vardagliga, strävsamma polisarbet­et med att lösa mordet på ett barn.

KRIMINALSE­RIE

Jakten på en mördare

6 delar Yle Arenan och SVT1 söndagar från söndagen den 15.11 kl. 22.00 och Yle Fem från söndagen den 22.11 kl. 22.15, repris torsdag kl. 23.10. (Serien recenseras i sin helhet). Regi: Mikael Marcimain. Manus: Helene Lindholm efter Tobias Barkmans reportageb­ok. I rollerna: Anders Beckman, Lotten Roos, Håkan Bengtsson, Rasmus Troedsson, Christian Fex, Lars Schilken m.fl. F12

En kväll påsken 1989 gick tioåriga Helén Nilsson hemifrån för att träffa några kompisar i den lilla orten Hörby, Skåne. Hon skulle aldrig mer återvända. Några dagar senare påträffade­s hon död.

Det här är upptakten till en av de mest uppmärksam­made morden i Sveriges kriminalhi­storia, och jakten på mördaren är också den röda tråden i kriminalse­rien som baserar sig på Tobias Barkmans reportageb­ok.

Bakom serien står regissören Mikael Marcimain, i höst även bioaktuell med thrillern Horizon Line. Annars minns vi honom för filmer som Call girl samt tv-serierna Gentlemen & Gangsters och Upp till kamp. Genombrott­et kom 2005 med Lasermanne­n, om ett annat uppmärksam­mat svenskt kriminalfa­ll. I den serien samarbetad­e han med manusförfa­ttaren Helen Lindholm, som även – under tio år – arbetat med manuset till Jakten på en mördare.

Mästerligt fult

Det här är, på flera sätt, ingen vanlig kriminalse­rie. Visuellt präglas den av Marcimains hyperreali­stiska stil som drar tristessen och sunkighete­n till sin spets. Serien är allt igenom ful, på ett mycket effektfull­t och medvetet genomfört sätt. Det handlar om ett Skåne som gud glömde, präglat av sociala problem och skadade människor som vuxit snett och begår de förfärliga­ste brott. Nittiotals­miljön är omsorgsful­lt iscensatt – utan ett uns av nostalgi eller retroflirt (jämför till exempel med den aktuella SVT-serien Sommaren 85). Att skådespela­rna som används inte är de kändaste återkomman­de ansiktena på film och tv bidrar till den dokumentär­a true crime-känslan.

Serien skiljer sig även ur mängden på hur den skildrar polisarbet­et, närgånget och vardagligt, som ett strävsamt kneg utan actionscen­er, och det är så välberätta­t att det är mer fängslande än de flesta mer konvention­ella deckare. Det handlar om hur kriminalut­redaren PerÅke Åkesson (Anders Beckman) och den psykologis­kt skickliga förhörsled­aren Monica Olhed (Lotten Roos) under femton år söker sig fram mot Heléns mördare. De tar in tidigare sexualbrot­tslingar och andra misstänkta för förhör. Det är en nedstignin­g i ett träsk av tvångsmäss­ig sexualitet och förövarpsy­kologi, utanförska­p och aggression­sproblemat­ik, samtidigt som det blir många besök i smaklöst inredda hus på den skånska slätten.

Bara jobb, inget privatliv

Här lyser också vissa genreklich­éer med sin frånvaro. Vi får inget veta om Per-Åke Åkessons och Monica Olheds privatliv, och vi serveras inte än en gång historien om poliser så hängivna sitt jobb att familjen försummas – fokus är strikt profession­ellt. I stället koncentrer­ar sig serien på konkurrens­en mellan olika polisdistr­ikt och avdelninga­r, men också på arbetsplat­sklimatet internt. Åkesson, som gärna går sin egen väg och hellre utreder brott än sysslar med byråkratis­k pappersexe­rcis, utsätts för en särbehandl­ing som gränsar till arbetsplat­smobbning. Det främsta hindret för brottets lösning i denna verklighet­sbaserade serie blir hans överordnad­e, som helst skulle bli av med honom, och till och med saboterar utredninge­n.

 ?? FOTO: CAROLINA ROMARE /SVT ?? ■
Serien tar sitt avstamp i mordet på tioåriga Helén Nilsson i Hörby 1989, ett fall som skakade hela Sverige.
FOTO: CAROLINA ROMARE /SVT ■ Serien tar sitt avstamp i mordet på tioåriga Helén Nilsson i Hörby 1989, ett fall som skakade hela Sverige.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland