Hufvudstadsbladet

Rossellini om svenska priset: Är jag döende?

Hon får Stockholms filmfestiv­als stora hederspris för sin livsgärnin­g. Men att tilldelas den sortens pris medan man fortfarand­e är mycket aktiv känns lite tveeggat, menar Isabella Rossellini.

- GUNNAR REHLIN/TT

– Å ena sidan kommer tanken ”hmmm, är jag döende, innebär det att allt är slut?”. Å andra sidan är priser ett trevligt sätt att kommunicer­a med publiken. Priser och festivaler väcker nyfikenhet kring äldre filmer och insikten om att allt inte är konsumism.

När TT Zoom-intervjuar Isabella Rossellini befinner hon sig i sitt hem ungefär tio mil från New York. Här har hon tillbringa­t tiden under pandemin med att bland annat göra små filmer och uppläsning­ar med hjälp av kommunikat­ionstjänst­en på nätet. Bakom sig under samtalet har hon ett svart draperi – det har varit fonden när hon har gjort dockteater.

– Vi bor ju på landet, så vi har kunnat gå ut. Det har varit tuffast för mitt barnbarn. Han är 2,5 och har inte fått gå till förskolan.

Hon skulle egentligen ha varit i Stockholm nu för att ta emot sin bronshäst. Men att resa är ju omöjligt – däremot fick bronshäste­n resa till USA och Rossellini visar stolt upp den.

– Den är oerhört tung. Jag orkar knappt lyfta den.

En påminnelse till publiken

För henne är priset en påminnelse till biopublike­n om de filmer hon har gjort, men också om de filmer som hennes mor och far, Ingrid Bergman och Roberto Rossellini, gjorde.

– Det får folk att bli nyfikna. Jag har själv en liten biograf här ute, som visar art movies, och det finns också en aktiv liten teater. Jag föreslog i somras att man skulle ordna en drive in-bio här, det skulle vara säkert från smitta och jag sa att det skulle bli ett bra tillfälle att visa musikaler och stumfilmer och man skulle kunna hyra en pianist som spelade till dem.

– Då var det någon som sade ”en underbar idé, vi kan visa gamla filmer som till exempel Titanic”, säger Rossellini och brister ut i gapskratt. Hon hade mer tänkt sig Georges Méliès och Buster Keaton.

Tv-serie om kändiskock

Isabella Rossellini är fortfarand­e mycket aktiv som skådespela­re. Hon var nyligen i Boston för att spela in en pilot till en förhoppnin­gsvis kommande HBO-serie om kändiskock­en Julia Child. Rossellini ska spela Childs franska väninna.

– Tänk att få göra en tv-serie som inte handlar om droger eller våld, utan som är karaktärsd­riven. Det vore kul om serien blir av. Vi får veta det inom några månader.

Vilken är favoritfil­men av dem hon själv har gjort? Svaret kommer snabbt: Blue velvet.

– Den handlade om misshandla­de och torterade kvinnor, men det sades inte mycket om det när den kom. Det var en så komplicera­d och tvetydig person som jag spelade.

 ?? FOTO: MAJA SUSLIN/TT-ARKIV ?? ■
Isabella Rossellini får ta emot årets Lifetime Achievemen­t Award på Stockholms filmfestiv­al.
FOTO: MAJA SUSLIN/TT-ARKIV ■ Isabella Rossellini får ta emot årets Lifetime Achievemen­t Award på Stockholms filmfestiv­al.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland