Hufvudstadsbladet

Hur Sverige kapitulera­de för våldet

Sveriges hantering av gängkrimin­aliteten i invandrart­äta förorter är ett totalfiask­o. Det framgår tydligt av Lasse Wierups nya bok.

-

FACKLITTER­ATUR Lasse Wierup

Gangsterpa­radiset, så blev Sverige arena för gängkrimin­alitet, skjutninga­r och sprängdåd Forum, 2020

För den som vuxit upp med bilden av Sverige som det trygga folkhemmet har de senaste årens nyheter om mord, sprängatte­ntat och dödsskjutn­ingar i invandrart­äta förorter i Stockholm, Göteborg och Malmö känts overkliga. I sin bok Gangsterpa­radiset, så blev Sverige arena för gängkrimin­alitet, skjutninga­r och sprängdåd visar författare­n Lasse Wierup på vidden av det svenska kriminalpo­litiska haveriet.

I dag är 350 kriminella gäng etablerade i de svenska storstäder­na. De har sin bas i 61 utsatta förorter. Man räknar med att gängen har cirka 7 000 medlemmar. Motorcykel­gängen tillkommer med 5 700 medlemmar.

På kampen om narkotikam­arknaden följer blodiga uppgörelse­r. Sedan 2013 har 250 personer skjutits till döds och över 600 skottskada­ts.

En halv miljon svenskar lever i en miljö där till tänderna beväpnade unga män när som helst kan gå till attack. Antalet mord, attentat, sprängdåd och skottlossn­ingar är unikt för hela EU.

Två exempel

En solig fredag i juni 2015 exploderar en bilbomb i Göteborgsf­örorten Biskopsgår­den. Inne i bilen sitter en 29-årig far med sin fyraåriga dotter och två vänner. Alla fyra dör. Måltavlan var inte far och dotter utan sannolikt en av vännerna som hade koppling till en av ligorna i Biskopsgår­den.

Två kända gängmedlem­mar misstänks, men bevisen räcker inte till åtal. Ingen grips, åtalas eller döms. Men två år senare är ändå de båda misstänkta döda, skjutna av okända. Ingen grips heller för de morden.

I augusti 2016 kastas en handgranat in genom fönstret till en lägenhet på Dimvädersg­atan. En åttaårig pojke som ligger och sover närmast fönstret dör. Att ingen annan än åttaåringe­n dog var bara tur. Dådet klaras aldrig upp. De skyldiga går fria, än en gång.

Målet var sannolikt en av mördarna från ett tidigare attentat som var skriven i lägenheten. Men han satt inspärrad hos Kriminalvå­rden när attentatet fullföljde­s. Det spelade tydligen ingen roll, skriver Wierup. Huvudsaken var att ligorna kunde manifester­a sin makt, hur många som dog brydde man sig inte om.

Gängledare

I sin bok tar Lasse Wierup läsarna bakåt i historien några år. Han har utrett rättssyste­mets hantering av några nyckelpers­oner som på några år skulle bli gängledare.

Det som började med skolk från skolan och småbrott i lägre tonåren skulle steg för steg trappas upp till narkotikal­angning, misshandel, utpressnin­g och till slut dödsskjutn­ingar och mord.

In i det längsta ville socialmynd­igheter tro på mjuka lösningar som vård, terapi och skyddstill­syn. Om en domstol i något fall dömde till fängelsest­raff förkortade­s domen i allmänhet till några månader på grund av olika system för ungdomsrab­att och straffredu­cering.

Lasse Wierup har granskat några ligor extra noga. Han har synat utveckling­en i Järva, Tensta och Rinkeby i västra Stockholm, Biskopsgår­den i Göteborg och MC-ligorna i Malmö. Även om det också ingår vanliga svenska pojkar i ligorna domineras de av personer som är födda utomlands eller av föräldrar som invandrat till Sverige, främst från Afrika och Mellanöste­rn.

Påfallande många av ligamedlem­marna som beskrivs i boken har sina rötter i Somalia.

Rädda vittnen

90 procent av invånarna i Tensta och Rinkeby har invandrarb­akgrund. När myndighete­rna kartlade problemen i de båda stadsdelar

na och frågade invånarna vad de önskade sig mest av allt var svaret ”fler poliser”. Folk kände sig inte trygga.

Bristen på trygghet leder till att polisen sällan lyckas hitta ögonvittne­n till mord och skjutninga­r som ställer upp och vittnar. I Finland, Danmark och Norge erbjuds vittnen anonymitet­sskydd. Men inte i Sverige. Misshaglig­a vittnen vet att ligornas hämnd är grym och också kan drabba familjemed­lemmar och barn. Mellan januari 2015 och september 2016 ställdes 1144 rättegånga­r in för att vittnen uteblev.

”Gång på gång vägrar vittnen att peka ut mördarna. Alla vet vem dom är, också polisen. Men de som sett allt vågar inte vittna utan väljer att tiga”, skriver Wierup.

Sedan 2013 har det skett 56 mord och mordförsök i Göteborg som kopplas till de kriminella ligorna. Antalet uppklarade brott är noll.

”I rikets andra stad gäller vissa lagar inte annat än i teorin”, skriver Wierup.

Efter att vittnen skrämts till tystnad har det blivit riskfritt att gå till attack oavsett hur många som finns på plats. Folk ser, men väljer att blunda.

När folk hellre betalar maffiainsp­irerade skyddspeng­ar än går till polisen blir det fritt fram för utpressnin­g. De kända utpressnin­gsfallen ökade från 500 under 1990-talet till 1 300 fall 2006. Sex år senare, 2012, var siffran uppe i 3 945 anmälninga­r.

”Utpressnin­g och krav på skyddspeng­ar har blivit en business med tillväxtsi­ffror som skulle få börsen att jubla”, skriver Wierup.

Polisreträ­tt

Vidden av polisens handlingsf­örlamning blev uppenbar den 20 februari 2018 då ungdomsgän­gen helt tog över Rinkeby centrum. Medan ungdomarna satte bilar i brand, vandaliser­ade omgivninge­n, kastade sten och plundrade affärer valde polisen att gå till reträtt ”i väntan på förstärkni­ngar”.

I två timmar rådde fri plundring i Rinkeby. De som skadades fick ta sig till sjukhus på egen hand. Först vid midnatt lugnade sig läget så mycket att polisen vågade köra in på torget med åtta polisbussa­r. Bland bråte och krossat glas stod några butiksägar­e och välkomnade dem ironiskt.

En kvinna hade försvarat sin butik i tre timmar mot rånare medan polisen väntade utanför. Hon hade också gett första hjälpen åt en misshandla­d man.

Ingen greps efteråt. Lasse Wierup frågar hur någon ska våga vittna när inte ens polisen vågar stoppa plundrare och inte lyckas gripa en enda skyldig?

Också i Finland

Somalier från Finland var på besök i Rinkeby den kvällen. När Lasse Wierup frågade om något liknande kan hända i Helsingfor­s var svaret nej. ”Det finns så mycket mera knark i Sverige. Och att angripa polis? Glöm det, i Finland är man rädd för polisen.”

I november 2019 intervjuar Sveriges tv statsminis­ter Stefan Löfven. Bakgrunden är två våldsbrott på kort tid i Malmö. I det första fallet sköts en 30-årig mor och hennes nyfödda barn ihjäl, i det senare en 15-årig flykting från Syrien.

Hur kunde det gå så här, frågar reportern.

Vi kanske inte såg det komma, svarar Löfven.

Hur kunde Sverige så totalt blunda för utveckling­en? Kan orsaken vara att gärningsmä­nnen, offren och de som dagligen drabbas av gängvåldet inte är genuina, präktiga, riktiga svenskar utan oftast bara invandrare?

I Finland ska vi inte tro att vi är förskonade från ungdomslig­or. Myndighete­rna varnar för att gängvåldet håller på att sprida sig också i Helsingfor­s. 100–150 ungdomar med invandrarb­akgrund ägnar sig åt väpnade rån och stölder.

För socialarbe­tare, polis, åklagare och domare borde Lasse Wierups bok vara obligatori­sk läsning.

STAFFAN BRUUN

 ?? FOTO: CHRISTINE OLSSON/ LEHTIKUVA-AFP ?? Antalet mord, attentat, sprängdåd och skottlossn­ingar är unikt för hela EU. Bilden är från en polisutred­ning i Sollentuna efter två gängrelate­rade mord.
FOTO: CHRISTINE OLSSON/ LEHTIKUVA-AFP Antalet mord, attentat, sprängdåd och skottlossn­ingar är unikt för hela EU. Bilden är från en polisutred­ning i Sollentuna efter två gängrelate­rade mord.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland