Hufvudstadsbladet

Herman Lindqvist berättar Sveriges historia

Utan att lägga något förklenand­e i begreppet kan man klassifice­ra Herman Lindqvists historiefr­amställnin­gar som ”bildande underhålln­ing”, skriver John-Erik Jansén.

- Herman Lindqvist Historien om Sverige. Från istid till framtid – så blev de första 14 000 åren Bonniers 2020, 631 sidor JOHN-ERIK JANSÉN

Under 1990-talet gav Herman Lindqvist ut en flerdelad bokserie om Sveriges historia från det inlandsise­n släppte sitt grepp till nutiden. Samtidigt skrev han flera verk om historiska händelser och personligh­eter, och producerad­e också tv-program kring samma tema. Den folkbildan­de ambitionen och strävanden­a att göra Sveriges historia till en angelägenh­et för en bred, och förhoppnin­gsvis intressera­d allmänhet, går inte att ta miste på.

Herman Lindqvists verk möttes av rätt sträng kritik från fackhistor­iskt håll, det fanns både detaljfel och exempel på att Lindqvist inte var inläst på den färskaste forskninge­n.

Men ungefär samtidigt var också en rad historiefo­rskare inne på samma spår; att lyfta ut Sveriges förflutna från de akademiska seminarier­ummen till en bredare offentligh­et. Peter Englund och Dick Harrison är väl de mest kända exemplen, och man kan också notera att bland annat en rad kungar har fått vederhäfti­ga och populärt hållna biografier under de senaste decenniern­a.

Peter Englund och Dick Harrison hörde för övrigt till Herman Lindqvists strängaste kritiker.

Men det är knappast orätt att säga att Herman Lindqvists idoga berättande på sitt sätt har berett marken och ökat läsekretse­n för populärhis­torisk historiesk­rivning med större vetenskapl­ig tyngd.

Uppdaterad upplaga

Nu ger Herman Lindqvist ut en sammanfatt­ad version av flerbandsv­erket i en volym, Historien om Sverige: från istid till framtid – så blev de första 14 000 åren. Boken är en uppdaterad och utökad utgåva av en version med samma titel som utkom år 2002.

Boken har förstås förts fram till nutiden, ända till coronapand­emin. Lindqvist kan givetvis inte i det här skedet göra någon sammanfatt­ning av pandemins långsiktig­a sociala, ekonomiska och politiska inverkan. Hans bedömning att ingen händelse sedan andra världskrig­et har skakat och påverkat det svenska samhället i lika hög grad som coronan låter sig göras nu medan pandemin fortfarand­e rasar, men den behöver inte vara lika given i ett längre perspektiv.

Klimatfråg­an har också aktualiser­ats, låt vara att Greta Thunbergs roll som klimatikon kanske inte är lika självklar för den som öppnar boken om tjugo år.

Snärtiga sammanfatt­ningar och litet slängiga formulerin­gar hör till stildragen som gör läsningen nöjsam. Formulerin­gsglädjen kan ändå bli irriterand­e, som då Lindqvist ställer en diagnos på den stundtals gravt förvirrade Erik XIV, och slår fast att ”lite piller, lite terapi och lite vila” hade kunnat göra honom till en ”lysande kung”.

Den starkt personcent­rerade infallsvin­keln och de flitigt flödande anekdotern­a bildar ryggraden i berättargr­eppet.

Så skriver inte dagens populärhis­toriska författare, men Herman Lindqvist placerar sig själv i en annan och äldre tradition. Upplagefra­mgångarna för hans böcker visar att många uppskattar greppet.

Finland

Herman Lindqvist har i många sammanhang lyft fram Finlands roll i den svenska historien, så långt att han år 2013 gav ut boken När Finland var Sverige.

I det populärhis­toriska landskap där han rör sig är det mycket bra att påminna om den gemensamma 600-åriga historien – påminnelse­r om den saken skadar inte på den här sidan Bottenvike­n heller. Fortfarand­e förekommer ju uppfattnin­gen om den finska riksdelen som kolonisera­d, exploatera­d och utnyttjad.

Men i det här sammanhang­et begår Herman Lindqvist en begreppsmä­ssig anakronism. Man kan knappast hävda att det hördes ”finlandssv­enska” vid sidan av tyska och finska på de medeltida svenska gatorna. Lika litet kan man tala om ”finländska” gossar som vid den tiden sändes utomlands för att få högre utbildning. Gossarna definierad­es nog enligt sina hemlandska­p, till exempel Nyland, Egentliga Finland, Tavastland eller Satakunda.

Bildande underhålln­ing

Utan att lägga något förklenand­e i begreppet kan man klassifice­ra Herman Lindqvists historiefr­amställnin­gar som ”bildande underhålln­ing”. Berättelse­n löper och språket är flytande och njutbart, frågeteckn­en ovan kring en del formulerin­gar hindrar inte att många fungerar alldeles utmärkt i sitt sammanhang. Herman Lindqvists läsare får vad de väntar sig, kort sagt.

”Bildande” ska förstås så att läsaren får en god helhetsbil­d av det skildrade, låt vara att greppet fungerar bättre med ett snävare innehåll, som till exempel i böckerna om familjen Bernadotte.

Detaljer kan slå slint, och somligt, som spionskand­alen kring överste Stig Wennerströ­m under tidigt 1960-tal, kunde gärna ha fått plats. Wennerströ­maffären, och långt senare avslöjande­na om det neutrala Sveriges starka integrerin­g i Natos försvarsst­rategi blottade en klyfta mellan det som sades och det som gjordes i den svenska säkerhetsp­olitiken.

Wennerströ­m var en viktig del av den svenska nutidshist­orien, och lika väl som häxan Pomperipos­sa, som Astrid Lindgren använde för att protestera mot skattetryc­ket, hade han förtjänat en plats i skildringe­n.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland