Hufvudstadsbladet

Projekt Fredrika

-

● Är en förening grundad 2017. Projekt Fredrika har som mål att förbättra informatio­nen om det svenska i Finland på Wikipedia, både på svenska och på andra språk. Kaj Arnö är initiativt­agare till projektet.

● Wikipedia är världens mest anlitade källa för att hitta pålitlig informatio­n på internet. Men där finns stora luckor om det svenska i Finland och det strävar Fredrika efter att rätta till.

● Projektet har fått sitt namn efter Fredrika Runeberg, född Tengström. Hon fungerar som en förebild för projektet – en nyfiken och språkkunni­g kvinna som anses vara Finlands första kvinnliga journalist. Hon skrev om missförhål­landen i samhället, främst om kvinnans ställning i samhället.

● Som exempel på en välgjord och innehållsr­ik Wikipedias­ida ger Kaj Arnö artikeln om Nagu på sv.wikipedia.org/wiki/Nagu. Han lyfter också fram dess översättni­ngar till engelska, tyska, franska, estniska och arabiska som goda exempel på hur man kan föra fram det svenska i Finland i det digitala uppslagsve­rket.

● Stiftelsen Tre smeder har beviljat Projekt Fredrika 50000 euro för 2021 för att förbättra synlighete­n av det svenska Helsingfor­s på Wikipedia. Det arbetet har redan startat.

● Frivilliga och språkkunni­ga personer som har tillgång till en dator och lite ledig tid är välkomna i projektet. Mera info finns på projektfre­drika.fi/bidra/.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland