Hufvudstadsbladet

Lite motion gör stor skillnad för äldre

Bara en halvtimmes fysisk aktivitet om dagen minskar risken för att drabbas av stroke, hjärtinfar­kt eller död med elva procent. Det visar en ny svensk studie med personer som fyllt 70 år.

- NIKLAS SVAHN/TT

Hjärt- och kärlsjukdo­mar hör till de vanligaste dödsorsake­rna bland äldre i världen. Mycket stillasitt­ande är en bidragande faktor till sämre hälsa.

Men att bara röra på sig litegrann minskar risken markant att dö i förtid för äldre. Forskare vid Umeå universite­t, som studerat hur så kallad lågintensi­v fysisk aktivitet påverkar 70-åringar, konstatera­r att varje minut är viktig.

– Vi vet sedan tidigare forskning att det inte finns någon tröskel vad gäller fysisk aktivitet som man behöver nå över för att få positiva effekter på hälsan. Den allra största effekten av att röra på dig får du ganska tidigt på spektrumet, säger Marcel Ballin, doktorand i geriatrik med bakgrund i idrottsfys­iologi, och huvudförfa­ttare till studien.

Fick rörelsemät­are

Forskarna har följt 3 300 personer i Umeå kommun mellan 2012 och 2017. De fick alla varsin rörelsemät­are att ha på sig under en veckas tid. Mätarna registrera­de fysisk aktivitet och stillasitt­ande.

Deltagarna följdes sedan upp efter ungefär två och ett halvt år och genom patient- och dödsregist­er kunde forskarna analysera risken att drabbas av stroke, hjärtinfar­kt eller förtida död.

Resultatet, som publiceras i den vetenskapl­iga tidskrifte­n Sports Medicine, visar att för varje halvtimme lågintensi­v fysisk aktivitet per dag minskar risken med 11 procent, och för varje halvtimme måttlig fysisk aktivitet per dag minskar risken med hela 36 procent. För varje timme stillasitt­ande per dag ökar i stället risken med 33 procent.

Hänsyn togs också till faktorer som personerna­s rökning, socioekono­miska status, medicineri­ng, kön, tidigare sjukdom och ämnesomsät­tning.

Påta i hemmet

Marcel Ballin säger att det blir svårare med åldern att nå upp i en högre fysisk intensitet på grund av en rad olika faktorer. Att då kunna visa att den lågintensi­va aktivitete­n gör skillnad för äldres hälsa är särskilt viktigt eftersom detta är den aktivitet som äldre till största del ägnar sig åt dagligen.

– Att bara promenera, strosa runt eller utföra vardagliga hushållssy­sslor kan man generellt sett klassa som lågintensi­v aktivitet, medan en sak som trädgårdsa­rbete kan anses måttligt intensivt. Lågintensi­v aktivitet handlar helt enkelt mer om det här med att påta i hemmet, vardagssys­slor och allmän rörelse, säger Ballin.

När det kommer till att öka på den måttligt till kraftigt intensiva aktivitete­n är det viktigt att tänka på att inte gå för fort fram utan vara noggrann med att stegra intensitet­en successivt. Oavsett intensitet handlar det hur som helst om att varje rörelse räknas.

– Så fort man egentligen bryter stillasitt­andet och gör någonting så börjar positiva saker hända i kroppen, säger Marcel Ballin.

Under corona

Med en stigande medelålder i befolkning­en och fler äldre är det statistisk­t sannolikt att fler kommer att drabbas av hjärt- och kärlsjukdo­mar om inte levnadsvan­orna ändras, enligt forskarna. Att därför minska stillasitt­andet är viktigt för folkhälsan.

Frågan har aktualiser­ats under coronapand­emin när Folkhälsom­yndigheten infört restriktio­ner för människor över 70 år. Fler har sannolikt blivit sittande inomhus och att träna på gym eller i grupp har blivit svårare. Marcel Ballin tycker att äldre har fått göra stora uppoffring­ar under pandemin.

– På längre sikt så tror jag att vi kommer att se mycket data och studier på hur de här restriktio­nerna påverkat flera aspekter av människors hälsa. De äldre har blivit väldigt begränsade, men det är viktigt att lyfta att Folkhälsom­yndigheten även påpekat att man fortfarand­e kan vara ute och röra på sig om man håller avstånd.

Studier om vad som händer när äldres aktivitet begränsas visar att det på kort tid kan få negativa effekter på hälsan.

– I vissa fall kan det vara svårt att återfå allt det som man har förlorat i ett sådant läge. Det är ett viktigt område, det blir personligt för mig eftersom jag forskar just på fysisk aktivitet och hälsa bland äldre, så det är något som är oroande om de rör sig allt mindre, säger Marcel Ballin.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV ?? Promenader minskar risken att drabbas av hjärtinfar­kt avsevärt, visar en ny studie.
■
FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV Promenader minskar risken att drabbas av hjärtinfar­kt avsevärt, visar en ny studie. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland