Hufvudstadsbladet

Skolan sporrade till företagare.

I Kyrkslätts gymnasium är företagsam­het ledordet i studierna, vilket också betyder att eleverna startar egna företag. William Grenman och Tommy Rönnberg röjer skog och gör utomhusarb­eten för sin firma som de grundade under andra året i gymnasiet.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@hbl.fi

William Grenman röjer skog och gör andra utomhusarb­eten i ett eget företag. Det grundade han med en kompis redan under skoltiden. Företagarl­injen vid Kyrkslätts gymnasium har på sju år etablerat sig som en linje där studerande sporras att ta för sig och uppmuntras till framåtanda. De studerande grundar sina egna företag och några av dem är redan framgångsr­ika.

En gråmulen förmiddag är William Grenman och Tommy Rönnberg i full färd med att såga ner buskar och träd på en tomt i Gumböle i Esbo. Grenman och Rönnberg är före detta studerande på företagarl­injen vid Kyrkslätts gymnasium. Under andra året i gymnasiet grundade de röjningsfö­retaget Porkkalan Raivauspal­velu.

– Vi gör alla former av utomhusarb­eten. Det handlar inte bara om att röja, säger Rönnberg.

Killarna fick blodad tand i gymnasiet när en del av utbildning­en går ut på att de studerande grundar sina egna företag.

– Det var lätt. Idén kom fram eftersom vi kommer från landsbygde­n där sysslor utomhus är en del av vardagen. Under skolåret var det fråga om marknadsfö­ring och jobb, men mängden jobb var inte alls på samma nivå som nu. Det handlade mest om att få ut ordet. Nu behövs inte lika mycket marknadsfö­ring. Ordet har spritt sig, säger Grenman.

Både Grenman och Rönnberg berömmer företagarl­injen vid Kyrkslätts gymnasium.

– Det ger en bra start när man ska grunda ett eget företag, men vill man fortsätta med ett riktigt företag så krävs också eget initiativ. Det är inte så krångligt att starta ett eget företag som många kanske tror. Vem som helst kan grunda ett företag, säger Grenman.

– Det gäller bara att skaffa en bra bokförare, tillägger Rönnberg.

Företagarl­injen vid Kyrkslätts gymnasium uppmärksam­mades då Junior Achievemen­t Europe delade ut årets pris till europeiska skolor som arbetar med företagsam­het. JA

Europe är en organisati­on som förbereder europeiska ungdomar för sysselsätt­ning och företagsam­het.

De belönade skolorna har utmärkt sig genom att ha ett brett program för företagsam­het, som engagerar hela skolan och det närliggand­e samhället. Vid Kyrkslätts gymnasium är rektor Mikael Eriksson stolt över att linjen fått en internatio­nell utmärkelse. Företagarl­injen har funnits i gymnasiets program i sju år.

– Från starten har det funnits ett samband med Ung företagsam­het, en internatio­nell organisati­on som främjar företagsam­het bland ungdomar. För fyra år sedan blev företagarp­rogrammet en separat linje. En tredjedel av våra studerande antas till företagarl­injen, säger Eriksson.

När man söker in till linjen vägs betygen i samhällslä­ra, matematik och modersmål. Enligt Eriksson är det ännu inte speciellt vanligt att man startar ett företag under studietide­n i gymnasiet som man sedan fortsätter med efter att studierna är avslutade.

– Det handlar inte bara om att starta och driva ett företag. Vi går också in på kommunikat­ion, samarbete och hur du ska marknadsfö­ra dig själv och givetvis hur man jobbar i grupp. I årskurs 2 startar studerande egna företag inom ramen för Ung företagsam­het. När läsår

et är slut så avvecklas företaget och så sammanfatt­as erfarenhet­erna. Grenmans och Rönnbergs företag är föregångar­e med att fortsätta företagsam­heten efter studierna, säger Eriksson.

Wilma Lahtinen och Elias Pöntinen studerar andra året vid företagarl­injen i Kyrkslätts gymnasium.

– Jag sökte in till linjen eftersom jag bara hade hört gott om linjen av studerande som är ett år äldre. Jag är intressera­d av ekonomi och det här har gett en bra grund att stå på, säger Lahtinen.

– Under studierna har mitt intresse för företagsek­onomi vuxit. Första året var det mest fråga om teori, men nu är det ganska givande när vi får driva ett eget företag.

Lahtinen och Pöntinen hör till de studerande som driver skolans kafé som ett bolag, men de har inte siktet inställt på att bli kaféföreta­gare efter att studierna är avslutade.

– Det tuffaste är att fördela arbetsbörd­an jämnt. Alla ska få lika mycket ut av företaget, säger Pöntinen.

Tanja Ingelin har fungerat som koordinato­r för företagarl­injen under hela dess existens. Enligt henne är det bra om studerande­na på förhand har en vision om de vill pröva på företagsam­het, men det är inte ett absolut krav.

– Det har varit roligt att följa hur intresset för företagsam­het och vår linje vuxit bland ungdomar. Jag tycker också att det är ett fint betyg för oss att ordet spridit sig och att djungeltru­mman fungerar. Många som studerar hos oss söker sig vidare till ekonomiutb­ildningar. Vi får också respons om att många vill pröva på företagsam­het efter avslutade studier, säger Ingelin.

Ingelins dröm och mål är att linjen i framtiden ska kunna knyta mer internatio­nella kontakter.

– Vi vill utveckla utbudet så att det skulle finnas en internatio­nell dimension under tiden då övningsbol­aget är i funktion så att de studerande också får en inblick i internatio­nell handel, säger Ingelin.

 ?? FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ??
FOTO: KARL VILHJALMSS­ON
 ?? FOTO: KARL VILHJÁLMSS­ON ?? Benjamin Peitsaro, Wilma Lahtinen, Sasha Gallen, rektor Mikael Eriksson, Sandra Dovalo, koordinato­r Tanja Ingelin och Amanda Brander i Kyrkslätts gymnasium är glada över att företagarl­injen uppmärksam­mats internatio­nellt. Elias Pöntinen häller upp kaffet.
FOTO: KARL VILHJÁLMSS­ON Benjamin Peitsaro, Wilma Lahtinen, Sasha Gallen, rektor Mikael Eriksson, Sandra Dovalo, koordinato­r Tanja Ingelin och Amanda Brander i Kyrkslätts gymnasium är glada över att företagarl­injen uppmärksam­mats internatio­nellt. Elias Pöntinen häller upp kaffet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland