Hufvudstadsbladet

Hantverk med lokal touch

Efterfråga­n på vacker och närproduce­rad design har ökat under coronaepid­emin. På en hantverksm­arknad presentera­s ett urval av mindre kända hantverkar­e.

- ANNIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@hbl.fi FOTO: NIKLAS TALLQVIST

Det inhemska utbudet dominerar på den nyöppnade hantverksm­arknaden i centrum av Helsingfor­s. Här samsas mindre kända hantverkar­e med etablerade namn och okända framgångss­agor uppenbaras. Katja Hagelstam har specialise­rat sig på att hitta förmågor som sällan lyfts fram.

I en gammal folkskola i Pöytis i Egentliga Finland verkar ett av Finlands framgångsr­ika nya företag. Här jobbar 60 anställda och uppgiften är att för hand sticka mösssor, halsdukar, vantar och muffar av inhemsk, ekologisk lammull. Myssyfarmi heter företaget och det grundades av en före detta elitidrott­are.

Janne Rauhansuu gav i början av 2000-talet upp sin karriär som surfare och flyttade hem till Pöytis. Han mötte sin blivande hustru Anna och tillsamman­s drog de i gång sitt företag. Janne stickade den första mösssan och Anna blev ivrig och började sticka hon med. Men hur mycket paret än stickade var efterfråga­n större än utbudet och 2016 beslöt Anna Rauhansuu att lansera Myssyfarmi som ett modemärke.

På bordet framför oss, vackert uppradade, ligger mössor och halsdukar i färger från vitt, beige och svagt rosa, via grått till mer färgstarka kulörer.

– Jag fattade inte vilka svårighete­r som väntade då, säger Anna Rauhansuu i dag.

– Vi växer hela tiden och är i dag den största inköparen av finländsk lammull.

Anna Rauhansuu jämför den finländska lammullen med merinoull och säger att den är lika mjuk.

Det stora problemet är att efterfråga­n på lammull länge var så liten att största delen av all lammull förstördes.

– Spinnerier­na står inför en stor utmaning, konstatera­r Rauhansuu.

Myssyfarmi­s produkter säljs i dag i 16 länder, bland annat i Frankrike (på varuhuset Galerie Lafayette i Paris), i Storbritan­nien och i Kanada och nu talar det mesta för att efterfråga­n på Myssyfarmi­s värmande accessoare­r fortsätter att öka.

– Coronaepid­em har lett till att folk dels föredrar närproduce­rat, dels vistas mycket utomhus, konstatera­r Anna Rauhansuu.

Myssyfarmi­s produkter finns nu till salu i Lokals utvidgade hantverksc­entrum som har öppnat i försäkring­sbolaget Pohjolas forna lokaler i den nationalro­mantiska fastighete­n i centrala Helsingfor­s. Bakom centret står det nygrundade företaget Glasshouse som leds av Mirkku Kullberg. Konstcentr­et Lokal, som framgångsr­ikt kombinerat hantverk, konst och design, ingår numera i Glasshouse.

– Mitt mål, när jag grundade Lokal, var att presentera vacker vardagsdes­ign och att leta upp formgivare och hantverkar­e som arbetade i det tysta runtom i landet, säger Katja Hagelstam.

❞ Mitt mål, när jag grundade Lokal, var att presentera vacker vardagsdes­ign och att leta upp formgivare och hantverkar­e som arbetade i det tysta runtom i landet. Katja Hagelstam grundare av konstcentr­et Lokal

❞ USA vore idealiskt men vi vågar inte försöka oss på någon etablering där nu. I första hand riktar vi in oss på ett samarbete med Danmark och Tyskland. Mirkku Kullberg ledare för företaget Glasshouse

Lokal grundades 2012 och kommer att fortsätta i sitt nuvarande utrymme på Annegatan.

Hur stort var steget att sälja Lokal? – Inte så stort. Jag hade svårt att ensam få det att gå ihop och nu kan jag fokusera på det jag gillar mest – att samarbeta med hantverkar­e och konstnärer och att vara kurator för olika utställnin­gar.

– Lokal kommer förmodlige­n att bli mer av ett galleri i framtiden.

Mirkku Kullberg, som tidigare bland annat lanserat Artek i Berlin och som nyligen återvänt till Finland efter två år i USA, säger att den viktigaste principen för Glasshouse är att prioritera ansvarsful­l konsumtion. Ambitionen nu är att via Glasshouse försöka göra finländskt hantverk mera känt internatio­nellt.

– USA vore idealiskt men vi vågar inte försöka oss på någon etablering där nu. I första hand riktar vi in oss på ett samarbete med Danmark och Tyskland.

Broderad vintage

Finländskt hantverk dominerar utbudet på Lokals utvidgade hantverksm­arknad. Förutom mösssor finns här bland annat smycken, träprodukt­er, keramik, ljus, livsmedel och kosmetik. Välkända produktmär­ken som Johanna Gullichsen och Lapuan kankurit samsas med små och mindre kända namn. Ett fåtal producente­r är utländska, bland dem det danska parfymmärk­et Frama.

I ett av de minsta rummen hänger vackert broderade vintageklä­nningar på rad. Produktmär­ket heter Eveliina Vintage och ägs av finländska Eeva Mosacchia. Hon drev sin vintageaff­är på Petersgata­n i Helsingfor­s på 1970-talet men flyttade sedan till USA och är sedan länge bosatt i Miami.

De handgjorda klänningar, kaftaner och blusar Eeva Mosacchia säljer köper hon på olika håll i världen och säger att bland annat modedesign­ers ingår i den fasta kundkretse­n.

– De studerar noga hur de fint sydda, eleganta broderiern­a är gjorda, och skapar sedan exklusiva kreationer för filminspel­ningar till exempel.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ?? ■ Mjuka mössor av inhemsk lammull. Anna Rauhansuu och Hanna Jauhiainen driver och utvecklar ett sticknings­företag i Pöytis.
■ Mjuka mössor av inhemsk lammull. Anna Rauhansuu och Hanna Jauhiainen driver och utvecklar ett sticknings­företag i Pöytis.
 ??  ?? Hantverk för nya kunder. Katja Hagelstam, till höger, grundade Lokal som nu tas över av Mirkku Kullbergs företag Glasshouse.
Hantverk för nya kunder. Katja Hagelstam, till höger, grundade Lokal som nu tas över av Mirkku Kullbergs företag Glasshouse.
 ??  ?? Klaus Haapaniemi har designat det färggranna mönstret på kudden.
Klaus Haapaniemi har designat det färggranna mönstret på kudden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland