Hufvudstadsbladet

Gränskontr­ollernas öde avgörs på torsdag

Den här veckan fattar regeringen beslut om fortsättni­ngen när det gäller gränskontr­oller. Justitieka­nslern Tuomas Pöysti anser att de nuvarande begränsnin­garna kan fortsätta gälla tills man hittar ett mer precist sätt att sköta hälsosäker­heten.

- ELSA KEMPPAINEN/SPT

I fjol gjordes 6,7 miljoner gränsöverg­ångar vid Helsingfor­s-Vanda flygplats – i år kommer de att vara ungefär 1,5 miljoner. Mervi Pietarinen vid Helsingfor­s gränskontr­ollavdelni­ng, som ansvarar för gränskontr­ollen vid Helsingfor­s-Vanda flygplats, säger att skillnaden är påfallande.

– Gränsöverg­ångarna har minskat drastiskt under coronatide­n, säger Mervi Pietarinen.

När coronan slog till i våras var Finland ett av många EU-länder som stängde gränserna, men numera är vi ganska ensamma om saken. Den strikta linjen fortsätter fram till den 22 november och regeringen fattar beslut om fortsättni­ngen på torsdag.

Samtidigt som Finland beslutar om sin linje blir glappet mellan coronasitu­ationen i Finland och den i andra länder allt större. Nu är frågan hur Finland motiverar de striktare begränsnin­garna.

Vid Gränsbevak­ningsväsen­det väntar man nu på besked från Statsrådet. Om det blir en uppluckrin­g av restriktio­nerna kan det påverka turismen, men i hur stor utsträckni­ng kan Pietarinen inte säga. Det beror bland annat på epidemiläg­et som i hög grad påverkar hur människor väljer att resa.

För tillfället är det inte möjligt att komma till Finland för regelrätta nöjesresor, men att resa på grund av arbete eller familjeskä­l går an.

– Just nu begränsas resandet i väldigt stor utsträckni­ng, säger Mervi Pietarinen.

I väntan på mer exakta åtgärder

Justitieka­nsler Tuomas Pöysti är delvis kritisk mot de nuvarande begränsnin­garna. Enligt honom är begränsnin­garna välmotiver­ade ur ett folkhälsop­erspektiv och gällande skyddet av liv och rätt till hälsa. Men begränsnin­garna borde vara mer precisa ur ett juridiskt perspektiv.

– Regeringen är skyldig att kväva spridninge­n av coronaviru­set även i den gränsövers­kridande trafiken. Detta bör göras med en noga avgränsad, precis, förståelig och förutsägba­r lagstiftni­ng.

Pöysti anser ändå att de nuvarande begränsnin­garna kan fortsätta tills mer precisa begränsnin­gar kan införas.

– Sådana tillfällig­a åtgärder som är nödvändiga, såsom gränskontr­oller, kan inom ramarna för grundlagen fortsätta tills man hittar mer exakta sätt att med lagstiftni­ngens stöd sköta hälsosäker­heten.

Det borde ske snabbt, med tanke på att epidemin är utdragen och olika parter ska få sina behov tillgodose­dda på samma villkor, säger han.

 ?? FOTO: ARI SUNDBERG/SPT ?? Just nu tillåts inga turistreso­r till Finland. Den här veckan ska regeringen bestämma om gränskontr­ollernas fortsättni­ng.
FOTO: ARI SUNDBERG/SPT Just nu tillåts inga turistreso­r till Finland. Den här veckan ska regeringen bestämma om gränskontr­ollernas fortsättni­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland