Hufvudstadsbladet

Coronaepid­emin flyttar fram tandregler­ing för barn

Köerna till tandregler­ing blir allt längre. Barn som inte anses ha akuta problem får vänta på sin tur längre än vanligt. Bland tandläkarn­a växer oron för att en del barn får hjälp för sent.

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@hbl.fi

För tillfället köar cirka 300 barn i Esbo till tandregler­ing.

– Jag uppskattar att kön är dubbelt så lång som normalt, säger Esbo

stads övertandlä­kare Annamari Nihtilä om läget i staden.

Esbo är inte ensamt om köerna. Under våren inleddes färre tandregler­ingsproces­ser än tidigare på flera orter på grund av coronaepid­emin. Nu får barn vänta längre än normalt på att komma till utvärderin­g, behandling­sstart och kontroller. Till exempel Helsingfor­s meddelade i början av hösten att bara de mesta akuta patientern­a kallas till tandregler­ing under senhösten och att nya behandling­ar startas enbart i akuta fall. Övriga barn får vänta till efter årsskiftet. Det här gäller för alla de sju kliniker som arbetar med tandregler­ing inom Helsingfor­s stad.

Finska tandläkars­ällskapet Apollonia uppskattar att flera hundra, till och med tusen barn, just nu står i kö till tandregler­ing i landets större städer.

Regleringe­n ska matcha tillväxtsp­urter

Ett av tio barn behöver tandregler­ing för att undvika problem med tänder och käke senare i livet. Bettproble­m och fel i benbyggnad­en försvinner inte av sig själva, utan kräver behandling. För att regleringe­n ska ha god effekt behöver den ändå matcha barnets växtkurva.

”Behandling som ska styra växandet fungerar inte längre om den startas när patienten har slutat växa. Börjar man för tidigt tar den onödigt länge”, säger specialist­tandläkare Eeva Melaluoto vid Helsingfor­s stad i ett pressmedde­lande från tandläkars­ällskapet.

På Apollonia är man bekymrad över att den optimala starttiden kan gå förlorad för en del av barnen. I tandregler­ing utnyttjas barnets tillväxtsp­urter, som för flickor ofta sker i 11-årsåldern och för pojkar när de är ungefär 14 år. Ibland vill man hinna reglera innan den här spurten. Ska man till exempel bredda en smal tandbåge behöver det ske medan ansiktet växer på bredden och då ska man vara ute innan den snabba tillväxt som hör till tonåren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland