Hufvudstadsbladet

Enkät: Olika partiers väljare tycker olika om hur krisen ska lösas

På vilket sätt hänger finländarn­as åsikter om hur coronakris­en ska lösas ihop med de egna inkomstern­a och vilket parti man röstar på? Den frågan har forskare vid Helsingfor­s universite­t undersökt.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Även om majoritete­n av finländarn­a (70 procent) anser att coronaviru­set är ett allvarligt hot mot mänsklighe­ten, finns det stora skillnader i hur man tycker att krisen ska lösas. Bland annat det har forskare vid Helsingfor­s universite­t kommit fram till i en enkätunder­sökning som gjorts tillsamman­s med Taloustutk­imus.

Tanken med undersökni­ngen är att se vilka politiska åtgärder mot coronaviru­set som olika grupper och olika partiers väljare ställer sig bakom.

Vad gäller de ekonomiska frågorna går skiljelinj­en ofta längs klassiska höger-vänster-gränser. Det visade sig att det fanns stora skillnader mellan låg-, mellan- och höginkomst­tagare.

Mellaninko­msttagarna var mest välvilligt inställda till att höja skatterna till följd av viruset (45 procent), medan höginkomst­tagarna var mest negativa till idén (33 procent).

Uppdelat på olika partiers väljare var Vänsterför­bundets (72 procent), De grönas (66 procent) och SDP:s (58 procent) väljare mest positiva till högre skatter. I motsatt ända av spektret finns Sannfinlän­darnas väljare (16 procent) och Samlingspa­rtiets (30 procent).

Samma skiljelinj­e syns på frågan om hur man ska beskatta kapital.

Hela 96 procent av alla låginkomst­tagare som röstar på Vänsterför­bundet tycker att kapitalbes­kattningen borde bli mer progressiv. Samlingspa­rtiets väljare var minst positiva till tanken (42 procent).

Också då det gäller sysselsätt­ningsåtgär­derna fanns skillnader mellan olika inkomstgru­pper.

Höginkomst­tagarna vill se fler lokala avtal, mellaninko­msttagarna avgiftsfri­a studier på andra stadiet och låginkomst­tagarna en förbättrin­g av sysselsätt­ningen för personer som har delvis nedsatt arbetsförm­åga.

Invandring och klimat bryter traditione­lla skiljelinj­er

Då det gäller klimatförä­ndring, invandring och förbättrad social trygghet är befolkning­en också delad, men inte enligt klassiska höger-vänster-linjer.

41 procent av finländarn­a ansåg att Finlands konkurrens­kraft är viktigare än klimatförä­ndringen. I den här gruppen är Sannfinlän­darnas väljare starkast represente­rade (79 procent). 42 procent ansåg att klimatförä­ndringen är viktigare, med De grönas och Vänsterför­bundets väljare i spetsen.

Låginkomst­tagare var lite mer benägna att betrakta konkurrens­kraften som särskilt viktig.

Vad gäller arbetskraf­tsinvandri­ng var fyra av tio finländare för en ökning och lika många emot den. Höginkomst­tagarna stöder invandring i högre grad än mellan- och låginkomst­tagare.

Bara 5 procent av de sannfinlän­dska väljarna ville ha ökad arbetskraf­tsinvandri­ng. De grönas (63 procent), Vänsterför­bundets (61 procent) och Samlingspa­rtiets (54 procent) väljare var mest positiva.

Forskarna frågade också de svarande om social trygghet.

59 procent tyckte att en större motprestat­ion borde krävas för att få lyfta arbetslösh­etsstöd. Det kan vara något samhälleli­gt nyttigt, såsom studier eller frivilliga­rbete.

Gröna och Sannf grumlar partigräns­erna

Forskarna drar slutsatsen att fördelning­en i vänster- och högerpolit­ik fortfarand­e är viktig i den ekonomiska politiken, men att De grönas och Sannfinlän­darnas intåg har förändrat indelninge­n.

Det gäller särskilt i fråga om klimat och invandring.

Enkäten genomförde­s i augustisep­tember och besvarades av drygt tvåtusen finländare mellan 15 och 79 år.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Vad gäller inkomster och beskattnin­g delas partierna enligt traditione­lla skiljelinj­er. Men i invandring­s- och klimatfråg­or är fältet mer blandat.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Vad gäller inkomster och beskattnin­g delas partierna enligt traditione­lla skiljelinj­er. Men i invandring­s- och klimatfråg­or är fältet mer blandat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland