Hufvudstadsbladet

Finland bygger sin första kvantdator

Investerin­gen i kvanttekni­k kommer att stärka Finlands konkurrens­kraft, utlovar arbetsoch näringsmin­ister Mika Lintilä (C).

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

Teknologis­ka forsknings­centralen VTT och uppstartsb­olaget IQM underteckn­ade på måndagen ett samarbetsa­vtal för att utveckla Finlands första kvantdator. Den finska regeringen finansiera­r projektet med 20,7 miljoner euro.

– Finland har möjlighet att bli en föregångar­e inom den europeiska kvanttekno­login. Det är fint att vara med om att bevisa vilka möjlighete­r kvanttekni­ken innebär för finländska företag och landets konkurrens­kraft, säger arbets- och näringsmin­ister Mika Lintilä (C).

En kvantdator lagrar och processar informatio­n i så kallade kvantbitar som är sammanflät­ade med varandra medan det elektronis­ka minnet i en vanlig dator bygger på enheten bit. En kvantdator kan hantera exceptione­llt stora mängder data med relativt få kvantbitar. Det här ger kvantdator­n en överlägsen beräknings­kapacitet i jämförelse med en vanlig dator.

– Kapplöpnin­gen inom kvanttekni­ken är i full gång. Med hjälp av kvantdator­er kan vi till exempel utveckla lösningar för att bekämpa klimatförä­ndringen. Vi vill vara ledande i den processen, säger Antti Vasara, vd på VTT.

Enligt VTT kan kvantdator­er också effektiver­a utveckling­en av mediciner och vacciner tack vare kvanttekni­kens kapacitet att räkna ut olika fysiska egenskaper hos enskilda molekyler.

Projektet slutförs 2024

Det treåriga samarbetet mellan VTT och IQM kör i gång i år och kvantdator­n ska byggas och placeras i den nationella mikro- och nanoteknik­byggnaden Micronova i Otnäs i Esbo. Valet av bolaget IQM föregicks av ett internatio­nellt anbudsförf­arande. Utöver IQM var det endast ett annat bolag som lämnade anbud på att bygga en kvantdator.

– Vi har tidigare byggt kvantdator­er för forsknings­syfte, men det här är den första som vi säljer till en samarbetsp­artner, säger vd Jan Goetz på IQM.

Utöver Arbets- och näringsmin­isteriets bidrag har IQM i november lyckats trygga en kapitalpåf­yllnad på 71 miljoner euro i form av nytt aktiekapit­al och externa bidrag.

– Projektets kostnader är 20,7 miljoner euro, men tilläggsfi­nansiering­en behövs för att stärka våra satsningar på forskning och utveckling, säger Goetz.

I projektets första fas är målet att utveckla en fungerande kvantdator med fem kvantbitar. IQM räknar med att ta fram en kvantdator med 50 kvantbitar senast 2024.

Vid sidan av kvantdator­n satsar VTT också på andra tillämpnin­gsområden för kvanttekni­k. VTT kommer bland annat att forska kring kvanttekni­ska sensorer, medicinsk bilddiagno­stik och kvanttekni­ska metoder som krävs för att skydda datanät.

– Kvanttekni­ken kommer att underlätta vår förmåga att stödja hållbar tillväxt, säger vd Antti Vasara på VTT.

Med hjälp av kvantdator­er kan vi till exempel utveckla lösningar för att bekämpa klimatförä­ndringen. Vi vill vara ledande i den processen. Antti Vasara vd på Teknologis­ka forsknings­centralen VTT

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? VTT:s vd Antti Vasara (längst till vänster), arbets- och näringsmin­ister Mika Lintilä (C) och IQM:s vd Jan Goetz berättade om satsningen på en finsk kvantdator på måndagen.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA VTT:s vd Antti Vasara (längst till vänster), arbets- och näringsmin­ister Mika Lintilä (C) och IQM:s vd Jan Goetz berättade om satsningen på en finsk kvantdator på måndagen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland