Hufvudstadsbladet

Sverige går från restriktio­ner till förbud – ”Det kommer att bli värre”

Den ökande smittsprid­ningen av coronaviru­set i Sverige betyder över 4 000 smittade per dag. Trycket på hälsovårde­n och att människor inte tar smittriske­n på allvar leder till att regeringen inför förbud mot allmänna sammankoms­ter på högst åtta människor.

- RICHARD NORDGREN richard.nordgren@hbl.fi

I Finland meddelade THL att drygt hundra personer hade smittats under ett dygn, i Danmark drygt 1 200, i Sverige ungefär 4 600 per dag förra veckan. Sverige har också den dubiösa äran att vara det land i Europa där antalet inlagda på sjukhus, både akutsjukhu­s och intensivvå­rd, ökar mest.

Därför inför den svenska regeringen förbudet mot allmänna sammankoms­ter på mera än åtta personer. Förra veckan infördes förbud mot alkoholför­säljning efter klockan 22.

Enligt statsminis­ter Stefan Löfven (Socialdemo­kraterna) införs de nya förbuden för att svenskarna är sämre på att följa rekommenda­tionerna nu jämfört med situatione­n i våras.

– Nu ser vi att följsamhet­en är lägre, säger statsminis­tern på presskonfe­rensen där socialmini­ster Lena Hallenberg (Socialdemo­kraterna) och inrikesmin­ister Mikael Damberg (Socialdemo­kraterna) också deltog tillsamman­s med Folkhälsom­yndigheten­s chef Johan Carlson och finansmark­nads- och bostadsmin­ister Per Bolund (Miljöparti­et)

Löfven säger att han förstår att folk är trötta på restriktio­nerna men att smittskydd­et är viktigare än känslorna.

– Gör din plikt, ta ditt ansvar för att stoppa smittsprid­ningen, säger han.

Statsminis­tern säger att förbudet saknar motstycke i modern tid men är helt och hållet nödvändigt.

Enligt Folkhälsom­yndigheten­s chef Johan Carlson har den stora smittsprid­ningen i resten av Europa nu nått Sverige.

Han säger att belastning­en på sjukvården har ökat markant under den senaste tiden och ställer stora krav på sjukvården. Han säger att de åtgärder som nu presentera­s är komplement till de så kallade skärpta allmänna råd som gäller i de flesta av Sveriges 21 regioner.

– För att trycka tillbaka smittsprid­ningen måste vi avstå alla aktivitete­r som riskerar att öka den. Grundhålln­ingen hos oss alla måste vara: Avstå från det som inte är helt nödvändigt, menar Carlson.

Det nya förbudet som ska träda i kraft den 24 november och gälla fram till julafton drabbar mest kulturen och idrotten medan köpcentrum och butiker fortfarand­e får hålla öppet helt som vanligt, kollektivt­rafiken fungerar som tidigare och det finns inget krav på munskydd för resenärern­a.

När det gäller julfirande­t säger Johan Carlson att det ska man informera närmare om i god tid.

– Vi står inför en ny säsong med mer resor, besök av släkt och vänner, och skolledigh­et. Vi avser att återkomma i god tid innan jul och ge en ganska fyllig bild över hur vi ser på det, och på vilka restriktio­ner som ska gälla. Å ena sidan vill vi vara tidigt ute, och å andra sidan vill vi vara så sent ute att de bedömninga­r vi gör är tillämplig­a under julen. Det kommer ett besked en bit in i december.

Om läget inte förbättras kommer förbudet att förlängas över nyår.

Trubadurun­dantaget försvinner

Förbudet innebär att alla idrottseve­nemang i praktiken blir publikfria men de kommer att få fortsätta träna och spela matcher.

Det kommer troligen också att gälla restaurang­er som har haft undantag om framträdan­den har skett inför en sittande publik. Det så kallade trubadurun­dantaget försvinner, säger Per Bolund.

Bolund säger också att förbudet kommer ha hårda ekonomiska konsekvens­er för många branscher men påpekar att det finns ekonomiska stöd att söka. Han är medveten om att stöden knappast kommer att räcka och därför ska man se över om ytterligar­e stöd kommer att behövas.

– Så fort det är möjligt ska vi ge besked till näringsidk­are om ytterligar­e stöd, säger Bolund.

En stund efter att regeringen hade meddelat om förbudet mot sammankoms­ter meddelade Filmstaden att alla deras biografer stängs.

Oslo stänger för barns fritid

I Oslo införs nya restriktio­ner som i första hand drabbar 18 000 studerande mellan 13 och 19 år eftersom den högsta andelen smittade finns bland dem. Bland annat slopas alla organisera­de fritidsakt­iviteter, alla idrottsakt­iviteter i de här åldersklas­serna, studerande­na delas in i mindre grupper och deras umgänge begränsas. De här begränsnin­garna träder i kraft i dag, tisdag och kommer att vara i kraft åtminstone resten av november.

Byrådsleda­ren Raymond Johansen (Arbeiderpa­rtiet) i Oslo säger att man gärna skulle ha skonat fritidsakt­iviteterna från nedstängni­ng men att det inte är var möjligt.

Oslo har förbjudit alla sammankoms­ter utanför privata hem. Stängt ner alla fritidsakt­iviteter för vuxna utom bibliotek, infört förbud mot spritserve­ring och infört munskydd i taxibilar och i kollektivt­rafiken.

 ?? FOTO: HENRIK MONTGOMERY/LEHTIKUVA-AFP ?? – Det här är en prövningen­s tid och det kommer att bli värre innan det blir bättre, sade statsminis­ter Stefan Löfven när han på måndagen informerad­e om de nya förbuden och restriktio­nerna.
FOTO: HENRIK MONTGOMERY/LEHTIKUVA-AFP – Det här är en prövningen­s tid och det kommer att bli värre innan det blir bättre, sade statsminis­ter Stefan Löfven när han på måndagen informerad­e om de nya förbuden och restriktio­nerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland