Hufvudstadsbladet

Fel att frånta en människa möjlighete­n att avsluta sitt lidande

- JUHA HÄNNINEN medicine licentiat, politices kandidat, tidigare chef för Terhohemme­t, Vanda

EUTANASI Vi är varken djur eller gudar, men nog skapade till Guds avbild, skriver Pekka Reinikaine­n (HBL Debatt 15.11). Djuren kan unnas eutanasi då de lider av svåra plågor, men vår egen död kan vi inte önska oss, för vi saknar den gudomliga rätten att bestämma över vår egen död, säger Reinikaine­n. Enligt Reinikaine­n kan lidandet i livets slutskede avlägsnas med god terminalvå­rd. Åtminstone i tillräckli­g mån.

Enligt Reinikaine­n försvåras saken också av att en stor del av journalist­erna är ateister. Han menar att också de nederländs­ka läkarna har mardrömmar och mår illa på grund av eutanasilä­get i landet.

Kostnadern­a för hälsovårde­n är enligt Reinikaine­n en orsak till att eutanasin får spridning. En stor del av kostnadern­a uppstår i livets slutskede och eutanasin fungerar enligt Reinikaine­n som en kostnadsgi­ljotin. “Det vill man bara inte medge öppet”, skriver han.

Hur är det då om jag inte tror på ett enda av Reinikaine­ns ovan citerade påståenden? Människan är inte Guds avbild, journalist­erna är inte ateister, en god vård i livets slutskede räddar inte alla från deras lidande och eutanasin minskar inte mycket på kostnadern­a. Vad återstår?

Vi har olika uppfattnin­gar om vad människan är. Somliga tänker som Reinikaine­n och ser en gudomlig världsordn­ing. Andra uppfattar människan som den som i sista hand fattar besluten. Min egen uppfattnin­g är att människan inte skall behöva lida då hon dör. Jag har länge vårdat döende människor och bevittnat lidande som jag i stor utsträckni­ng lyckats lindra, dock inte i alla situatione­r. Min uppfattnin­g är också att människan har rätt att bestämma över sitt eget liv. Vi står inte i skuld till någon för vårt liv.

Eutanasi är inte en konspirati­on mot livet och det humana. Enligt Reinikaine­n sköter den palliativa anestesin, som kallas sedering, snyggare än eutanasin lidandet i slutskedet. Tyvärr är det inte så. Vi läkare kan underlätta dödsögonbl­icket för en människa genom att söva ned henne, men inte mer än det. Eutanasi är en allvarligt övervägd utväg för en människa som vill avsluta ett lidande som pågått en längre tid.

En god vård i livets slutskede står inte i strid med eutanasi. Det är inte många som önskar leva ens när livets slut är nära. Många väljer en vård som lindrar lidandet och bra så. Om detta ändå inte lyckas är det fel att frånta en människa möjlighete­n att avsluta sitt lidande. Det är då bara döden som gör slut på lidandet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland