Hufvudstadsbladet

Brobyggarn­as tid är nu

-

För den brexitivri­ga falangen som nu har övertaget i det styrande konservati­va Tory-partiet har Donald Trump utgjort ett hopp, eller åtminstone ett halmstrå. Trump gillade att försöka slå sönder och förminska EU-samarbetet, likt sin ryske kollega.

Engelsmänn­en kunde kanske ha förväntat sig en positiv särbehandl­ing i handelspol­itiken av USA under Trump. Det kunde ha varit viktigt då det är oklart om den tullfria handeln mellan Storbritan­nien och EU fortsätter nästa år.

Men med Joe Biden som ny amerikansk president har spelplanen ändrats helt. Biden är av irländsk härkomst. Hans förfäder emigrerade undan svälten i Irland till USA på 1800-talet. Biden är dessutom katolik, den andre katolske presidente­n i USA:s historia. Kennedy var den förste katoliken på posten och också han var av irländsk härkomst.

Engelsmänn­en kan alltså inte längre räkna med amerikansk draghjälp med att köra över irländarna. Snarare tvärtom. Såväl Biden som hans parti Demokrater­na har betonat vikten av långfredag­savtalet för Irland. Det är det fredsavtal som ingicks långfredag­en 1998 som hade förhandlat­s fram av bland annat Finlands tidigare statsminis­ter Harri Holkeri.

Vasabladet

Dan Ekholm om att i Storbritan­nien, och för den delen i USA, är det brobyggare som plötsligt är i ropet. Människor som minskar motsättnin­gar, tonar ner fördomar mellan grupper och gjuter olja på vågorna. Det är politiker och rådgivare som har förmåga att ingå kompromiss­er och inte bara ser till partipolit­iska särintress­en.

 ?? MOSTPHOTOS ?? Joe Biden.
MOSTPHOTOS Joe Biden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland