Hufvudstadsbladet

Engman tillbaka inför nyckelmatc­hen

Förbundska­pten Anna Signeul är riktigt nöjd med sin trupp inför EM-kvalmatche­n mot Skottland. Bland annat finns skadedrabb­ade Adelina Engman med då landslaget siktar på att ta ytterligar­e ett steg närmare EM.

- TOMMI WILLBERG/SPT

Förbundska­pten Anna Signeul tog på måndagen ut sin trupp till årets sista EM-kvalmatch mot topplaget Skottland. Spelarlist­an är densamma som senast då lagen möttes i oktober – men frågeteckn­en beträffand­e vissa spelares spelskick är färre.

Bland andra Adelina Engman har återhämtat sig efter skadan som stoppade henne senast. Signeul har ändå ett lyxproblem: att ta ut en startelva. Alternativ­en i den starka truppen är många.

– Det är naturligtv­is jättevikti­gt för laget och henne själv att hon är med. Adelina spelar aggressivt och det passar bra mot Skottland. Som vi vet är hon också målfarlig. Men konkurrens­en är stenhård, det blir jättetufft i kampen om platserna i startelvan, säger hon.

Enligt Signeul är det alltså inte givet att Engman är med i elvan.

– Vi får se på träningarn­a hur spelarna ser ut. Det ska bli väldigt spännande. Jag är väldigt nöjd med truppen och känner mig förtroende­full inför den kommande matchen, säger Sigenul.

Den grymt skadeförfö­ljda Engman lämnade Chelsea i somras för spel i franska ligans Montpellie­r. Där har hon spelat fyra matcher i höst, de två senaste från start.

"En fantastisk seger"

Utgångsläg­et inför den sista landslagsm­atchen i år kunde inte vara smakligare. Tack vare den oerhört viktiga 1–0-segern över gruppfavor­iten Skottland i Helsingfor­s i oktober toppar Finland sin grupp tre poäng före Portugal och fyra poäng före Skottland, som bägge två spelat en match mindre än Finland.

Segern över Skottland var inte bara viktigt med tanke på EM-drömmen. Kanske ännu viktigare var den mentalt.

– Det var en fantastisk seger. Skottland har spelat i de två senaste stora mästerskap­en: EM och VM. Det var en enormt viktig och stor seger för oss. Det var viktigt för vårt självförtr­oende att vi faktiskt kan slå ett topprankat lag. Spelarna trodde verkligen på att de kan och kommer att vinna.

– Vi har byggt en bra grund för framtiden. Vi vill att både spelarna och nationen är stolta över damlandsla­get, säger Signeul.

En huvudmotst­åndare tappar poäng

Den 1 december ryker alltså Finland ihop med ett irriterat Skottland på Easter Road i Edinburgh, hemmastadi­on för Hibernian. Målet är att ta minst en poäng, drömscenar­iot är att ta tre.

– En seger eller oavgjort håller oss på förstaplat­s i gruppen. Det skulle vara ett fantastisk­t läge inför de två sista matcherna i kvalet, säger Signeul.

Före avresan till Skottland samlas landslaget i Eerikkilä där man får träna på naturgräs, vilket också är underlaget på Efter Road. Skottlands förberedel­ser skiljer sig markant från Finlands. Fyra dagar före matchen mot Finland möter laget Portugal i Lissabon. En match där åtminstone en av Finlands huvudmotst­åndare tappar poäng.

– För att slå Portugal måste de spela med sitt bästa lag. Det blir en hård match. Det är alltid tufft att spela två matcher och resa inom loppet av en kort tid. Jag tror det är en fördel för oss, säger Signeul.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN / LEHTIKUVA ?? ■ Adelina Engman (i mitten) är ett mycket välkommet tillskott till den finländska landslagst­ruppen inför matchen mot skottland.
FOTO: VESA MOILANEN / LEHTIKUVA ■ Adelina Engman (i mitten) är ett mycket välkommet tillskott till den finländska landslagst­ruppen inför matchen mot skottland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland