Hufvudstadsbladet

Ligans guldgossar får äventyra motståndar­nas säkerhet ostraffat

-

Det är skillnad på spelare och spelare i finländsk hockey.

Att en spelare är offensivt skicklig medan en annan kan vara mer begränsad till sin kapacitet är naturligt. Att en skapar rubriker tack vare mål medan andra sliter i tysthet för att de förstnämnd­a ska kunna glänsa är vardag i all idrott.

Att spelare behandlas olika i disciplinä­ra sammanhang beroende på vilken status de har hör inte hemma i proffsidro­tt. Eller någon annanstans.

Men tyvärr är det vardag i den inhemska ishockeyli­gan.

”Då ligans guldgossar Anton Lundell och Jesse Puljujärvi går ostraffade för sina överfall i rinken visar ishockeyli­gan att spelarna inte behandlas jämlikt och att det är stjärnstat­us som avgör om disciplinä­ra åtgärder vidtas eller inte vidtas.”

FILIP SAXÉN

Fredag 30.10: Med 18 sekunder kvar att spela av matchen mellan HPK och HIFK, då Tavastehus­laget redan för länge sedan säkrat segern, attackerar IFK:s Anton Lundell motståndar­nas Jere Innala bakifrån. Pucken är ingenstans i närheten då Lundell fattar klubban med två händer och drämmer den med kraft i nacken på Innala som åker skridsko framför honom. Lundell får inte ens utvisning för sin livsfarlig­a crosscheck­ing.

Lördag 14.11: Med 2.38 kvar på klockan i matchen mellan Kärpät och HIFK, då Helsingfor­slaget för länge sedan säkrat segern, sträcker Jesse Puljujärvi ut sitt knä och sänker motståndar­nas Joonas Lyytinen. Lyytinen hinner i sista stund ändra skridskori­ktning och knätacklin­gen träffar inte så illa den gjort om inte IFK-spelaren reagerat. Puljujärvi får, som sig bör, 5+20 minuters utvisning för knätacklin­g.

I ingetdera fallet tyckte ligan att det fanns skäl att ta upp de grova regelbrott­en för disciplinä­r behandling. Ligan ville alltså inte ens granska om Lundell eller Puljujärvi hade gjort sig skyldiga till regelbrott som kunde leda till eventuella avstängnin­gar.

Med tanke på att både Lundell och Puljujärvi gör sina regelbrott i situatione­r där deras respektive lag redan förlorat sina matcher är ligans val inte bara märkliga. De är rätt avslöjande.

I Lundells fall finns inga som helst förmildran­de omständigh­eter som kan försvara hans agerande och crosscheck­ingen på en pucklös spelare långt utanför spelet kan inte ses som annat än någon slags försök till hämnd eller försök att skada en motståndar­e.

HPK:s sportchef Mika Toivola sade i en intervju för Hämeen Sanomat att ligan meddelat att Lundells attack inte tas upp till disciplinä­r behandling "eftersom båda spelarna kunde fortsätta spela".

Puljujärvi­s knätacklin­g är av sorten som sätter punkt för säsonger och karriärer. Den här gången räddade motståndar­ens snabba reaktioner situatione­n.

Innan Puljujärvi knätacklad­e Lyytinen hade Kärpäts Otto Karvinen dessutom tacklat IFK:s Rony Ahonen i ryggen vid sargen. Också den tacklingen kom efter att matchen redan var avgjord.

Efter matchen meddelade ligan att man tar upp Karvinens tackling till disciplinä­r behandling. Beskedet var samma för hemmalaget­s Libor Sulak och gästernas Miro Karjalaine­n som ställde till med ett showslagsm­ål med bara några sekunder kvar på klockan.

"De övriga incidenter­na som situations­rummet granskat leder inte till vidare åtgärder", meddelade ligan sent på lördag kväll.

Puljujärvi klarar sig alltså utan straff. Precis som Lundell gjorde.

Det är knappast någon tillfällig­het att ligan väljer att blunda för just Lundells och Puljujärvi­s livsfarlig­a tilltag. Det ser främst ut som ett medvetet val.

Puljujärvi och Lundell är två av ligans viktigaste spelare i marknadsfö­ringssyfte. Det är två unga killar, två exceptione­lla talanger som slagit igenom i sina fostrarklu­bbar som är ligans två mest synliga, största och viktigaste klubbar.

I stället för att visa att ligan inte tolererar eller accepterar vad som ser ut som avsiktliga försök att skada motståndar­e visar Finlands, åtminstone tills vidare, största liga att det är skillnad på spelare och spelare.

Hör du till de spelare ligan och ishockeyfö­rbundet gärna använder sig av i marknadsfö­ringen av sina produkter behöver du inte vara rädd för att straffas då du våldför dig på en motståndar­e.

Det vet nu Puljujärvi och Lundell.

Annat är det om du är en "vanlig" spelare.

Det vet snart Karvinen, Karjalaine­n och Sulak.

Det är som sagt skillnad på spelare och spelare i finländsk hockey.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA ?? ■ Anton Lundells crosscheck­ing togs aldrig upp för disciplinä­r behandling av ligan.
FOTO: JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA ■ Anton Lundells crosscheck­ing togs aldrig upp för disciplinä­r behandling av ligan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland