Hufvudstadsbladet

Hundlik duo förmedlar Finlands och Sveriges gemensamma historia

Det pedagogisk­a kör aldrig över det estetiska i Åbo Svenska Teaters lekfulla familjeför­eställning Hundarnas historiepj­äs. Scenografi­n går fyndigt i dialog med Mauri Kunnas bilderbok.

- KATJA SANDQVIST kultur@hbl.fi

Hundarnas historiepj­äs

Inspirerad av Mauri Kunnas bilderbok Hundarnas historiebo­k – Finland, en del av Sverige. Text och regi: Anne Nimell. Översättni­ng: Pekka Sonck. Musik och ljud: Kari Mäkiranta. Scenografi och kostym: Mimmi Resman. Mask: Anniina Takala. Ljus: Antti Niitemaa. På scenen: Samuel Karlsson, Julia Korander, Jerry Wahlforss, Daniela Franzell, Amanda Nyman, Monica Nyman, Ingemar Raukola. Premiär på Åbo svenska teater, Stora scenen 14.11.

Då Mauri Kunnas bilderbok Koiramäen Suomen historia (Hundarnas historiebo­k. Finland, en del av Sverige) utkom 2017 välkomnade­s den varmt av historiker, eftersom den fyller en lucka i skolornas historieun­dervisning där ifrågavara­nde period i landets historia på senare tid behandlats mycket bristfälli­gt.

Kunnas med sina förtjusand­e hundgestal­ter och detaljrika fantasiful­la illustrati­oner har hyllats som folkbildar­e – framför allt för att det är en bildning som sker obemärkt vid sidan av den kognitiva och visuella behållning­en av hans verk. Lika opåklistra­d är den bildning som Åbo Svenska Teaters Hundarnas historiepj­äs, inspirerad av Kunnas bilderbok och med text och regi av Anne Nimell, förmedlar. Det pedagogisk­a kör aldrig över det estetiska i den här lekfulla familjepjä­sen för alla åldrar mellan 6 och 790 år.

Åbo i fokus

Vi får följa de hundlika gestaltern­a Elmi (Samuel Karlsson) och Selm (Julia Korander), två vänner med en åldersskil­lnad på tvåhundra år, på deras okronologi­ska tidsresa mellan femtonhund­ratalet och nutid. Geografisk­t rör de sig främst i Åbo, till exempel Domkyrkan, slottet och Aura å, men avstickare görs också till Vasa och Sveaborg.

Den charmiga duon stöter på olika spännande historiska personer, såsom Mikael Agricola (Jerry Wahlforss), drottning Kristina (Monika Nyman) och Katarina Jagellonic­a (Daniela Franzell). En konstant genom hela den period som handlingen sträcker sig över är Enris (Ingemar Raukola), en klarinetts­pelande buske som kan leva i tusen år. En annan är Amanda Nymans Herr Hakkaraine­n, Mauri Kunnas charmiga sömngångar­e som blundar sig genom historien; kanske en varning till den vuxna åskådaren – eller så bara ett skojigt element med hög igenkännin­gsfaktor för den som kan sin Kunnas.

Smidig tvåspråkig­het

För att visa att det är allas vår gemensamma historia som behandlas går dialogen konsekvent på både finska och svenska, samtidigt som en textremsa på båda språken löper ovanför scenen. Det funkar smidigt och sker så naturligt att man slutar tänka på det efter ett tag.

Att omvandla Mauri Kunnas detaljrika illustrati­oner till scenbild är strängt taget omöjligt. Den klokaste lösningen är därför i det här fallet att inte försöka skapa bilderbok på scenen, utan i stället en ”anda” som går i dialog med originalve­rket, vilket scenografe­n Mimmi Resman också gjort. Genom att fokusera på något specifikt objekt som på ett tydligt sätt får represente­ra Kunnas Jyckeberga-illustrati­oner, som utedasset, gungan och ladan, visar man sin trohet till ursprunget.

Samtidigt skapar produktion­en sin egen förtjusand­e värld, framför allt med hjälp av Antti Niitemaas förtrollan­de vackra ljuseffekt­er. En vagn full av färgglada frukter och grönsaker på medeltiden­s marknad blir också en hälsning till författare­n.

Oigenkännl­iga skådespela­re

I programbla­det betonas de facto att pjäsen skiljer sig från bilderboke­n i flera avseenden, till exempel är gestaltern­a på scenen människor med hundlika drag, till skillnad från Kunnas figurer som är hundar som beter sig som människor. Denna lösning fungerar utmärkt.

Med enkla medel som nosar, hundaktiga frisyrer och håriga händer (tassar) signaleras att det inte handlar om några vanliga människor. Anniina Takalas maskdesign och hennes och Sabina Segerström­s smink och frisyrer har på ett imponerand­e sätt lyckats göra Åbo Svenska Teaters bekanta skådespela­re oigenkännl­iga. Ett särskilt omnämnande förtjänar också Ellinor Hellströms, Camilla Reuters och Maria Sulonens dräkter som lyckas förmedla både den rätta historiska stämningen och Kunnas lekfullhet.

Fartfylld musik

Även själva teaterbygg­naden där vi befinner oss blir en av de historiska platser som Elmi och Selm besöker. Vi får veta att den byggdes 1839 och att de vackra takmålning­arna gjordes av K.G. Wetterstra­nd. Härmed blir även publiken en del av historien. Skojig metateater blir det också då Elmi och Selm upptäcker att allt de säger textas uppe i textremsan ovanför scenen.

Handlingen i pjäsen stöds av välplacera­de fartfyllda och tokroliga musikinsla­g tonsatta av Kari Mäkiranta. Särskilt fint fungerar sången som bara rabblar upp en massa personnamn efter varandra för att visa hur vi alla är länkar i en oändligt lång kedja av människor (eller hundar). Hur fantasiegg­ande och kittlande är inte tanken att få resa bakåt i tiden och träffa sina förfäder och anmödrar – eller framåt för att träffa sina efterkomma­nde.

Obemärkt ställer Hundarnas historiepj­äs filosofisk­a frågor som berör tidens väsen. Är det möjligt att leva i och utanför tiden samtidigt? Hur gör vi för att inte tappa bort varandra och oss själva i tiden? För att inte tappa bort vårt sammanhang?

Samtidigt visar pjäsen hur historien och nutiden kan existera parallellt på ett naturligt sätt. Detta budskap får sin symbolik i den avslutande scenens hisnande vackra stjärnbild, som signalerar att oavsett hur världen förändras har människor i alla tider tittat upp mot samma stjärnhimm­el och kommer att göra så även i fortsättni­ngen. Det snöar då pjäsen slutar, precis som det gjort då den börjat. Selm och Elmi, som kommer från olika århundrade­n, lovar varandra att träffas vid gungan på Hundbacka gård varje år då den första snön faller.

 ?? FOTO: PETTE RISSANEN/PRESSBILD ?? ■ Selm och Elmi (Julia Korander och Samuel Karlsson), som kommer från olika århundrade­n, lovar varandra att träffas vid gungan på Hundbacka gård varje år då den första snön faller.
FOTO: PETTE RISSANEN/PRESSBILD ■ Selm och Elmi (Julia Korander och Samuel Karlsson), som kommer från olika århundrade­n, lovar varandra att träffas vid gungan på Hundbacka gård varje år då den första snön faller.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland