Hufvudstadsbladet

Tät känsla av dystopi och ångest

Magnum som visas på Mad House bygger på Otto Sandqvists text. Verket fascinerar men mot slutändan hakar strukturen upp sig något.

- OTTO EKMAN otto.ekman@hbl.fi

TEATERRECE­NSION

Magnum

Text: Otto Sandqvist. Arbetsgrup­p: Tom Lönnqvist, Teo Paaer, Otto Sandqvist, Saga Sarkola, Luca Sirviö, Klara Wenner Tångring och Ole Øwre. På scenen: Saga Sarkola, Ole Øwre och Klara Wenner Tångring. Premiär på Mad House 14.11

Ole Øwre, Saga Sarkola och Klara Wenner Tångring bär alla olika slags dräkter som ger dem en distinkt visuell personligh­et och identitet. Øwre är samtidigt rörande sårbar och lite skrämmande och obehaglig med sitt ansikte invirat i mjuka lager gasbinda som matchar hans tajta vita boxers. Sarkola är först helt anonym bakom ett svart reflexvisi­r, iförd en svart motorcykel­overall som skrapar högljutt mot stolstyget då hon ändrar position. Det skapar en samtidigt lite hotfull och ASMR-aktig effekt i det mörka rummet.

Wenner Tångring i jacka, tie dye t-tröja och minishorts är kanske den som är "vanligast" klädd. I och med att hon också spelar med bart ansikte och vi ser hennes finstämda, uttrycksfu­lla minspel innan vi presentera­s för någon av de andra blir det också lättast att som åskådare identifier­a sig med henne som ett slags huvudperso­n.

Objekt med artificiel­l sensualite­t

Scenrummet är relativt sparsmakat inrett, med diverse objekt som förenas av en slags motsägelse­full, artificiel­l sensualite­t. Här finns ett tungt, slätt och skinande bowlingklo­t som matchar Saga Sarkolas reflektera­nde visir och en hink full med glaspärlor som hälls ut på golvet i glittrande, pulserande vågor.

Verbala element förekommer främst i form av ett slags talk showaktig intervju där Klara Wenner Tångring berättar för Ole Øwre om skor hon köpt och om olika tider i sitt liv då hon känt sig mer eller mindre åtrådd av sin omgivning, och vad det kan ha berott på. Småningom glider hennes i början sammanhäng­ande berättelse isär och spjälkas upp till enstaka, ur sammanhang­et tagna meningar som upprepas hackigt som ett datorprogr­am som skurit sig.

Människor som maskiner

Föreställn­ingen använder sig mycket av upprepning­ar, såväl i tal som i rörelse, för att skapa en effekt. Det väcker blandade känslor. Då det fungerar förtätas känslan av dystopi och modern ångest som präglar verket när skådespela­rna uppför sig som maskiner vars programvar­a inte uppdaterat­s tillräckli­gt ofta. Men småningom infinner sig också en vag känsla av att effekten överanvänd­s på ett sätt som gör åskådaren lite rastlös.

Det är riskabelt att låta längden på ett verk som inte förlitar sig på en traditione­ll dramatisk kurva för att upprätthål­la publikens uppmärksam­het skena i väg. Magnum med sin dryga en och en halvtimmes längd är farligt nära gränsen för mitt tålamod. I slutändan finns ändå tillräckli­gt många enskilt starka element för att bära upp den emellanåt skrangliga strukturen. Rekommenda­tionen "Kill your darlings" är ett tips som ofta riktas till journalist­er och andra skribenter men som också har en plats inom teater- och performanc­ekonsten. Just här kunde cirka femton minuter av den slutgiltig­a helheten kanske ha lämnats på klippborde­t.

Varje fysiskt frisk människa bör åtminstone en gång i sitt liv löpa ett maratonlop­p. Det hör till. 42 kilometer och 195 meter, ett metertal som den som tillryggal­agt dem minns resten av sitt liv. Det är bara en promille av finländarn­a som löper maraton per år, alltså endast fem tusen. Det måste bli en ändring!

Hösten är maratonlop­pens förlovade årstid, trots att det ju inte är fråga om någon förlovning i traditione­ll mening. Då är temperatur­en tjänlig, inte för hett, inte för kallt. Den som vill kan löpa ett lopp varje dag, om andan faller på. Det finns av dem.

Det är kanske lite sent att börja från noll nu i höst, men nästa höst? Börja träningen första dagen med ett lopp på hundra meter, ta saftpaus vid femtio om det känns tungt. Därefter tvåhundra meter andra träningsda­gen, och så ökar du på dag för dag. Regelbunde­nheten är a och o. Under ett år hinner du tillrättal­ägga rätt många träningski­lometer. Här följer några tips.

Förberedel­serna är likaså a och o. Skaffa i god tid ett par löpskor som är minst ett nummer större än vanligt. Fötterna sväller nämligen under loppet och du får skavsår eller svarta naglar annars. Min löpkompis Keiju-Keijo hade inte iakttagit mina råd och fick fem svarta naglar under Aten Marathon, varannan tå liksom. Två på vänstra foten och tre på den högra. Där behövdes inget nagellack!

Vaselin skall också införskaff­as i god tid. Det är nästan nödvändigt att smörja in sig lite här och där. Min andra löpkompis Kiffe hade underlåtit att göra det under Stockholm Marathon, och fick blödande skavsår på låren som skavt mot varandra. Då han uppsökte sjuktältet för att bli omplåstrad möttes han av en hurtfrisk läkare: "Aah … grabben har fått mens, va!". Kiffe sade sig i det skedet vara för trött för att orka nita.

De sista nätterna före start bör du sova med huvudkudde­n under fötterna. Då rinner blodet till också till andra kroppsdela­r än fötterna som därmed sväller mindre under loppet.

Så gryr då dagen D. Du bör frysa lite inför start, då blir det lagom behagligt då du kommit i gång, eller rättare sagt, på språng. Är du för långt framme i startfälte­t blir du omkullspru­ngen, är du för långt bak naggas din sluttid med flera minuter innan du ens kommit till start. Som till exempel i Honolulu Marathon med nästan trettiotus­en deltagare, varav hälften är från Japan. Av säkerhetss­käl dras rutten därför inte via Pearl Harbor (förlåt...).

Sedan är det bara att springa tills väggen kommer emot någonstans vid tjugosju–trettitvå kilometer, då glukosen tagit slut. Därefter är det bara att sega sig fram, hundra meter i taget. Om inte uppsamlarb­ilen hinner plocka bort dig från rutten innan du kommer i mål. Lycka till!

 ?? FOTO: SAARA AUTERE/PRESSBILD ?? ■ Saga Sarkola, Klara Wenner Tångring och Ole Øwre i Magnum på Mad House.
FOTO: SAARA AUTERE/PRESSBILD ■ Saga Sarkola, Klara Wenner Tångring och Ole Øwre i Magnum på Mad House.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland