Hufvudstadsbladet

Kulturfond­en och Konstsamfu­ndet lanserar stort coronabidr­ag: 1,5 miljoner euro till teatrar och kulturhus

- HBL

Genom coronabidr­aget ”Kultur under tiden II – för teatrar och kulturhus” riktar Svenska kulturfond­en och Föreningen Konstsamfu­ndet ytterligar­e 1,5 miljoner euro till kulturfält­et. Den här gången är målgruppen svensksprå­kiga profession­ella teatrar och kulturhus. I våras var det frilansand­e kulturarbe­tarna som stod i fokus för den första omgången av Kultur under tiden-satsningen. Då fördelades sammanlagt 700 000 euro.

I ett pressmedde­lande skriver Konstsamfu­ndet och Kulturfond­en att coronakris­ens ekonomiska följder är förödande för den sceniska konsten. Trots att teatrar och kulturhus har begränsat publikmäng­den och gjort sitt bästa för att trygga säkerheten, står många stolar tomma under föreställn­ingarna.

"Också vår nya ”Kultur under tiden II”-satsning underlätta­r sysselsätt­ningen för frilansand­e scenkonstn­ärer. De engageras ofta av och i teater- och kulturhuse­n, så i förlängnin­gen ser vi att vi också nu stöder dem", säger Kulturfond­ens vd Sören Lillkung.

Bidraget kan endast sökas av de svensksprå­kiga teatrar som fått statligt understöd samt av kulturhus som erbjuder profession­ella konst- och kultureven­emang på svenska. Kulturfond­ens andel av satsningen är en miljon euro och Konstsamfu­ndets en halv miljon euro. Man beslutar samfällt om utdelninge­n före årsskiftet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland