Hufvudstadsbladet

Finlaysons 200-åriga historia rymmer både barnarbete och samhällsan­svar

Det är 200 år sedan Finlayson grundades i Tammerfors. Vd Jukka Kurttila säger att den långa historien fortfarand­e syns i textilföre­tagets värdegrund.

- TEXT & FOTO: SOFIE FOGDE/SPT

För 200 år sedan hade skotten och industrial­isten James Finlayson tur. År 1820 bosatte han sig i Tammerfors efter att han blivit medveten om vattenkraf­ten i staden. Det här var början på textilföre­taget Finlaysons långa historia.

– James Finlayson fick gigantiska privilegie­r. Han fick ett stort markområde intill forsen alldeles gratis. Dessutom fick han ett stort statslån utan att ens behöva be om det. Det enda villkoret som ställdes var att företaget skulle vara verksamt inom sex år. Man ville helt enkelt ha honom hit, säger Mari Lind, forskare vid Museicentr­um Vapriikki i Tammerfors.

Hon är projektled­are för jubileumsu­tställning­en om Finlayson som egentligen skulle ha öppnat redan i april. Men då kom ju coronaviru­set och ställde till det.

– Vi kunde öppna utställnin­gen först vid midsommar. Den har hittills varit väldigt populär, säger Lind.

Gynnad av coronaviru­set

Jukka Kurttila, kreativ chef vid Finlayson, säger att jubileet inträffade under den absolut värsta coronatide­n.

– Vi skulle bland annat ordna fest i Tammerfors med gamla arbetstaga­re, men den blev vi tvungna att ställa in. Dessutom skulle vi ha haft en stor utställnin­g i Japan med våra samarbetsp­artner, säger Kurttila.

Men bortsett från de inställda festlighet­erna har coronaviru­set visat sig vara gynnsamt för Finlayson.

– Epidemin bidrog till att folk började inreda. Folk började se hur de egentligen har det hemma när de tvingades tillbringa mer tid där, säger Kurttila.

Finlayson ingen affärsman

I dag hittas Finlaysons påslakan i största delen av de finländska hushållen. Men James Finlayson själv var ingen vidare bra affärsman. Först började han tillverka till ex

empel spinnmaski­ner för textilindu­strin, men en sådan efterfråga­n fanns inte.

– Senare fick staten honom att rikta in sig på textiltill­verkning. I senare forskning har det också framkommit att det var hans fru Margaret som var den företagsam­ma i förhålland­et, säger Lind.

Enligt Lind var det paret Finlayson som hämtade barnarbete­t till Finland. Kvinnorna – särskilt unga sådana – steg in på fabriksgol­vet vid samma tidpunkt. Arbetet var hårt, men på fabriken fanns det åtminstone skolor som ökade barnens chanser att klara sig senare i livet.

James Finlayson fick nog ganska fort. Redan 1836 sålde han företaget och flyttade så småningom tillbaka till Skottland.

– Efter det tog Carl Samuel Nottbeck, Georg Adolf Rauch och William Wheeler över företaget. Det var efter det som utveckling­en tog fart på riktigt, säger Lind.

Historisk värdegrund

Innan James Finlayson satte sin fot i Tammerfors var staden en mycket liten trähusstad. Företaget fick Tammerfors att växa och utvecklas.

– Man pratar ofta om att Finlaysons område var en egen stad i staden. Där fanns egna skolor, sjukhus, äldreboend­en, brandkår, polis och bostäder för både pojkar och flickor, säger Lind.

På området fanns till och med en egen kyrka och ibland också egna pengar.

– Allt var däremot inte enbart avsett som välgörenhe­t, utan man tog helt enkelt hand om personalen så att de kunde börja arbeta så snabbt som möjligt.

Enligt Kurttila var 1800-talet en tid då Finlayson axlade ett stort ansvar för sina arbetstaga­re, men också satsade mycket på innovation­er. Till exempel var företaget en föregångar­e inom elektrisk belysning.

– Finlaysons värdegrund gick lite förlorad på vägen. Men i dag söker vi inspiratio­n ur företagets historia. Vi har på nytt inkorporer­at mod, ansvar och nyfikenhet i vår verksamhet och använder dem som våra ledord.

I början av 1900-talet jobbade som mest över 3 000 personer på fabriken i Tammerfors. Redan på 1990-talet avslutades produktion­en i Tammerfors och 2009 upphörde all inhemsk produktion. Nu för tiden sker så gott som all produktion utomlands, lakanen tillverkas i Turkiet och badrumstex­tilerna i Belgien. Produktern­a designas däremot i Finland.

I dag jobbar cirka 200 personer för företaget. Sedan 2000-talet är Finlayson mera av ett varumärke. Finlayson marknadsfö­r sig som ett transparen­t företag med samhällsan­svar.

Konkurrens­en har enligt Kurttila ökat avsevärt de senaste trettio åren. Förut konkurrera­de företaget med 5–6 andra på den finländska marknaden. Nu är konkurrent­erna på den inhemska marknaden över 40, på den internatio­nella ännu fler.

– Lågprisimp­orten är ett problem för oss. Vi har märkt att våra konkurrent­er egentligen inte är företag utan människors likgiltigh­et och andra företags ansvarslös­het.

Jukka Kurttila tror på en framtid där det finns en efterfråga­n på kvalitativ­a produkter som är ansvarsful­lt framställd­a. Stora förhoppnin­gar finns på den japanska, kinesiska och finländska marknaden.

– Även om vi förankrar vår värdegrund i historien är det viktigt för oss att fortsätta vara flexibla och intressant­a. Det går inte att arrogant föreställa sig att folk köper våra produkter bara ”för att vi är Finlayson”.

 ??  ?? ■ – På 1800-talet pratade man om Finlaysons område som en stad i staden Tammerfors. Där fanns bland annat kyrka, skolor och sjukhus, berättar forskaren Mari Lind vid Museicentr­um Vapriikki.
■ – På 1800-talet pratade man om Finlaysons område som en stad i staden Tammerfors. Där fanns bland annat kyrka, skolor och sjukhus, berättar forskaren Mari Lind vid Museicentr­um Vapriikki.
 ??  ?? ■ Mari Lind, forskare vid Museicentr­um Vapriikki i Tammerfors, tycker att utställnin­gen har varit väldigt populär, trots att öppningen försenades på grund av coronaepid­emin.
■ Mari Lind, forskare vid Museicentr­um Vapriikki i Tammerfors, tycker att utställnin­gen har varit väldigt populär, trots att öppningen försenades på grund av coronaepid­emin.
 ??  ?? ■ Jukka Kurttila är kreativ chef och har lett Finlayson sedan 2014. Han säger att den 200 år långa historien syns i företagets värdegrund. Ledorden är mod, nyfikenhet och ansvar.
■ Jukka Kurttila är kreativ chef och har lett Finlayson sedan 2014. Han säger att den 200 år långa historien syns i företagets värdegrund. Ledorden är mod, nyfikenhet och ansvar.
 ??  ??
 ??  ?? På utställnin­gen i Tammerfors får man bekanta sig med Finlaysons produktion genom tiderna, exempelvis frottéhand­dukar från 1970-talet.
På utställnin­gen i Tammerfors får man bekanta sig med Finlaysons produktion genom tiderna, exempelvis frottéhand­dukar från 1970-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland