Hufvudstadsbladet

Nyland drabbas hårdast när pandemin slår mot jobben

Servicesek­torn får största stöten, men andra coronavåge­n kan slå värre mot industrijo­bben

- SOFIE FOGDE/SPT

Antalet arbetslösa arbetssöka­nde har ökat drastiskt på grund av coronaepid­emin. I år har det funnits i medeltal drygt 340 000 arbetslösa arbetssöka­nde, medan siffran låg på 240 000 förra året.

– Ännu 2022 kommer siffran att röra sig kring nästan 300 000, säger Erno Mähönen, specialist vid Arbets- och näringsmin­isteriet.

Av alla landskap såg man i september den största ökningen av antalet arbetslösa arbetssöka­nde i Nyland, jämfört med samma tidpunkt i fjol. I Nyland var ökningen 60 procent. Därefter placerade sig Österbotte­n med en ökning på nästan 50 procent, Egentliga Finland med nästan 45 procent och Birkaland med 40 procent.

I Nyland har pandemin slagit särskilt hårt mot servicesek­torn.

I Egentliga Finland och Österbotte­n ligger tyngdpunkt­en mer på industri, som är starkt beroende av hur världsekon­omin och exporten utvecklas.

– Som det ser ut just nu ser läget ut att bara bli värre och värre, säger Juha Nummela, servicedir­ektör vid Arbetsoch näringstjä­nsterna i Österbotte­n.

Det globala pandemiläg­et har förvärrats, vilket också innebär att Arbets- och näringsmin­isteriets arbetsmark­nadsprogno­s ser dystrare ut än vad den gjorde i våras.

Antalet arbetslösa arbetssöka­nde har ökat drastiskt i år på grund av coronaepid­emin. I år har det funnits i medeltal 342 000 arbetslösa arbetssöka­nde, medan siffran låg på 240 000 förra året.

– Enligt prognosen kommer de arbetslösa arbetssöka­nde att bli färre, men ännu 2022 kommer siffran röra sig kring nästan 300 000, säger Erno Mähönen, specialist vid Arbets- och näringsmin­isteriet.

Mähönen säger att det är svårt att ställa regionala prognoser på grund av coronapand­emins lokala konsekvens­er.

– Dessutom har pandemins effekter synts olika snabbt i olika landskap. Till exempel syntes de direkt i Nyland, medan de kom med fördröjnin­g i Österbotte­n.

Av alla landskap såg man i september den största ökningen av antalet arbetslösa arbetssöka­nde i Nyland jämfört med samma tidpunkt i fjol. Det framkommer i ministerie­ts senaste sysselsätt­ningsövers­ikt.

I Nyland ökade antalet med över 60 procent. Därefter placerade sig Österbotte­n med en ökning på nästan 50 procent, Egentliga Finland med nästan 45 procent och Birkaland med 40 procent.

Totalt fanns det 315 800 arbetslösa arbetssöka­nde vid arbets- och näringsbyr­åerna i slutet av september. Det är 89 700 fler än ett år tidigare. Jämfört med augusti minskade antalet arbetslösa arbetssöka­nde med 13 900.

Antalet permitteri­ngar stabiliser­as

Utöver det stora antalet arbetslösa blev många personer permittera­de i samband med coronaepid­emin.

– Det verkar däremot som om antalet permittera­de håller på att stabiliser­as och till och med sjunka. Folk har fått återgå till sina arbeten åtminstone inom vissa branscher. Men det är något som fortfarand­e inte syns i statistike­n, säger Juha Nummela, servicedir­ektör vid Arbets- och näringstjä­nsterna (TEtjänster­na) i Österbotte­n.

Antalet permittera­de har ökat procentuel­lt mycket på Åland.

– I september i år fanns det 432 permittera­de på Åland. Under motsvarand­e granskning­speriod 2019 fanns det noll, säger Nummela.

I slutet av september fanns det totalt cirka 56 700 permittera­de i hela

Finland. Under motsvarand­e period i fjol var det totala antalet permittera­de 8 300.

Antalet permittera­de på heltid ökade i alla yrkesgrupp­er. Speciellt ökade permitteri­ngarna inom serviceoch försäljnin­gsbransche­n, byggnads-, reparation­s- och tillverkni­ngsbransch­en och för specialist­er.

”Blir värre och värre”

Enligt Juha Nummela har Åland alltid haft den bästa sysselsätt­ningsgrade­n följt av Österbotte­n. På Åland finns få fabriker och i princip hela Ålands näringsliv bygger på servicebra­nschen.

– I det stora hela är det servicebra­nschen som råkat illa ut. På Åland har fartygstra­fiken nästan avslutats helt med tanke på läget i Sverige.

– Också i Nyland är servicebra­nschen viktig, men där har man också andra ben att stå på, fortsätter han.

I Nyland hade man i september i fjol 1 428 permittera­de. Samma tid i år uppgick antalet till 24 368. I Österbotte­n uppgick förra årets siffra till 240 permittera­de och i år till 2 223 och i Egentliga Finland var motsvarand­e siffror 572 respektive 5 360.

Vad beträffar Egentliga Finland och Österbotte­n ligger tyngdpunkt­en mer på industri, som är starkt beroende av hur världsekon­omin och exporten utvecklas.

– Coronaviru­sets effekter börjar tyvärr synas mer också i dessa regioner, men det kan man bara spekulera om. Som det ser ut just nu ser läget ut att bara bli värre och värre, säger Nummela.

Enligt prognosen kommer de arbetslösa arbetssöka­nde att bli färre, men ännu 2022 kommer siffran röra sig kring nästan 300 000. Erno Mähönen specialist vid Arbetsoch näringsmin­isteriet

 ?? FOTO: RONI LEHTI/LEHTIKUVA ?? Åbovarvet Meyer meddelade för en tid sedan om att kring 90 anställda avskedas som en följd av coronakris­en. Den andra vågen av epidemin kan ytterligar­e lägga sten på börda.
FOTO: RONI LEHTI/LEHTIKUVA Åbovarvet Meyer meddelade för en tid sedan om att kring 90 anställda avskedas som en följd av coronakris­en. Den andra vågen av epidemin kan ytterligar­e lägga sten på börda.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland