Hufvudstadsbladet

Danska höns smittade med fågelinflu­ensa

Det man varit rädd för en tid har nu hänt – fågelinflu­ensa har upptäckts på en hönsgård i Danmark. Det betyder att all export av danska ägg och fjäderfä utanför EU stoppas i minst tre månader. Handeln inom EU fortsätter som vanligt.

- LENA SKOGBERG lena.skogberg@hbl.fi

Stora mängder flyttfågla­r har den senaste tiden dött i fågelinflu­ensa i Danmark. Nu har influensan också upptäckts på en hönsgård i landet. All export av danska ägg och fjäderfä utanför EU stoppas.

Stora mängder flyttfågla­r har den senaste tiden dött i fågelinflu­ensa H5N8 i Danmark. Dansk tv har visat hårt åtgångna fågelkropp­ar på land och i strandkant­en på en sträcka från tyska gränsen till Aalborg på norra Jylland.

Lars Erik Larsen, professor vid Institutet för veterinär- och husdjursve­tenskap vid Köpenhamns universite­t, säger till Danmarks radio att fågelinflu­ensan är en grym sjukdom för fåglar med en dödlighet på uppemot 100 procent.

”Det får en sjukdom som covid-19 att likna ingenting. När döda fåglar öppnas är det bara en blodig massa.”

De senaste åren har lokala utbrott av fågelinflu­ensa utbrutit på flera håll i Europa, till exempel i Tyskland och Nederlände­rna.

”Som sådant är utbrottet därför ingen överraskni­ng, snarare är det en överraskni­ng att vi sluppit undan så länge”, säger Larsen.

Det som gör situatione­n kritisk är när fågelinflu­ensan sprids från vilda fåglar till tambesättn­ingar. Det har nu alltså hänt, och danska livsmedels­styrelsen skriver i ett pressmedde­lande att samtliga 25 000 höns måste avlivas på den gård där viruset upptäckts nära staden Randers på Jylland.

Runt gården införs isolerings­zoner på 3 km och 10 km med särskilda restriktio­ner. På så sätt försöker man ringa in smittan och ta kål på den.

– Vi avlivar smittade besättning­ar för att förebygga smittsprid­ning och uppmanar alla uppfödare i hela landet att vidta alla nödvändiga åtgärder. Det är mycket viktigt att skydda höns från vilda fåglar, säger veterinärc­hef John Larsen på livsmedels­styrelsen.

När fågelinflu­ensa upptäcks på en hönsgård informeras alla EUländer omedelbart. Som en följd av internatio­nella avtal stoppas all export av ägg, fjäderfä och fjäderfäpr­odukter med en gång under minst tre månader. Handeln inom EU kan fortsätta.

Även om den hönsgård som nu drabbas betraktas som liten med sina 25 000 höns befaras utbrottet ändå få stora konsekvens­er för branschen. Anders Miki Bojesen, expert på sjukdomar hos fjäderfä och professor vid Köpenhamns universite­t, förutspår en dominoeffe­kt.

– Vi exporterar levande djur, kött och andra produkter. Det är ett jättesyste­m med leverenske­djor som är planerade för flera år framåt. Fågelinflu­ensan slår hårt inte bara mot djuren utan också mot näringen – för det här kommer att kosta skjortan.

Senast en tambesättn­ing i Danmark smittades med fågelinflu­ensa var 2016 då många länder i Europa drabbades. Enligt danska uppgifter kostade utbrottet den gången branschen omkring 100 miljoner kronor (13,4 miljoner euro).

 ?? MOSTPHOTOS
FOTO: ?? Senast ett stort utbrott av fågelinflu­ensa drabbade de nordiska länderna var 2016. Nu har viruset upptäckts inte bara i vilda fåglar utan också på en hönsgård på Jylland. Även Sverige har höjt skyddsnivå­n för tambesättn­ingar.
MOSTPHOTOS FOTO: Senast ett stort utbrott av fågelinflu­ensa drabbade de nordiska länderna var 2016. Nu har viruset upptäckts inte bara i vilda fåglar utan också på en hönsgård på Jylland. Även Sverige har höjt skyddsnivå­n för tambesättn­ingar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland