Hufvudstadsbladet

Den manliga läraren vände sig om och beklagade sig över att följande historia skulle vara ekivok. Situatione­n var absurd och sade allt om vår ställning i den manliga lärarens ögon. Han ville säkert göra rätt och ta hänsyn till oss ”känsliga” kvinnor, men

Vad tänker de kvinnliga dirigenter­na om sin situation i dag? Vi frågade om karriärmöj­ligheter, förebilder, lärare och mottagande. Så svarade fyra dirigenter.

- WILHELM KVIST wilhelm.kvist@hbl.fi

Ruut Kiiski i ett av svaren i HBL:s enkät med kvinnliga dirigenter

● Aliisa Neige Barrière, dirigentst­uderande vid Sibelius-Akademin sedan 2019:

Min lycka har varit att jag har vuxit upp i en familj där min mamma (tonsättare­n Kaija Saariaho, red. anm.) fått kämpa med samma frågor. Hon har alltid varit sig själv och därigenom visat vad jag kan bli om jag tror på mig. Jag har inte direkt sökt förebilder, eftersom jag haft den bästa möjliga hemma. Jag har beundrat olika människor med olika styrkor.

Jag har bemötts synnerlige­n väl av mina lärare, inte minst vår professor Sakari Oramo. Bara en gång anmärkte en gästande lärare att han var väldigt nöjd, för att han aldrig tidigare hade undervisat kvinnor. Hans uttalande var välment, men gav ändå en intrycket av att han hade bockat av en punkt på sin checklista.

Under våren fick vi distansund­ervisning av Simone Young, som gjorde ett stort intryck. Hennes enorma kunskap och empati i förhålland­e till andra unga är beundransv­ärd. Hon delar med sig generöst av sin kunskap och erfarenhet, vilket inte alltid är fallet. Vissa verkar snarare hålla sina knep för sig själva.

Siffrorna över andelen kvinnliga dirigenter är självfalle­t deprimeran­de, men de skrämmer mig inte. De ökar snarare min beslutsamh­et och känsla av att världen behöver förändras, och att jag kan vara en del av processen.

Jag tänker ofta att det inte kan främja situatione­n att kvinnor stuvas in på viktiga poster för att de är kvinnor. Men när det redan finns så många inkompeten­ta män, kan man fråga sig om inte en del av jobben kunde göras av kvinnor, fastän de skulle vara lika inkompeten­ta?

Det finns ofta flera potentiell­a kandidater, frågan är hur de skiljs åt. Det finns många skickliga kvinnliga dirigenter, men bara en del får samma uppmärksam­het och chanser som männen.

Den här kampen borde föras av alla och inte bara av kvinnor. När jag talar om saken med mina manliga kolleger, säger de ofta att de gärna skulle hjälpa men inte vet hur. Ord och gester betyder mycket. Om de tror på jämställdh­et, borde de tala om saken.

● Emilia Hoving, dirigentst­uderande vid Sibelius-Akademin sedan 2016:

Personlige­n har jag inte känt att mitt kön skulle ha betydelse för hur jag blir mottagen, uppmuntrad eller undervisad. Jag har känt att jag behandlas likvärdigt med alla andra på klassen. Jag har inte heller känt att jag skulle ha blivit tillfrågad att dirigera en viss repertoar på grund av bakgrund eller kön.

De lärare som har undervisat i klassen har även fungerat som förebilder. De har talat om andra realiteter än musiken som hör till vårt yrke, och hur det kändes för dem när de var unga dirigenter på sin tid. I detta sammanhang har det för mig känts viktigt att vi haft lärare av båda könen.

● Johanna Almark, diplom från Sibelius-Akademin i kördiriger­ing 1990 och orkesterdi­rigering 1998:

Bland studentern­a på dirigentkl­assen upplevde jag blott och bart öppenhet och acceptans, även som höggravid eller ammande med den nyfödda under pultstolen.

Personlige­n kan jag konstatera att alla former av misstro mot eller dubier beträffand­e min kompetens utgjort en utmaning som jag sett mig tvungen att anta – och övervinna.

Utveckling­en har såtillvida varit sund att vissa fenomen inte vore tänkbara i dag. Som exempel kan nämnas tv-galan som ordnades till hockeylejo­nens ära vid erövrat VM-guld: då ville man ”hylla” lejonen med en all female-orkester och dito dirigent.

Jag har aldrig haft direkta förebilder, men nog som fysiskt medveten (genom pantomim- och dansstudie­r) kunnat känna mig inspirerad av en annan dirigents kroppssprå­k. Inspireran­de har också varit fenomen som El Sistema eller Leonard Bernsteins musikpedag­ogik, då den pedagogisk­a och förenande aspekten är starkt närvarande i mitt eget musikerska­p.

Den största ojämställd­heten i samhället överlag uppstår när man är alltför snäv i sin definierin­g av person, det må sen gälla att tilldela personen köns- eller annan tillhörigh­et.

Jag tycker mig se att man är på god väg när det gäller att till exempel bereda väg för kvinnliga tonsättare. Ett faktum är att stamrepert­oaren i orkestrarn­a inte omdanas i en handvändni­ng, och knappast vill man se en diskrimine­ring åt andra hållet, att man inte kan spela Beethoven för att ... Genom att nu på bred front erbjuda publiken musik av andra tonsättare än de mest etablerade, manliga, så tror jag vi snart har nya generation­er lyssnare som inte förstår annat än att vänta sig diversitet i utbudet.

I den osäkerhete­ns tid som vi nu lever i blir konstnären­s roll igen tydligare, hens funktion alltmer betydelsef­ull som uttolkare, bringare av tröst och tillförsik­t, skapare av ikoner, fönster till evigheten. Den jordnära visdom som kvinnan rent kroppslige­n besitter undrar jag om vi i vårt västerländ­ska synsätt nånsin lär oss uppskatta ...

För att ta ner det hela till ett alldeles krasst vardagligt plan så handlar det ju egentligen om tidsanvänd­ning. Om jag ska föda och fostra barn och skriva eller dirigera symfonier så behöver jag ett nätverk av välvilja.

● Ruut Kiiski, utexaminer­ad magister i kyrkomusik och kördiriger­ing från Sibelius-Akademin, magister i orkesterdi­rigering från Kungliga musikhögsk­olan 2015:

Just nu är min ställning på arbetsmark­naden kanske till och med bättre än vissa mäns, när kvinnor i högre grad ges chanser. Institutio­nerna månar om jämställdh­eten på ett helt annat sätt, en del omsätter också ord i handlingar. Sedan är det möjligt att de ändå väljer en man för viktiga befattning­ar. Klart är att en kvinnlig dirigent, efter att ha fått sin första chans, måste övertyga för att bli kallad på nytt, kanske till och med i högre grad än sin manliga kollega.

I Sverige upplevde jag aldrig någon form av diskrimine­ring eller särbehandl­ing under studietide­n. Jag fick på riktigt bara vara dirigent – utan könsattrib­ut – och var aldrig underlägse­n. Lustiga sammanträf­fanden inträffade ändå: under en orkesterpe­riod frågade jag om någon stark karl kunde lossa på skruven till notstället. Min lärare anmärkte, att jag borde ha bett om hjälp av en stark person.

Ett fall från Finland har fastnat i minnet och säger en del om klimatet här. Jag var på en dirigentku­rs med ett par kvinnor och en handfull män och kände mig likvärdig. Den manliga läraren vände sig om och beklagade

sig över att följande historia skulle vara ekivok. Situatione­n var absurd och sade allt om vår ställning i den manliga lärarens ögon. Han ville säkert göra rätt och ta hänsyn till oss ”känsliga” kvinnor, men markerade tydligt hurdan dirigenter­nas värld i Finland är. Män emellan skrattar man åt snuskiga historier. Om kvinnorna vill ge sig in i leken, får de helt enkelt tåla den.

Fallet säger inte så mycket om lärarens elakhet, som om den äldre generation­ens världsbild och hur konstigt det känns när yrkeskåren plötsligt diversifie­rats vad gäller kön, roller och auktoritet­er.

Jag har märkt att jag ibland har haft problem att läsa ut dirigentbi­ografier. I fjol försökte jag reflektera över varför. I böckerna skildras en värld som för mig är helt främmande. Jag är inget underbarn, jag är inte man, jag har inte läst partitur som femåring, är ingen gudomlig mystisk gestalt och har inte tillbringa­t studietide­n i bastun med mina lärare och studiekamr­ater, som en typisk finländsk dirigent. Jag vill inte ringakta underbarne­n, men har svårt att identifier­a mig med dem.

Jag hoppas att jag snart skulle få läsa en bok om en dirigent som utför sitt arbete med stor yrkesskick­lighet och som stiger upp på podiet direkt från småbarnsva­rdagen med blöjbyten och tvätt. Sådana dirigenter måste världen vara full av, även om myten om den gudomliga gestalten är seglivad.

För tillfället är en av mina största förebilder Sanna Marin. Med sitt exempel stärker hon min uppfattnin­g om oss kvinnor som trovärdiga, goda och okonstlade ledare. Bland mina lärare har jag alltid mest respektera­t dem, som varit sakliga och rättvisa och hängett sig åt undervisni­ngen.

Kvoter är ett instrument för att främja jämställdh­et, men bara under en övergångsp­eriod. Det kan i början kännas orättvist om en representa­nt för en minoritet får en studieplat­s eller ett jobbtillfä­lle även om en representa­nt för majoritete­n skulle vara mera meriterad. Det gäller ändå att betrakta saker ur ett långsiktig­t perspektiv. En kvinnlig dirigent kan fungera som förebild för en flicka som bestämmer sig för att bli dirigent som 10-åring i stället för som 25-åring, som jag. Med åren jämnas balansen ut, nivån stiger och flickor och pojkar kan från tidig ålder få lika bra och uppmuntran­de undervisni­ng. Till slut behövs inga kvoter.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Ruut Kiiski är magister i kyrkomusik och kördiriger­ing från Sibelius-Akademin och magister i orkesterdi­rigering från Kungliga musikhögsk­olan.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Ruut Kiiski är magister i kyrkomusik och kördiriger­ing från Sibelius-Akademin och magister i orkesterdi­rigering från Kungliga musikhögsk­olan.
 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST/CATA PORTIN/LAURA OJA-PRESSBILD/HBL-COLLAGE ?? ■
Förväntnin­garna som ställs på dagens kvinnliga dirigenter är mångfasett­erade. Från vänster Johanna Almark, Aliisa Neige Barrière, Emilia Hoving och Ruut Kiiski.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST/CATA PORTIN/LAURA OJA-PRESSBILD/HBL-COLLAGE ■ Förväntnin­garna som ställs på dagens kvinnliga dirigenter är mångfasett­erade. Från vänster Johanna Almark, Aliisa Neige Barrière, Emilia Hoving och Ruut Kiiski.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland