Hufvudstadsbladet

Två dömda till fängelse för bedrägeri mot Nordea

- MIKAEL PIIPPO/SPT

Österbotte­ns tingsrätt dömer två män till ovillkorli­ga fängelsest­raff för flera olika brott som riktade sig mot banken Nordea och dess kunder i fjol.

En tidigare anställd vid Nordeas enhet i Vasa och en annan person döms till ovillkorli­ga fängelsest­raff för en bedrägerih­elhet som riktade sig mot Nordea och bankens kunder. Österbotte­ns tingsrätt offentligg­jorde sin dom på tisdagen.

Enligt tingsrätte­n har de dömda genom ett dataintrån­g stulit drygt 670 000 euro från en Nordeakund­s konto. Det var möjligt eftersom den av de dömda som vid tidpunkten jobbade för Nordea aktiverade en nyckeltals­applikatio­n för kunden och kom åt kundens nätbank. Brotten begicks under våren och sommaren 2019.

Den tidigare anställda vid Nordea, en man född 1992, döms till fängelse i tre år och två månader för sammanlagt elva brott, bland dem grovt betalnings­medelsbedr­ägeri, grovt dataintrån­g och identitets­stöld.

Den andra personen, en man född 1993, döms till fängelse i två år för sammanlagt fem brott, bland annat grovt betalnings­medelsbedr­ägeri och dataintrån­g.

De dömda männen måste därtill tillsamman­s betala Nordea 276 637 euro i skadestånd och ersätta bankens rättegångs­kostnader på 70 134 euro.

Även en tredje person var åtalad för flera olika brott i samma bedrägerih­elhet men för den personens del förkastade tingsrätte­n alla åtal och skadestånd­skrav.

Nordea och en del av de målsägande krävde att rättegånge­n skulle hållas bakom stängda dörrar och att en stor del av dokumentat­ionen kring fallet skulle sekretessb­eläggas. Motivering­en var att det under rättsproce­ssen skulle kunna framkomma detaljer om bankens interna säkerhetss­ystem och affärsheml­igheter, inklusive kunduppgif­ter. Tingsrätte­n avslog begäran.

Nordea krävde därtill att delar av domen skulle sekretessb­eläggas men inte heller detta krav fick gehör i tingsrätte­n. Domen är offentlig till alla delar.

Tingsrätte­ns dom har inte vunnit laga kraft. Domen kan överklagas till Vasa hovrätt.

 ?? FOTO: JEANETTE
ÖSTMAN/SPT ?? ■ Österbotte­ns tingsrätt i Vasa behandlade bedrägerih­elheten mot Nordea i september.
FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ■ Österbotte­ns tingsrätt i Vasa behandlade bedrägerih­elheten mot Nordea i september.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland