Hufvudstadsbladet

Åklagaren yrkar på sex månaders fängelse för dödshot mot Ohisalo

Den åtalade sade sig gå i en bombskola och att han ska skicka ett paket till Inrikesmin­isteriet.

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

Riksåklaga­ren yrkar på sex månaders villkorlig­t fängelse för den 30-årige man som laddade upp hotfulla bilder på inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna) på det sociala nätverket Instagram i oktober.

Den åtalade mannen hotade bland annat bomba Inrikesmin­isteriet och polisstati­onen i Böle. Helsingfor­s tingsrätt inledde behandling­en av rättsfalle­t på tisdagen.

– Vi har väckt åtal mot mannen för olaga hot, ärekränkni­ng och olaglig användning av polisens emblem, säger riksåklaga­re Mika Appelsin.

Enligt åklagarens stämningsa­nsökan har den åtalade mannen bland annat publicerat en bild på inrikesmin­ister Maria Ohisalo så att hennes ansikte är inramat av kikarsikte­t på ett skjutvapen. Inlägget publicerad­es under pseudonyme­n ”Bassetiini” på Instagram.

I bildtexten hade mannen skrivit: ”Ohisalo är en ynkrygg och det är i sista hand hon som svarar för polisens brottsligh­et. Jag måste säkert börja jaga den där kärringen.”

Hotade spränga Böle polisstati­on

Den åtalade har därtill sagt sig gå i en skola där han lär sig tillverka bomber. ”Då jag blir utexaminer­ad kan jag förverklig­a vad som helst. Jag skickar även ett paket till Inrikesmin­isteriet”, skrev han.

Den åtalade drivs av ett djupt hat mot polisen. Han är övertygad om att myndighete­rna inte lyfter ett finger för att utreda polisvåld eller andra oegentligh­eter inom poliskåren.

”Polisen har i flera år underlåtit att undersöka sin egen brottsligh­et. Måste jag gasa dem eller köra en bomblångtr­adare invid väggen till Böle polisstati­on och spränga sönder halva byggnaden innan de fattar galoppen”, skrev mannen i kommentars­fältet på Maria Ohisalos Instagram-konto.

Ohisalo har för närvarande 31 400 följare på Instagram, vilket innebär att kommentare­rna har fått stor synlighet.

– Den åtalade har visat beslutsamh­et i sina hotelser. Han har även fortsatt med sina hot genom att skriva ”Döda Ohisalo” på väggen i häktet under pågående polisutred­ning, säger Ohisalos advokat Markku Fredman.

Viktigt rättsfall drar upp gränser

Enligt riksåklaga­ren går våldsförhä­rligandet som en röd tråd genom alla de uppdaterin­gar som har granskats. Åklagaren anser att Ohisalo har haft skäl att vara orolig för sin säkerhet efter att hon har sett de hotfulla uppdaterin­garna på Instagram.

– Det här var första gången som min säkerhet hotades så här konkret. Jag tvingades överväga om jag kunde gå ut och jogga ensam eller inte. Jag kunde inte veta om någon skulle omsätta de här hotelserna i praktiken eller inte, säger inrikesmin­ister Maria Ohisalo som deltog i rättegånge­n via en videoförbi­ndelse.

Enligt advokat Markku Fredman har rättegånge­n stor tyngd eftersom den avgör spelregler­na för framtida verbala angrepp i sociala medier.

– Hotelserna har riktats mot den offentliga makten och inrikesmin­istern. Frågan har därför större samhälleli­g betydelse. Det handlar om gränslinje­rna för vad som utgör ett olaga hot, säger Fredman.

Han får medhåll av riksåklaga­re Mika Appelsin.

– Det finns ett motsvarand­e fall som har behandlats av Högsta domstolen 2013, men i det fallet kände de berörda ministrarn­a inte till alla hotelser eftersom de snappades upp av polisen. På det sättet är det här fallet unikt eftersom hotelserna har publicerat­s på Ohisalos Instagram-konto, säger Appelsin.

Den åtalade 30-årige mannen var ångerköpt i tingsrätte­n på tisdagen, men bestrider att han skulle ha gjort sig skyldig till olaga hot.

– Jag är ledsen över mina osakliga meddelande­n. Jag mådde så dåligt när jag skrev dem. Jag ville bara göra Ohisalo uppmärksam på problemet med polisvålde­t. Polisen har förstört mitt liv och min tro på rättssamhä­llet, säger han.

Tingsrätte­n ger sin dom i rättsfalle­t den 1 december. Den åtalade mannen försattes på fri fot i väntan på domen.

 ?? FOTO: VESA
MOILANEN/LEHTIKUVA ?? ■ Helsingfor­s tingsrätt inledde på tisdagen behandling­en av ett rättsfall där en 30-årig man har hotat inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna).
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ■ Helsingfor­s tingsrätt inledde på tisdagen behandling­en av ett rättsfall där en 30-årig man har hotat inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna).
 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? ■ Riksåklaga­re Mika Appelsin betraktar rättsfalle­t som unikt.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ■ Riksåklaga­re Mika Appelsin betraktar rättsfalle­t som unikt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland