Hufvudstadsbladet

Katastrofo­rkan plågar Nicaragua

Kaos och förödelse väntas i spåren av ovädret Iota, som har dundrat in över Nicaraguas stränder som en katastrofa­l kategori 5-orkan. – Det som nalkas är en bomb, säger Honduras president Juan Orlando Hernández.

- SUSANNA PERSSON ÖSTE/TT

Vindar på 72 meter i sekunden, enorma stormvågor och kraftigt skyfall hotar områden som drabbades av stormen Etas förödande framfart för mindre än två veckor sedan.

– Vi bävar alla för våra liv, sade Magdalena Bell, som hade tagit skydd på ett evakuering­scenter i kuststaden Puerto Cabezas i Nicaragua, till nyhetsbyrå­n Reuters.

Iota uppstod som en tropisk storm i Karibien i fredags och har snabbt vuxit till förkrossan­de styrka. Den drog i går in över Nicaraguas och Honduras ostkuster och väntas få förödande konsekvens­er för miljontals människor.

Orkanen spås snabbt avta i styrka när den drar in över land, men vattenmäng­derna som den för med sig är nog så katastrofa­la. Havsnivån väntas stiga upp till sex meter mot normala nivåer och nästan 800 millimeter regn kommer att falla över området de närmaste dagarna.

Närmar sig rekord

Mitt i kaoset efter Etas härjningar, där uppemot 200 människor omkom i översvämni­ngar och skred, har myndighete­r från Guatemala i norr till Panama i söder ännu en gång tvingats beordra evakuering­ar. Tusentals människor har uppmanats att lämna kustområde­n, sluttninga­r och vulkaner på grund av risken för stormvågor och jordskred.

Iota är den 13:e tropiska orkanen på Atlanten under årets säsong, som närmar sig rekordsäso­ngen 2005, då 15 tropiska orkaner noterades.

Ledarna i regionen säger att de omfattande ovädren beror på klimatförä­ndringarna. De får stöd av FN:s flyktingor­gan, som förra veckan rapportera­de att klimatförä­ndringar har ökat intensitet­en av både regn och torka i Centralame­rika, rapportera­r Reuters.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland